Gi det videre til dine barn
Vi skal gi Guds ord videre, men også fortellingen om Guds folk og hvordan de har blitt behandlet.
I 5. Mosebok står det om hvordan vi skal forholde oss til Guds ord. Hvordan vi skal gi det videre til nye generasjoner. Til våre etterkommere.
«Du skal gjenta dem for dine barn og snakke om dem når du sitter i ditt hus og når du går på veien, når du legger deg og når du står opp», heter det i 5. Mos 6:7.
Her er selve oppskriften på den bemerkelsesverdige bevaringen av jødisk kultur, identitet og religion som har foregått opp gjennom verdenshistorien. Der andre nasjoner og folk har blitt assimilert og forsvunnet, har jødene beholdt sitt særpreg, sine skikker og sin tro.
HOLOCAUST: «Den som glemmer historien, må leve den om igjen» står det på en brakkevegg i Auschwitz. Her er tips til... Posted by Dagen on 16. januar 2018
For oss kristne handler dette verset selvfølgelig også om ansvaret for å gi barna våre en kristen oppdragelse. Skape et hjem der det er naturlig å snakke om Gud, hans ord og hans frelse. Et hjem der det leses fra barnebibler, kristne bøker og der barna selv læres å be.
I tillegg til å oppdra barna i den kristne forsakelse og tro har min kone og jeg også lagt vekt på noen andre impulser som vi også gjerne vil formidle. Vi har ønsket å gi videre en kjærlighet til Israel og det jødiske folket. Og vi har villet lære ungene våre grundig om Holocaust.
Vi har vært opptatt av å innprente dem om denne verdenshistoriens verste forbrytelse. Gi et innblikk i dette menneskehetens bunnivå av ondskap. Endestasjonen til århundrer av antisemittisme. Den industrielle gjennomføringen av utryddelsen av et helt folk.
For dette er hendelsen som vi ikke har lov til å glemme. Og som vi må sørge for at heller ikke våre etterkommere glemmer. Vi har rett og slett et ansvar for å gi det videre.
Da vi var ganske ferske som foreldre satte min kone og jeg opp en liste over ting vi ville gjøre sammen med våre barn før de flyttet ut. Det ble en slags 20-årsplan som ble ganske kostbar, som krevde planlegging og sparing.
Men på den annen side så hadde vi jo også litt tid på oss til gjennomføringen av prosjektet. Et par tiår i hvert fall, og da er jo det meste mulig å få til. Man overvurderer ofte hva man kan få til på to år, mens man undervurderer hva man kan klare på 20.
Alle våre tre barn har vært på familietur til Auschwitz i Polen, til verdens største Holocaustmuseum Yad Vashem i Jerusalem og til Anne Franks Hus i Amsterdam.
De har sett haugene med briller, kofferter, proteser og hår som fortsatt befinner seg inne i murhusene i Auschwitzs hovedleir. De har sett utover de endeløse rekkene av trebrakker på sletten i Auschwitz-Birkenau og har kunnet forestille seg hvordan området så ut på første halvdel av 40-tallet da hundretusenvis av mennesker slepte seg rundt der nede mer død enn levende.
Våre barn har sett den enorme dokumentasjonen som finnes på Yad Vashem. De har vært inne i barnas minnehall som er oppført for å ære den halvannen millionen barn som ble drept under Holocaust.
De har sett stjernehimmelen der inne, hørt opplesningen av navnene og sett bildene av Holocausts barneoffer som kontinuerlig flimrer forbi de besøkende. De har vandret langs de rettferdige hedningers minnelund og hørt historiene om de som satte sine egne liv på spill for å redde jøder på vei mot undergangen.
Våre barn har gått bak spesialbokhylla og inn i det hemmelige annekset der Anne Frank og hennes familie holdt seg skjult helt til de ble forrådt og sendt i døden. De har sett Annes originaldagbok som står utstilt der.
De har kunnet identifisere seg med skjebnen til et barn som var på deres egen alder, hva hun må ha tenkt og følt da hun lå der i dekning med livet hengende i en tynn tråd.
Som foreldre har man ikke noen garanti for at barna blir engasjert i det samme som engasjerer deres opphav. Hver enkelt gjør sine egne valg.
Men vi har gjort det vi kan. Vi har gitt det videre.
For Gordon Andersen er det viktig at barna lærer om Holocaust. Det har gjort sterkt inntrykk på datteren Gloria (16).... Posted by Dagen on 9. januar 2018
A Holocaust survivor meets his nephew for the first time This is the moment a 102-year-old Holocaust survivor meets the nephew he never knew he had. Eliahu Pietruszka had grown up thinking his whole family had been killed in a Nazi death camp. Video: Channel 4 NewsPosted by World Jewish Congress on 20. november 2017