LIVE-INNSPILLING: Generalsekretær i Laget Karl-Johan Kjøde (midten) steppet inn for Tarjei, under innspillingen av podcasten Tore og Tarjei på Veritaskonferansen.

Får færre spørsmål om abort, men flere om kjønnsidentitet

Generalsekretær Karl-Johan Kjøde i Laget mener mange kristne overvurderer hvor vanskelig det er å snakke om tro.

Publisert Sist oppdatert

Generalsekretær Karl-Johan Kjøde var en av gjestene under live-innspillingen av ukens utgave av Dagen-podkasten Tore og Tarjei. Innspillingen foregikk under Veritaskonferansen i Grimstad.

Konferansen om kristent trosforsvar feiret tiårsjubileum med deltakerrekord.

– Spørsmål kristne stiller seg selv

Over 700 deltakere i alle aldre trosset stormen og fant veien til Bibelskolen i Grimstad.

– Jeg tror mange spørsmål vi stiller her, er spørsmål kristne stiller seg selv. Og jeg tror ikke alltid disse spørsmålene blir godt nok adressert i menighetene, kommenterte generalsekretær i elev- og studentorganisasjonen Laget, Karl-Johan Kjøde.

Egentlig skulle Dagen-kommentator Sofie Braut vikariere for en bortreist Tarjei Gilje. Men helgen var preget av et kraftig uvær. Utenfor Normisjonshallen kune man se flere høye trær blåst over ende. Og Braut ble sittende værfast på Jæren.

Blir «grillet»

Et tyvetalls mennesker møtte opp i det provisoriske studioet.

Der fikk de høre påtroppende rektor ved Ansgar bibelskole og høyskole Øyvind Skjegstad og student og Laget-medarbeider Marte Hodne, gjeste podkasten.

21-år gamle Hodne fra Sola jobber som «Grill en kristen»-koordinator i Laget.

UNG APOLOGET: Marte Hodne (21) jobber som «Grill en kristen»-koordinator i Laget. Hun er første gjest i ukens Tore og Tarjei.

«Grill en kristen» er et konsept som organisasjonen har arbeidet målrettet med gjennom flere år. Det går ut på at man kan stille alle mulige krevende spørsmål til et panel med kristne personer.

– Det er veldig fint å få forklare hva den kristne troen går ut på, sa 21-åringen.

Hun fortalte at spørsmålene ofte handler om klassiske innvendinger mot kristen tro, som det ondes problem og forholdet mellom troen og naturvitenskapen. Men også spørsmål om etikk, seksualitet og kjønnsidentitet.

Særlig den sistnevnte kategorien av spørsmål har blitt mer vanlig de siste årene, kommenterte Kjøde.

Samtidig erfarer han at spørsmål om abort er blitt mindre vanlig.

Skapkristne studenter

Podkastvert Tore Hjalmar Sævik reflekterte over at muslimer ofte fremstår som mer tydelige og åpne om troen sin, sammenliknet med kristne. Hodne delte denne erfaringen.

– Ni av ti kristne studenter lever som skapkristne på studiestedet, sa Kjøde og viste til en undersøkelse blant kristne ved norske universitet og høyskoler som Laget presenterte i 2019. Organisasjonen er nå i gang med en ny tilsvarende undersøkelse.

– Noe av det kuleste når vi våget å ta steget ut, er opplevelsen at vi ikke blir hatet, men man blir møtt med respekt og aksept, fortalte generalsekretæren.

Han mente at kristne derfor ikke har grunn til å frykte konsekvensene av å være åpen om troen sin.

Gjenkjennelig

Temaet for årets Veritas-konferanse var den britiske forfatteren C. S. Lewis.

I andre halvdel av podkasten kan man høre en av landets fremste Lewis-kjennere, Øyvind Skjegstad, reflektere over den anerkjente forfatterens skjønnlitteratur.

LEWIS-ENTUSIAST: Påtroppende rektor ved Ansgar høyskolen og Ansgar bibelskole, Øyvind Skjegstad (høyre), snakker om sin lidenskap for C. S. Lewis i ukens Tore og Tarjei.

– Jeg kan lukke øynene å se for meg første gangen jeg hørte C. S. Lewis. Vi spiste middag hjemme hos en ungdomsleder. Det var kringle, eplejus og te. Og han leste fra boken Djevelen dypper pennen. Jeg ble superfascinert. Jeg kan kjenne det i kroppen ennå, fortalte Skjegstad.

Han er påtroppende rektor ved Ansgar bibelskole og høyskole i Kristiansand.

Særlig én ting gjorde inntrykk på Skjegstad i lesingen av Lewis.

– Vi kjente oss så veldig igjen i noen av disse fortellingene.

Her kan du høre ukens episode:

Powered by Labrador CMS