Går til KrF med stort alvor
KrF var kun 5000 stemmer unna sperregrensen ved forrige valg. – Jeg tror ikke vi skjønner konsekvensene dersom KrF forsvinner, sier partiets nye generalsekretær.
Geir Morten Nilsen har siste dag på jobb som konsernsjef i Mediehuset Dagen. Snart venter kake, blomster og taler. I dag har han kledd seg i dress. Mandag begynner pendlerlivet fra Sotra utenfor Bergen, til hovedstaden. Da starter Nilsen i jobben som ny generalsekretær i KrF.
Han kommer inn i et parti som har vært igjennom en svært opprivende samarbeidsprosess i fjor høst. Partiet ble delt på midten, fikk ny partileder og gikk inn i regjering med Frp.
Har gått nedover
Oppslutningen for KrF har kun gått én vei siden storhetstiden på slutten av 90-tallet. Ikke siden krigen har KrF gjort et dårligere valg enn de gjorde under stortingsvalget i 2017. Da ble resultatet rekordlavt og endte på 4,2 prosent. KrF kjente sperregrensen puste dem i nakken.
– Det er 5000 stemmer fra at man ikke har et parti som er bygget på det kristne verdigrunnlaget, som løfter frem disse verdiene og som sier at et menneske er verdifullt i seg selv. Går man under sperregrensen mister man den kraften partiet har i dag. KrF går fra å ha åtte mandater og ned til to, sier Nilsen.
Snudde Dagen
For elleve år siden kom Nilsen inn i Dagen. Det har resultert i omstillinger, abonnementsøkning og regnskapstall som har gått fra minus til pluss.
– Hvorfor reiser du fra Dagen?
– Det absolutt vanskeligste med å få en ny jobb er å forlate denne arbeidsplassen. Jeg opplever at Dagen er blitt et kraftsenter og en viktig røst som det er veldig trist å forlate.
– Hvorfor gjør du det da?
– Jeg opplever at KrF er viktig.
– Hva har vært suksessfaktoren i Dagen?
– Jeg er trygg på at det er menneskene. Man må finne de rette menneskene som har ulike egenskaper og som utfyller hverandre. Folk må jobbe med ting som de opplever som meningsfylte og noe de er gode på, slik at de blomstrer og jobber i samme retning.
– Hvordan gjør du det med en stab som allerede har sine oppgaver?
– Det kan man gjøre gjennom dialog med de ansatte. Det er lett å tenke at når noe er på en måte så må det også forsette å være sånn. Jeg har sett at når mennesker og ideer får spillerom, så kan man plutselig endre et mønster.
Startet kjøpesenterkirke
Nilsen er oppvokst på Skogtun Camping på Sotra. Et sted hvor Nilsen med kone og to barn fortsatt bor. Som 20-åring var han med å bygge opp et landsdekkende selskap for distribuering av frukt på arbeidsplassen. Selskapet ble senere solgt til Bama.
Han startet også menigheten Tremorkirken. Det begynte som en bønnegruppe hjemme hos Nilsen. Nå holder kirken, som er tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband, til på et av Norges største kjøpesenter.
«Ser folk»
En egenskap mange trekker frem med Nilsen er at han «ser folk».
– Hva er det som gjør det?
– Jeg tror vi har ulike egenskaper og gaver. Vi har hver vår historie og jeg tror kanskje historien min er med på å forsterke den biten.
Han begynner å snakke om foreldrene som var veldig opptatt av likeverd. Hvis de så en tigger på hjørnet, kunne faren si: Det er ikke forskjell på dem og oss.
– Likeverd var noe som ble prentet inn. Vi hadde alltid folk som hadde falt utenfor samfunnet boende hos oss. Det var alltid to til tre personer som bodde på campingplassen og var en del av fellesskap.
En episode han husker var da faren gav ansvaret for pengeskrinet i kiosken til en mann de visste stjal.
– Da spurte jeg ham hvorfor han gjorde det. Jeg glemmer aldri hva han sa: Det er gjennom tillit en kan ta nye steg og vokse som menneske.
