– Faren min ble skilt i 1974. Det tok livet hans
Han kaller det et traume at foreldrene skilte seg da han var 11 år. Selv er Svein Inge Olsen i gang med ekteskap nummer to.
Svein Inge Olsen har siden 2000 vært med å arrangere Protestfestivalen i Kristiansand. Han har også vært engasjert i Jesusfestivalen de siste årene. Hjemmet han vokste opp i var preget av en sterk kristen overbevisning og engasjement.
Men i 1974 ble foreldrene skilt.
– Det tok livet til faren min, sier Olsen.
Bare en annen med skilte foreldre
Han vokste opp i det som den gang var Norges tettest befolkede område.
– Vi var et par hundre ungdommer i nabolaget. Jeg visste bare om en annen som hadde skilte foreldre, sier 61-åringen.
I dag kaller Olsen foreldrenes skilsmisse for et traume. Han mener også at hendelsen, og farens avgjørelse om å leve alene, sørget for å forkorte livet hans. Moren hans døde rett før jul i 2019.
Moses tillot skilsmisse
Nettopp fordi skilsmisse er et temaet som dypt berører livet hans, har Dagen bedt ham om å dele noen refleksjoner i lys av søndagens tekst om nettopp skilsmisse. I Markus 10,2-9 forklarer Jesus at Moses tillot skilsmisse fordi «dere har så harde hjerter».
Utenkelig blant konservative kristne
Da foreldrene til Svein Inge Olsen skilte seg for ganske nøyaktig 50 år siden, var skilsmisse sjeldent. Blant konservative kristne var det omtrent utenkelig.
– Hva gjorde det med ditt syn på ekteskap at foreldrene dine ble skilt?
– Det gjorde ting kronglete. Jeg var ganske gammel da jeg selv ble etablert og fikk barn, svarer Olsen.
I de senere år har Olsen funnet ut at foreldrene pleide å dra på stevner i regi av Lekmannsmisjonen. Organisasjonen oppsto etter en splittelse i Norsk Luthersk Misjonssamband og ble stort sett oppfattet som mer konservativ. Men skilsmissen fikk også betydning for farens kristne tilhørighet.
– Han ble en rastløs vandrer, dessverre. Han var ikke medlem noe sted. Han gikk for å høre talere som var gode, og helst også på møter der kakene var gode, sier Olsen.
Tydelig statistikk
Svein Inge Olsen er sikker på at skilsmissen i realiteten tok farens liv. Han begrunner det med undersøkelser som tydelig viser at skilte menn dør langt tidligere enn gifte menn.
– Far var en dypt troende mann. For ham var det helt uaktuelt å gifte seg om igjen. Han fikk 25 år alene. Deretter fikk han drypp og demens og døde altfor tidlig, sier Olsen.
Han forteller at han for noen år siden oppsøkte en av farens beste venner på et sykehjem. Målet var å få vite mer om farens liv.
– Nesten før jeg hadde sagt noe, satte 89-åringen seg opp i senga og sa: «Det var skilsmissen som tok livet av faren din».
Olsen forteller at han opplevde møtet med farens gamle kamerat som et bønnesvar.
Omvendt under vekkelse
For nøyaktig 40 år siden, 24. oktober 1984, under en vekkelse i Kristiansand opplevde Svein Inge Olsen å bli omvendt. Da var han 21 år. Endringen av livskurs gledet faren.
– Han sa ikke så mye, men inntrykket mitt var at han hadde bedt om dette over lang tid, sier Olsen.
Samboer
En del år senere ble Olsen samboer. Det ga ham dårlig samvittighet. I perioder av livet har han slitt med helvetesangst, og det ble forsterket av at han var oppvokst med – og selv mente – at samboerskap var galt.
– Derfor ble det mye fram og tilbake. Jeg hadde et ønske om at vi skulle gifte oss, sier Olsen. Han fikk også barn som samboer.
Etter at samboerskapet tok slutt, fulgte et ekteskap som resulterte i to barn. Kvinnen han da giftet seg med var ikke kristen. De ble skilt etter en del år. Det tok Svein Inge tungt. Han kjente godt til Jesu ord om at det «Gud har sammenføyd, skal mennesker ikke skille».
– Men det er ikke så mye et menneske kan gjøre for bevare ekteskapet hvis den andre parten velger å gå, sier Olsen.
– Et selvmordsprosjekt
I etterkant av skilsmissen var han lite innstilt på å leve alene.
– Å være ungkar ser jeg på, i mitt tilfelle, som et selvmordsprosjekt, sier Svein Inge og viser til hvor vanskelig det var for faren.
I 2016 giftet Svein Inge seg med Ulrika. Hun er en overbevist kristen med bakgrunn fra bibelbeltet i det svensktalende Finland.
Den uskyldige part
– Hun ville nok ikke giftet seg hvis det var jeg som hadde gått ut av ekteskapet, sier Svein Inge. Han snakker om «den uskyldige part» ved en skilsmisse.
– Hva legger du i «uskyldig»?
– Det er et vagt begrep. I et ekteskap er det alltid to parter, men i denne sammenheng tenker jeg på den som ikke vil at ekteskapet skal fortsette. Min far var uskyldig i den forstand at det var moren min som gikk, sier Svein Inge.
Bedre å være samboer?
Selv om Svein Inge ikke ønsker å ta lett på gjengifte, synes han det er inkonsekvent å si nei til alle muligheter for ekteskap nummer to.
– Da er det jo bedre å være samboer. For da er muligheten åpen for et nytt ekteskap, sier 61-åringen.
Han presiserer at han ikke har dybdekunnskap om de tekstene som omhandler gjengifte. Men han synes det virker urimelig at et kort ekteskap skal diskvalifisere for et nytt ekteskap, mens et langt samboerskap ikke gjør det.
– Jeg sitter ikke med fasiten
– Har du inntrykk av at det finnes noen særlig motstand igjen mot gjengifte blant kristne på Sørlandet?
– Nei, egentlig ikke. Den gamle pietistiske formen for kristendom ser jeg lite til i dag. Jeg har heller ikke møtt noen som er kritisk til mitt valg, svarer Svein Inge.
– Du etterlyser gjerne konservative kristne stemmer som tør å mene noe. Gjelder det også spørsmål om skilsmisse og gjengifte?
– Ja, det gjør jeg. Jeg sitter ikke med fasiten, men synes det er et viktig tema.