Fullt på en halvtime: Påmeldingsrush til kristen sommerleir
De ivrigste kaster seg over tastene straks Ungdom i Oppdrag åpner for digital påmelding til sommerleirsesongen. De mest populære leirstedene ble opptatt på en halvtime.
Mens snøen driver rundt hushjørnene og solvarme julidager synes langt unna, er det tid for mange til å legge sommerplaner. Noen synes åpenbart det er umulig å tenke seg en god ferie uten en uke på en av familieleirene Ungdom i Oppdrag (UIO) arrangerer. Derfor er de parate når organisasjonen åpner leirpåmeldingen.
I UIO er de vant med stor interesse for sommerleirene, og de som vil sikre seg plass på det foretrukne leirstedet, må være om seg.
– Ryktet er at man må sitte klar for å få plass, sier Nina Frøen som sammen med sin mann, Geir Edvin Frøen, er leder for Familiefokus, UIOs familiearbeid i Norge.
For å dekke etterspørselen er det lagt opp til en ekstra leir i år. Like fullt gikk det unna raskere enn noen gang før da påmeldingen ble åpnet via nettjenesten check.in torsdag 8. februar.
– Det var 150 flere påmeldte den første halvtimen i år enn i fjor, sier Frøen som tross stort påmeldingstrykk i år etter år og et økt antall leirer, kan konstatere at interessen ikke flater ut.
Fullt på en halvtime
Klokka 18.00 presis kunne man begynne å melde seg på en av årets 11 leirer, og på noen minutter var 1.100 personer, eller rundt 300 familier, registrert.
Allerede etter en glohet halvtime var det oppstått ventelister på flere av de mest populære leirstedene, opplyser organisasjonen til Kristelig Pressekontor.
«En uke på leir er ofte sommerens høydepunkt for mange. Med Jesus i sentrum, masse gøy og god tid til å være sammen, så blir dette dager som setter store spor», står det på nettsiden til Familiefokus. Dette er det opplagt mange som er enige i.
– På fire av leirene er det helt fullt, sier Nina Frøen.
Hun understreker at det fortsatt er mulig å melde seg på flere steder og at det etter hvert kan bli ledige plasser også på noen av leirene som er fullbooket. Da kan de som står på venteliste, få tilbud om plass. Men arrangørene kan fastslå at det alt før midten av februar begynner å tette seg til på de fleste deltakerlistene.
Fem uker
Leirene går av stabelen i ukene 27 til 31, det vil si i hele juli og litt inn i august.
Den første av disse fem ukene er det leir ved UIOs hovedbase på Grimerud ved Mjøsa i Innlandet og på Skjærgårdsheimen på Flekkerøya i Agder.
Den andre uka er det også leir på Skjærgårdsheimen samt i Fyresdal i Telemark. Dessuten inviteres det da til leir på Flämslätt i Västergötland sør i Sverige som er blitt et særlig populært sommersamlingssted for mange nordmenn. Derfor er det utvidet med en ekstra leiruke der i år, fra tre til fire leirer – uten at det heller har vært nok til å ta unna hele køen.
Uka etter, i uke 29, går den andre leiren i Sverige samtidig med den tredje på Skjærgårdsheimen og en populær leir på leirstedet Lyngmo i Hafslo i Sogn.
I uke 30 går den tredje leiren på Flämslätt og en til på UIO-senteret i Røsvik i Nordland.
Sommerens siste leir går også på Flämslätt, i uke 31.
Ukene 29 og 30 er det ekstra stor interesse for. Da er det så godt som sprengfullt på de to leirene i Sverige. Det er også små sjanser for å finne en ledig plass på Flekkerøya og Lyngmo i uke 29.
2.500 personer
Hvis man teller opp for alle de 11 leirene, er det meldt på nesten 1.700 personer, inkludert dem som står på ventelister.
I tillegg kommer 150 familier som er påmeldte som leirmedarbeidere. Det gir et totalt deltakertall på rundt 2.500 personer.
– På en måte har vi vært forberedt på den økende interessen, men det viser seg at enda flere enn før har vært tidlig ute med å melde seg på i års, sier Nina Frøen.
– Er det mange familier som har dette som tradisjon?
– Ja, men hvert år kommer det også flere familier som ikke har vært med før. Til leiren på Grimerud er det meldt på 12–13 helt nye familier i år, så det er et stadig skifte av folk. Det synes vi er veldig fint, sier hun.
Frøen ser også at par som var på familieleir som barn, nå kommer med egne barn. Dermed er familieleirene blitt en tradisjon også for nye generasjoner. Også en del unge voksne fortsetter å komme sammen med foreldrene sine. I tillegg er det familier som tar med seg vennefamilier og på den måten bidra til at nye mennesker blir introdusert for UIOs familiearbeid.
– Så leirene er ikke et eksklusivt gode for noen få som er raske til å melde seg på?
– Nei, og det er heller ikke det vi ønsker, så vi er aktive for å få inn nye familier.
Liker undervisningen
– Hva er det som gjør at folk hiver seg på tastaturet for å få være med på disse leirene?
– Ut fra responsen vi får, handler det om at vi har et opplegg for hele familien, men det handler også om undervisningen vi tilbyr. Den dreier seg om det relasjonelle, hvordan vi bør leve sammen som familie, hvordan vi kan få en nærmere relasjon til Gud. Vi har også undervisning om tilgivelse og om Guds farshjerte. Slagordet vårt er «Nytt liv, nye hjem», og relasjonen til Gud forandrer familier, sier Frøen.
Hun understreker at leirene ikke er bare for familier som har alt på stell.
– Hit kan man komme med lave skuldre. Ingen trenger å være perfekte for å bli med. Her er det rom for hele livet. Vi møtes i grupper der man kan fortelle om det man står i og be for hverandre. Undervisningen er ekte og jordnær, og vi trenger alle Jesus i det vi står i. Det bringer håp i alle situasjoner, sier Familiefokus-lederen som forteller at flere familier melder at det er godt å komme på familieleir i UIO.
Nina Frøen tror det er én bestemt suksessfaktor som gjør at så mange stadig vil tilbake på organisasjonens familieleirer.
– Jeg tror dette er en suksess fordi Gud gjør ting på familieleirene våre, sier hun.