- Flere burde sende barna til kristne skoler
Ni kristne grunnskoler er godkjent for skolestart til høsten. Friskole-general er overrasket over at så mange kristne foreldre fortsatt sender barna sine i offentlig skole.
- Foreldre synes ikke å være så opptatt av barns skolegang i forhold til religion og kristen tro, sier generalsekretær Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund.
Han er en nestor for friskolebevegelsen i Norge og lar seg ikke imponere over at det er godkjent ni kristne grunnskoler for oppstart i høst. Til sammenligning var det godkjent 22 nye religiøse privatskoler de sju siste årene, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.
Flateby registrerer at ni er et betydelig tall sammenlignet med tidligere år, men kaller veksten i antall religiøse skoler «veldig forsiktig» når man ser i et lenger perspektiv.
- Det undrer meg at veksten ikke er større når man ser at den offentlige skolen ikke er kristen lenger, og det er vanskelig å få med kristent innhold. Selv innholdet i RLE-faget er svært sekularisert. Jeg er veldig overrasket at ikke flere foreldre ser at de sender barna sine inn i en agnostisk skole, sier Flateby.
Vokser mindre
Antall elever i religiøse grunnskoler vokste med 13 prosent de siste fem årene, mens tilsvarende vekst i alle private grunnskoler er 17 prosent. Dermed vokser andre private grunnskoler mer enn de religiøse.
- Erfaringen viser at flere skoler som får godkjenning ikke kommer i gang. Flere av disse skolene er bittesmå grendeskoler som har blitt kristne skoler. Vi må ikke bare se på antallet, men også på størrelsen. Snittet av elevtall på de offentlige skolene er mye høyere, sier Flateby.
Etter at en skole er godkjent, må den få godkjente lokaler og alt det praktiske på plass. Skolen har en frist på tre år til å starte opp. Den er det mange som ikke klarer.
Venter ikke vekst
Flateby har ikke noe tro på en markant vekst selv om det skulle bli borgerlig regjering der flere partier har gitt signaler om bedret friskoleøkonomi.
- Vi håper inderlig at det blir et bedre tilskudd til disse skolene og at det teoretisk kan gjøre det lettere for dem som blir godkjent å komme i gang.
- Bør kristne foreldre sende sine barn på kristne grunnskoler?
- Det burde være flere som gjorde det. Det har sammenheng med i hvor stor grad foreldre er i stand til å engasjere seg i barnas undervisning. Noen steder vi har gode, kristne lærere i den offentlige skolen, som nesten gjør skolen til kristen skole i praksis selv om det er forbudt. Jeg er veldig overrasket over at ikke flere søker.
Totalt sett små
Etter at KrF inngikk privatskoleforlik med regjeringspartiene Ap, SV og Frp er 22 nye religiøse privatskoler godkjent, viser tall Dagen fikk tilgang til i mars i år. Totalt har 89 private grunnskoler har sett dagens lys, inkludert pedagogiske alternativ.
Ved skoleårets slutt nå i juni var det totalt 185 private grunnskoler i drift. 66 av dem er godkjent på religiøst grunnlag, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.
Totalt sett var det 2957 grunnskoler her i landet. Det betyr at det totalt sett er et svært lite mindretall av norske grunnskoleelever som går i private skoler.
SV har også opphevet kampen mot private skoler. Mens de for fire år siden vedtok på landsmøtet at friskolene skulle avvikles, vedtok vårens landsmøte å begrense utbredelsen av skolene. Årsaken til snuoperasjonen er foreldrenes rett til å bestemme hvilken undervisning barna skal få, uttalte Aksel Hagen, tidligere utdanningspolitisk talsperson i SV, til Dagen tidligere i år.
Dagen