Fisker mennesker og jakter rådyr
Som ung var han null interessert i religion. I dag reiser Maung Maung Norge og verden rundt som evangelist, med og uten væpnede vakter.
Da den unge burmeseren kom til Norge midtvinters i 2004 var han iført shorts, t–skjorte og slippers. I dette antrekket oppsøkte han baptistmenigheten i Langesund, en by på 5.500 innbyggere i Bamble kommune i Telemark.
Historien hans begynner i Myanmars hovedstad Rangoon, der han vokste opp med foreldre og to søstre.
– Som 12-åring tilbragte jeg sommerferien som munk i et buddhistisk kloster. Selv var jeg null interessert i klosterlivet, men gjorde det for å glede min mor.
Maung Maungs oppvekst var preget av militærregimet som tok makten i hjemlandet i 1962. Som så mange unge på den tida deltok han i demonstrasjoner mot myndighetene. I motsetning til tusenvis av burmesere, unnslapp han å bli arrestert, men innså at han måtte forlate hjemlandet om han skulle realisere drømmen sin om å studere. Som 19–åring reiste han via Thailand til Malaysia der familien hadde slekt.
– Min fars slektninger var kristne. De besøkte meg og ga meg en bibel da jeg ble arrestert for ulovlig innvandring.
Fengselsoppholdet ble tøft. 500–600 fanger var stuet sammen i en stor hall. Nesten ti måneder tilbragte Maung Maung der.
– Det ga meg tid til å lese i Bibelen og gradvis ble jeg overbevist om sannheten i innholdet.
Inn i varmen
FN registrerte den unge burmeseren som flyktning. Ikke lenge etter ble han spurt om han kjente til landet Norge.
– Jeg visste at det var kaldt der, at det var mye fisk langs kysten og at Norge delte ut fredsprisen. Det var ikke så mange årene siden Aung San Suu Kyi hadde fått prisen.
Kulda fikk han oppleve til gangs da han ankom Norge i desember for tolv år siden. Men baptistene i Langesund tok den unge mannen inn i varmen.
– Jeg fikk bo hos familien Holtet og ble tatt imot som en sønn, smiler Maung Maung, som skulle komme til å lære mye av misjonæren, snekkeren og pastoren Kjell Holtet.
Fire fosterbarn
– Da jeg kom til Norge hadde jeg to målsettinger: Å studere og tjene mye penger.
Etter endt håndverksutdanning fikk flyktningen fra Myanmar jobb som møbelsnekker i Porsgrunn. Fem år etter ankomsten til Norge giftet han seg med Angun, også hun burmeser.
– Jeg traff Angun i menigheten. Hun kom i en pulje litt senere enn meg. Hennes tre søskenbarn kom til Norge uten foreldre, så vi besluttet å inkludere dem som våre fosterbarn. Nok en ungdom trengte et hjem så plutselig hadde vi fire barn mellom ni og 16 år i huset.
Parallelt vokste Maungs Maungs tro og engasjement i Langesund baptistmenighet.
– Pastor Holtet var en fantastisk Jesus–modell for meg. Han har lært meg så mye, både ved det han sier og det han gjør. Han strekker seg virkelig langt for mennesker.
Ved siden av å være snekker, jobbet Maung som ungdomspastor og som tolk og aktivitetsleder for flyktninger i kommunen. Det unge ekteparet hadde bestemt seg for å endre sine prioriteringer i livet da innehaveren av snekkerfirmaet i Porsgrunn tilbød Maung å overta.
– Det ville gitt oss en solid inntekt, men vi holdt fast ved planen om at jeg skulle studere teologi og satse som forkynner.
Egen misjonsorganisasjon
Parallelt med studiene på Høyskolen for teologi og ledelse, fungerte Maung Maung som pastor i Langesund og etablerte dessuten sin egen misjonsorganisasjon, Spread the Gospel Ministries. Etter fullført utdannelse har det blitt mange reiser, ikke minst til grenseområdene mellom Myanmar og Thailand, til Pakistan, Malaysia, Filippinene, India, Kenya, Uganda og USA. Maung taler like gjerne fra små landsbyscener som til forsamlinger på opptil 12. 000.
– Jeg har ingen ambisjoner om å bli en vestlig stor–predikant. Jeg er en vanlig kristen som brenner for å fortelle verden om Jesus. Stort sett reiser jeg alene, men av og til sammen med norske evangelist–kolleger.
Siste reise gikk til jungel–områdene i Sør–Myanmar.
Global forkynner
Maung Maung har sett munker i hjemlandet ta imot evangeliet med tårer. Han har forkynt i områder av Pakistan der politiet tilbød væpnet beskyttelse på grunn av terrorfaren. Han har opplevd at tusenvis av mennesker har søkt frelse og mange bli helbredet i samme land, og han har døpt nyfrelste i krokodille–elver i Afrika. Her til lands har han talt i de fleste av Norges over 90 baptistmenigheter.
– I Norge har jeg en tendens til å forkynne om Guds plan, illustrert med det jeg har opplevd i eget liv. Jeg som ikke var interessert i religion, forkynner nå evangeliet. Jeg som var mest interessert i å tjene penger, har fått en helt annen prioritering, smiler Maung Maung.
På fritiden er evangelisten rådyr– og hjortejeger.
– Når du tar utdanning på et lite sted som Lunde i Telemark, må du fylle tida med noe. Jeg tok jegerprøven. Nå er jeg med og lærer opp nye jegere i Bamble.