For Gina og Siri er tro en så viktig del av livet at de ikke kan holde tett
Nå gir de ut bok.
Gina Gjerme jobber til daglig som forretningsutvikler i et stort konsulentselskap. I tillegg har hun vært med å starte Salt Bergenskirken sammen med ektemannen Øystein. Siri jobber som prosjektleder i et større ingeniørselskap, og er engasjert i Salt på fritiden. De har kjent hverandre i flere år, og boken er et resultat av utallige samtaler om tro.
BRO TIL TRO: En inspirasjonsbok om å dele tro. Boken er skrevet av Gina Gjerme og Siri Kalvatn. Den er skrevet for å inspirere kristne til å snakke om tro, og for mennesker i en trosprosess.
– Å slippe folk inn
– Jesus, som bor i oss må få komme ut. Det tror jeg skjer når vi kommer tett på mennesker. Vi må forstå at vi representerer Jesus, og at det er vi som er planen, understreker Gina.
For begge er det naturlig å tenke at hvis jeg som kristen lever tett på en venn som ikke tror, så skal den vennen også bli kjent med Gud. Vi skal ikke bare forutsette at den andre vet hva jeg tror på.
– Det handler om å våge å slippe folk inn i livene våre, og å involvere bønn i det, sier Siri.
Bønnelister
Hun og mange andre i menigheten fikk en aha-opplevelse da de hadde besøk av en forkynner som snakket om å utvide hjertene, og sette navn på folk i vår verden og begynne å be for dem. Gammeldagse bønnelister har nærmest blitt en «greie» i Salt, forteller de.
– På listen trenger det ikke bare stå navn på fire mennesker som vi absolutt ønsker skal tro. Hva med å utvide listen til 80-90 navn som er i vår verden? spør Gina.
Åpne spørsmål
Siri forteller om en kvinne i menigheten som har begynt å lese boken, og som kontaktet dem etter gudstjenesten. «Nå har jeg stoppet opp, for det var noe som ble så tydelig for meg. Jeg skal ikke bare dele min tro, men vise interesse for andres tro. Jeg gleder meg sånn til de mulighetene jeg får på jobb», sa hun.
De snakker om betydningen av åpne spørsmål som utgangspunkt for en trossamtale: «Har du noe forhold til tro?» «Hva tenker du»? «Hva tror du»?
– Åpne spørsmål skaper åpenhet. Alle vil kanskje ikke høre om min tro, men det skapes en arena for det i større grad, mener Gina.
Siri nevner Jesus som et eksempel på en som stilte spørsmål som trigget prosesser i folk.
– Det handler ikke så mye om tirader og påstander, men om å «vekke» folk, tror hun.
Trossamtale
Gina mener at trossamtaler i stor grad handler om å være nysgjerrig på den andre, kombinert med et brennende ønske om at folk skal forstå hvem Gud er.
– Det er godt å få vitnet, men det viktigste er at mennesker forstår hva det er som brenner i oss, sier hun.
– Kan dere kort si hva en trossamtale er?
– En trossamtale skjer når vi snakker åpent om hva som er vår historie, og hva vi tror på, sier Gina.
– Det er så enkelt som det. Man trenger ikke komme til et punkt der vi ber den andre om å knele og ta imot. Selv prøver jeg å senke egne ambisjoner og krav til hva en trossamtale skal inneholde. Den er på en måte bare en berøring med noe av det innerste i oss. Da treffer det ofte noe hos den andre, sier Siri. Hun nevner et eksempel fra jobb. En kollega hadde opplevd noe dramatisk i sin familie, og fortalte om det. Deretter delte Siri sin erfaring, og fikk også sagt noe om det å ha en tro når livet er vanskelig.
– Det ble en nær samtale, men poenget var ikke hva jeg fikk sagt, men at jeg brydde meg om henne i den samtalen.
Vanskelige spørsmål
– Hva er det folk frykter mest i en samtale om tro?
– Det er at de ikke får sagt ting på en riktig måte, eller at de utfordres på vanskelige spørsmål de skal mene noe om. Personlig opplever jeg at færre og færre samtaler handler om det. De handler mer om livet og hverdagen. Men man møter jo på de vanskelige spørsmålene, og da handler det om å løfte perspektivet litt. Vi må erkjenne at vi ikke har alle svarene, men at vi likevel vet at vi tror, sier Siri.
Gina forteller at det kristne livet er en så stor del av henne at det ville vært synd om det bare var forbeholdt hennes kristne venner, og at det er en slags gråsone for de andre. Noe de ikke får innblikk i.
– Da er det bedre å snakke åpent om det, mener hun.
Siris erfaring er at der er mange som lengter etter Gud, men det er ikke alltid vi ser det ved første øyekast.
– Vi må våge å være så mye tilstede at vi ser hvem som søker, og hvem Gud egentlig er på jakt etter. Når Jesus sier at høsten er moden, så er det sant. Det betyr at der er mange rundt oss som egentlig lengter. Da må vi ta det på alvor og kjenne på Guds hjerte, mer enn vår frykt og tilbakeholdenhet.
Hverdagslig språk
Gina forteller at hun har gitt boken til flere av sine kollegaer på jobb, og Siri forteller at de har vært opptatt av å bruke et hverdagslig språk som venner kan forstå.
– Det er nok flest troende som vil kjøpe boken, men vi har likevel hatt noen folk i bakhodet når vi har skrevet. Vi har tenkt at de skal kunne lese den, og forstå hva det er som driver oss.
Gina understreker betydningen av å invitere folk med til steder der de får forkynnelse.
– Innhøstningen kan ofte skje når vi tar dem med til gudstjeneste, slik at de får høre Guds ord forkynt.
Selv ga hun et kortfattet referat av hva Bibelen handler om til en venninne. I neste omgang tok hun imot Jesus. – Det var Guds ord som begynte å virke på henne. Det var helt avgjørende, sier hun.