TRADISJON: Mary Bluebell er vant med omfattende påskefeiring helt siden hun var barn på Sri Lanka.

Folk fra hele verden feiret påskemorgen i Bergen

Norskfødte kristne får drahjelp fra Sri Lanka, Iran og Nigeria på kirkens største festdag.

Publisert Sist oppdatert

«God påske!» hilser et glorete reklameskilt. Et folketomt Bergen Storsenter fyller 25 år, og innimellom selvgratulasjonene minnes besøkende om at det er høytid.

Butikkene er stengt, men verken på eller utenfor senteret bærer byen preg av at dette er den viktigste dagen i kirkeåret.

FOLKETOMT: Bergen Storsenter minner kunder om at det er påske, men høytiden sette lite preg på byen.

Rett før høytiden kunne Statistisk sentralbyrå melde at stadig færre følger påskens gudstjenester i Den norske kirke. Men både der og mange andre steder samles mange mennesker for å feire på temmelig variert vis at døden er overvunnet .

Påsken ble viktigere

Utenfor St. Paul katolske kirke får en mann hjelp med å få barnevognen ned trappen. Den første av dagens mange gudstjenester går mot slutten. Denne er på polsk.

STORT OPPMØTE: Påsken er begivenhetsrik i St. Paul katolske kirke. Det er fullt hus mange ganger i løpet av første påskedag.

Inne er det ikke plass til alle som er kommet, så noen står bakerst. På vei ut er det enkelte som kneler raskt i midtgangen.

– Jeg setter veldig stor pris på Gud. Påsken betyr mer for meg enn den gjorde i fjor, sier en ung kvinne til Dagen utenfor kirkedøren.

Hun forteller at hun er født i Kroatia, men ønsker ikke navn og bilde i avisen.

Feirer seier over synd

En eldre kvinne som er født på Sri Lanka var tidlig ute og hadde ikke fått med seg at gudstjenesten var på polsk. Liturgien var likevel gjenkjennelig.

– Vi feirer at Jesus setter oss fri fra synden, sier Mary Bluebell.

Påsken har vært viktig helt siden hun var barn. I høytiden har hun vært innom kirken mange ganger, blant annet for å gå korsvandring.

– En gang håper jeg å få dra til Jerusalem for å gjøre det. Jeg er veldig religiøs, forklarer hun.

Full pakke i Afrika

Noen hundre meter unna er det stengt dør til Salem konferansesenter. Der holder Salem Misjonskirke til, Misjonssambandets forsamling i Bergen. Der skal det være gudstjeneste andre påskedag.

MISJONÆRER: Aase og John Økland har med seg sterke inntrykk fra 16 år med påskefeiring i Afrika.

I Betlehem, som er hjem til Bergens Indremisjon og ligger like i nærheten, parkerer ekteparet Aase og John Økland syklene sine i gangen.

– Det er den viktigste dagen for vår tro, sier John.

– Jesus vant og jeg har vunnet, supplerer kona.

De har vært misjonærer i Tanzania for Misjonssambandet (NLM). Der var de kristne samlet ved soloppgang på påskemorgen. Det gjorde inntrykk. Påsken var i det hele tatt en stor fest.

– De har ofte barnedåp og konfirmasjon. Det er full pakke, sier Aase og ler.

REDNINGSMANNEN: «Påskemorgen slukker sorgen» av N. F. S. Grundtvigs er en gjenganger på gudstjenester første påskedag, så også i Betlehem.

Inne i møtesalen er en forsamling på drøyt 70 samlet, med et påfallende ungt preg. De reiser seg og synger «Påskemorgen slukker sorgen».

Møteleder Vigleik Brekke forteller at hun som barn alltid ble vekket på påskedag av at faren spilte denne.

Ukjent i Iran

I Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn (DELK) bruser orgelet i gudstjenesten som blir ledet av prest Benjamin Bjørnsen Anda. Drøyt 60 mennesker i alle aldre er til stede.

«Kristus er det sanne brød som styrker oss i liv og død. Ved troen skal vi leve. Halleluja»., synger forsamlingen.

GOD TID: Påskedagsgudstenesten i DELK er innholdsmettet og varte i nesten to timer.

Også her kommer «Påskemorgen slukker sorgen» tidlig i gudstjenesten.

I døren står Isa fra Iran vakt med gul vest. Han ble kristen etter at han kom til Norge.

– Påsken betyr at Jesus er oppstått fra døden, og det samme kommer til å skje med oss. Vi er fri nå fra Satans makt, sier han.

VAKT: Isa fra Iran bidrar som vakt under feiringen av Jesu oppstandelse i DELK.

– Hva betyr det å feire påske sammen med andre kristne?

– Det betyr veldig mye, for det er den viktigste høytiden for alle kristne, etter jul, sier han.

– Hva visste du om påske før du ble kristen?

– Ingenting.

Buddhister i glissen kirke

Oppe bakken på Nygårdshøyden, som er universitetsområdet i Bergen, kneiser Johanneskirken. Det monumentale tårnet er pakket inn på grunn av vedlikehold. Med sine 1250 sitteplasser er den byens største.

ROMSLIG: Johanneskirken hadde plass til svært mange flere enn dem som kom første påskedag.

Men bare vel 20 mennesker lar seg telle under det ruvende taket søndag.