– Barndommen har lært meg at en ikke skal tenke at en er bedre enn andre, og gitt meg en voldsom respekt for enkeltmennesker.
Han tror også det spiller inn at han vokste opp med en kreftsyk mor helt fra han var seks år.
– Hun hadde mye smerter og var syk. Jeg er nok formet av at jeg da hadde lyst til å sjekke om det gikk bra. Å bry seg gir mening. Da skjer det gode ting.
Tar med seg medgründer
– Trenden i KrF har vært nedadgående i flere år. Hva skal du gjøre for å snu den?
– Jeg vil gå inn og bli kjent med organisasjonen og de ulike menneskene. Og så vil jeg gjøre det jeg kan for å løfte frem grunnene for at det er viktig med et sterkt KrF. Jeg vil jobbe for at vi litt etter litt får en kraftigere stemme.
– Skal du være redningsmannen?
– Det er ikke egenskapene jeg har som kan redde KrF, men jeg vil være en del av teamet og de menneskene som er i KrF.
Nå får han lederansvaret både på landskontoret og på Stortinget. Med seg til Oslo tar han tidligere medgründer for Eiendomsmeglerguiden, Eirik Nordeide Helgøy.
– Vi får se hva det blir, men han kommer til å være min personlige assistent.
– Hvorfor valgte du ham?
– Når en går inn i en slik rolle er det mange oppgaver. Vi skal jobbe med utvikling og han har sett meg i andre prosjekt og kjenner måten jeg jobber på. Det gjør at du får høyere fart på å løse utfordringer og problemstillinger.
Bonus
Men selv om Nilsen har lyktes som gründer, har har også fått kritikk for to bonusavtaler. En av dem kom i kjølvannet av salget av Eiendomsmeglerguiden. Hvis salgssummen oversteg 15 millioner kroner og selskapet ble solgt innen 2020, skulle Nilsen få 15 prosent.
Kriteriene ble oppfylt, og Nilsen fikk utbetalt en bonus i 2017 på 2.25 millioner kroner. Han fikk også en lojalitetsbonus etter et visst antall år i selskapet.
– Hvilke vurderinger gjorde du før du tok imot de pengene?
– Jeg ble ansatt for å gjøre en omstillingsjobb. Da den jobben var gjort, gav jeg et signal til styret om at de kunne kvitte seg med meg. Dermed ville de spare penger, samtidig som huset fortsatt ville gå godt.
– Da inviterte styret meg til å fortsette å være her og gjøre jobben, samtidig som jeg utviklet Eiendomsmeglerguiden. De tilbød meg en løsning hvor de sa at hvis det gikk kjempebra og Dagen tjente mange millioner, så skulle jeg få en bonus. Bonusavtalen var noe som ble gitt meg og ikke noe jeg spurte om.
Troen er avgjørende
Telefonen ringer under intervjuet. Nilsen har oss unnskyldt og svarer personen i andre enden.
«Jeg sitter opptatt. Jeg trenger å få signert avtalen og det veldig kjapt. Vi må bli enige og ikke dille. Nå må du på banen».
Etter noen få meningsutvekslinger legger han på.
– Du tok strengestemmen?
– Ja, jeg gjør det når det er nødvendig, sier konsernsjefen med ro i stemmen.
Definert av troen
Den tidligere gründeren, pastoren og konsernsjefen drar til Oslo blant annet fordi han er opptatt av troens plass i samfunnet. Ingen skal bli mobbet, trakassert eller definert som mindre intellektuell fordi de tror.
– Hvilke betydning har troen i livet ditt?
– For meg er troen en naturlig del av alt jeg gjør. Troen definerer meg. Jeg er elsket og akseptert av en levende Gud som vil ha fellesskap med meg. Det er ikke omstendighetene, resultatene eller det folk sier om meg som definerer min verdi. Det gir meg en kolossal fordel inn i hverdagen, sier Nilsen.