Forbereder seg på en stille jul i Israel: – Julestemningen er mer avmålt i år
Tomme gater, avlyst julemarked og intet stort juletre foran kirken. Kaféeier Asala Abbud prøver likevel å spre glede i landsbyen Jish.
JISH, ISRAEL: I år er festplassen tom foran maronittkirken i landsbyen Jish. På denne tiden av året står det normalt et stort juletre foran en av de største kirkene i øvre Galilea.
Her kan man under normale forhold få et lite glimt av julestemning i et område hvor livet stort sett går som normalt gjennom julen. Verken jøder eller muslimer markerer jul på noe vis i Jish.
Landsbyen med omtrent 3.200 innbyggere pleier også å arrangere julemarked. I år er det ingen spor etter markedet, som normalt trekker nysgjerrige turister fra mange steder i Israel.
Det eneste juletreet som er å se i gatene har kommunen satt opp.
Krigen i Gaza og uroen i Israel er årsaken til den stille julen i 2024
Kirkene i landsbyen forholder seg til dekretet som ble sendt ut av det katolske patriarkatet i Jerusalem hvor det ble oppfordret til en stille og privat feiring.
Det blir rett nok avholdt gudstjenester, men også disse kommer til å foregå stille, uten at man deler ut presanger etter messen, som er en lokal tradisjon.
Kristent preg
Flertallet i landsbyen er maronitter, et urgammelt kirkesamfunn med utspring i Libanon, som i dag er en selvstendig del av Den katolske kirken.
I tillegg er det også katolikker her, mens muslimene utgjør en minoritet på omtrent 35 prosent av innbyggerne.
Går man gjennom den nyopprettede turistløypen i landsbyen vil man raskt se at de kristne innsalgene dominerer skiltingen.
I så måte er Jish litt uvanlig i det galileiske landskapet hvor de kristne ofte er i mindretall mot sine muslimske eller drusiske naboer.
– Du skulle kommet hit om kvelden da er det mange flotte lys å se, sier Asala Abbud, som for en måned siden åpnet opp en kombinert kafé og delikatesse i landsbyen.
– Jeg er egentlig arkitekt, men har drømt om dette lenge og åpnet opp på tross av krigen, sier hun mens fire soldater som er stasjonert i området bestiller sine kaffelatter.
– På grunn av krigen merker en at julestemningen er mer avmålt nå i år, sier hun.
Roligere dager
Siden kafeen er helt ny, har Asala ingen anslag på hvordan krigen og de evakuerte rett nord for området spiller inn på omsetningen.
Delikatessen har i alle fall mange godsaker som er myntet på julefeiringen og ved vinduet står det et lite plastjuletre.
– Det vi har merket mest den siste tiden er fraværet av turister, sier Abbud før nye kunder kommer inn.
Over gaten selger Miriam Suleiman julegensere, julesokker og plasttrær i ulike størrelser.
– Det er nok litt mindre salg i år enn tidligere år av gensere, men i dag slutter skolen og det skal holdes en juleavslutning der, så jeg venter et lite rush utover ettermiddagen, sier hun.
Miriam er opphavlig gresk-ortodoks fra en annen landsby i Galilea, men hun ble maronitt da hun giftet seg.
– Det er ofte slik at vi følger mannens kirkesamfunn, sier hun.
– Men det gjør også at jeg feier jul to ganger, en gang nå og en gang med familien under den ortodokse feiringen. Den tar først til 7. januar.
Krigens påvirkning
I Jish er det ikke noen egen ortodoks kirke, og dermed vil julen følge samme tiden som i Norge. Det er feiring julaften, med gudstjeneste klokken 23:00.
Krigen i Gaza er med andre ord med på at julen i Det hellige land blir en stille affære i år.
For de omtrent to prosent kristne blant Israels befolkning har den stille tiden blitt forlenget på grunn av situasjonen.
Likevel er det flere juletrær å se i de mange vinduene rundt om i landsbyen. På tross av den avmålte stemningen gir gatene i Jish en liten påminnelse om at det nå er jul.
– Normalt har jeg stengt på søndager, men i år skal jeg ha åpent om formiddagen. Da blir det ost og vin for dem som vil, avslutter Asala Abbud, før hun ønsker god jul fra Galilea.