TO SYN: – Jeg møter ganske ofte utsagn om at vi ikke kan ha to syn i spørsmålet om samlivsformer. For meg høres det litt rart ut, skriver Birger Løvlie.

Frikirken-teolog: «Vi skal ha én praksis»

Det betyr imidlertid ikke at meninger skal ekskluderes, ifølge Birger Løvlie.

Publisert Sist oppdatert

Løvlie, som nå er pensjonist, har i mange år vært dosent ved Høgskulen i Volda. Han har doktorgrad i teologi og har vært Frikirke-pastor i ti år.

I den pågående debatten om hvorvidt synet på ekteskap er et bekjennelsspørsmål, tar han til orde for meningsmangfold i et leserinnlegg i Frikirkens magasin Veien.

«Vi skal ha én praksis, og den følger av at Gud skapte oss til mann og kvinne. Men vi ekskluderer ikke meninger», skriver han.

Jesus bekreftet Skaperens vilje

Løvlie mener det er viktig å se til både ordinasjonsliturgien og Konkordieformelen, og mener at liturgien avgjør hva kirkesamfunnet lærer.

Han påpeker også at Jesus i Matteusevangeliet 19, 5 bekreftet «Skaperens vilje om samlivet». Denne «viljen» finner han i 1. Mosebok: «Derfor skal mannen forlate sin far og sin mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp».

Teologen ønsker et bredt meningsmangfold, men vil ha «én praksis», nemlig den som følger av at Gud skapte mennesker til å være mann og kvinne.

BEKJENNELSE: Birger Løvlie tar til orde for én praksis i Frikirken.

Den tidligere pastoren vektlegger også betydningen av å la seg rettlede og korrigere. Det er først når denne viljen ikke er til stede, at man kan snakke om vranglære, mener han.

Statlige vigsler

Deretter tar Løvlie til orde for å la staten ta seg av vigsler, også mellom kristne.

«Når denne loven er endret slik at den bryter med den kristne tradisjonen for samlivet, er det naturlig at staten tar på seg å føre vordende ektefeller inn i samlivets juridiske rammer. Om ekteskapet blir inngått hos ordføreren eller i kirken, er ikke et bekjennelsesspørsmål», skriver han.

Likevel skal Frikirken undervise alle om det kirkesamfunnet forstår som Bibelens syn på ramme for samlivet, mener teolog Birger Løvlie.

Powered by Labrador CMS