– Så fikk du den levende møte. Å salige, salige stund, siterer presten fra Johan Halmrasts salme «Å salige stund uten like», som egentlig het «Maria Magdalenas jubel».

Bakerst i kirken står en kvinne som tar bilder med mobiltelefon. Utenfor døren presenterer hun seg som Piyanate og forteller at hun er født i Thailand og bor i London.

KIRKEFREMMEDE: Piyanate (midten) er thailandsk buddhist bosatt i London. Hun var ikke klar over at det var påskedag da hun og to venner oppsøkte Johanneskirken.

Hun er sammen med to andre venner fra Thailand, men har ikke fått med seg at det er påske.

– Kirken er en interessant plass. I dag er det søndag, så vi regnet med at kristne ville ha noen slags aktivitet, sier Piyanate.

– Jeg ville like å høre en kristen sang. Det er så vakkert, forteller hun.

Første påske som biskop

I Bergen domkirke låter det majestetisk av trompeter, tromboner og pauker sammen med kor og kirkeorgel når påskesalmene synges. Her kommer «Påskemorgen slukker sorgen» etter prekenen og før nattverden. Rundt 180 er til stede, opplyser en kirketjener til Dagen.

PROSESJON: Biskop Ragnhild Jepsen gikk i prosesjon sammen med to prester og andre medvirkende etter påskedagsgudstjenesten i Bergen domkirke.

Ragnhild Jepsen er predikant på påskedag i denne kirken for første gang etter at hun ble innsatt som biskop i fjor.

– Det var fantastisk flott å få være i dette rommet med menigheten og musikken, og med dette budskapet, sier Jepsen.

Hun setter stor pris på første påskedag.

– En må bare ta det en med den lille forstanden en kan at Gud har reist livet opp fra døden. Det er det vi lever på og troen vår er grunnlagt på.

– Hvordan vil du oppsummere budskapet i prekenen din?

– Det er at vi skal gå på livets vei. Vi må ikke bli værende i gravkammerets rom Det er så mange gravkammer i verden. Vi må vende oss mot lyset og ta den samme retningen som Kristus har gjort.

FØRSTE PÅSKE: Ragnhild Jepsen har hatt sin første påske som biskop i Bjørgvin.

– Hva tenker du om styrke påskens plass i menneskers bevissthet?

– Jeg tenker at vi må gripe mulighetene vi har til å være på banen. Nå har det vært litt oppmerksomhet rundt det. Da må vi være der og si at vi er veldig takknemlige for alle som kommer.

Biskopen minner om at det er 3000 gudstjenester i Den norske kirke fra skjærtorsdag til andre påskedag.

– Vi må snakke oss opp, gjøre oss tydelige og viktige – og vise at dette virkelig er noe å leve på.

– Litt som i himmelen

To-tre minutters rusletur unna er rundt 250 mennesker samlet i Pinsekirken Tabernaklet.

«For den samme kraft som reiste Jesus opp fra død og grav, har tatt bolig i mitt hjerte, gir meg styrke hver en dag», synger forsamlingen.

Et band med gitar, tangenter, trommer og bass står for musikken.

MODERNE UTTRYKK: Mens flere av de andre menighetene har et mer tradisjonelt eller klassisk uttrykk på påskedag, har Pinsekirken Tabernaklet et moderne preg.

Forsamlingen består av en stor bredde, både i alder og etnisk bakgrunn. Noen sitter med øreklokker for å få oversettelse.

– Jesu seier over døden var det store i dag, sier medpastor Asle Zachariassen til Dagen om prekenen sin.

– Vi opplever at vi har god oppslutning om samlingene, men samtidig merker vi at ferievanene og påskefjellet roper, vedgår han.

HILSER: Etiopiske Filemon takker medpastor Asle Zachariassen for påskedagsgudstenesten i Pinsekirken Tabernaklet.

Derfor er det ikke barnekirke på første påskedag, men medpastoren anslår at fremmøtet totalt sett var omtrent som normalt.

Han gleder seg over at menigheten har rundt ti nasjonaliteter, ikke minst på denne spesielle dagen.

– Det blir litt som i himmelen, tenker jeg.

Minner om Jesu kjærlighet

Enda sterkere er innslaget av det nye Norge hos Redeemed Church of God like ved Danmarks plass, et par kilometer sør for Bergen sentrum.

«From the cross to the grave, from the grave to the sky, Lord I lift your name on high», synger tre kvinnelige forsangere med et firemannsband. Alle har afrikansk bakgrunn.

– Jeg tror at vi i påsketiden trenger å snakke dypt om at Jesus Krstius elsker oss, sier pastor Innocent Okoroator.

MISJONAL: Pastor Innocent og Redeemed Church of God leier hos Norkirken, men samler inn til eget kirkebygg. Målet er å få inn ni millioner kroner.

Redeemed Church of God er et globalt kirkesamfunn som har etablert seg i mange vestlige land. Folk kommer gradvis sigende på etter at gudstjenesten har begynt, men pastoren peker allerede ut mennesker fra Kongo, Liberia og Norge. Selv er han fra Nigeria.

De har en tydelig målsetting om å nå nye mennesker med evangeliet.

– Jesus døde ikke for oss da vi var sterke eller rettferdige, men da vi var syndere. Hans kjærlighet gjelder hver dag. Vi må ikke bli forledet til å tro noe annet, sier pastoren.

Powered by Labrador CMS