Gir håndfaste tips for slitesterkt trosliv

Sokneprest Vidar Mæland Bakke vil gi hjelp til å få gode rutiner i kristenlivet. Nå har han gitt ut bok om temaet.

Publisert Sist oppdatert

«Disippelrytmer. Håndfast hjelp til et slitesterkt trosliv» er tittelen på debutboken til soknepresten i Bymenigheten i Sandnes. Den tar opp utfordringer som har opptatt ham i mange år. At det resulterte i en bok skyldes blant annet en undersøkelse i egen menighet i regi av Naturlig Menighetsutvikling.

– Det er med vår menighet som med mange andre menigheter i Norge: Vi kommer relativt dårlig ut på det som kalles engasjert trosliv, sier Bakke.

Han ser flere mulige årsaker til dette.

– Mange synes det er vanskelig å få bønn og bibellesning til å bli en naturlig del av hverdagslivet. Kanskje er vi heller ikke så sterke i troen på at det vi gjør, faktisk har betydning i Guds rike.

LES: Er du en digital disippel?

Overdreven aktivitet

Gudstjenester, møter og andre aktiviteter får dermed lett mer preg av vane og rutine enn av forventning.

– Jeg møter også stadig vekk kristne som har opplevd skuffelser i det åndelige livet, sier Bakke.

Overdreven aktivitet kan ha bikket over i overdreven passivitet.

– Dette har vært en realitet i mitt eget liv også. I samarbeid med gode medvandrere har jeg derfor utforsket gode rytmer for kristenlivet, sier han.

Mer enn overlevelse

– Hva kjennetegner sunne rytmer?

– En kombinasjon av variasjon og regelmessighet. Men å fortelle et menneske hvordan man for eksempel skal be og lese i Bibelen i hverdagen, er vanskelig. Alle må finne sin måte. Men målet bør ikke bare være å overleve, men å vokse som kristen.

Gud i hverdagen

Som pedagogisk hjelp tar han utgangspunkt i hånden og dens fem fingre. Tommelen representerer Guds kontakt med oss, lillefingeren egen tid med Gud, ringfingeren fellesskapet med andre, langfingeren den kristne tjenesten og pekefingeren hvile eller avveksling fra hverdagen.

– Jeg tenker at den enkelte må finne ut av miksen selv. Jeg inviterer til å utforske hva dette kan innebære, sier han.

– Dette er ikke en bok som løfter pekefingeren, men handler om at vi er på lag i lengselen etter å utforske hva det betyr å komme i kontakt med Gud i hverdagen.

LES: Tolv moderne disipler

Hele livet

For Vidar Mæland Bakke er det grunnleggende å tenke at gudsrelasjonen ikke bare har med «åndelige aktiviteter» å gjøre. Dermed kan det feilaktig knyttes til bestemte steder og bestemte mennesker.

– Jesus inviterer til en etterfølgelse som gjelder hele livet, sier han.

For noen tror han for eksempel det å leke med et barn eller se en film kan være noe de trenger i gudslivet, vel så mye som å gå på et bønnemøte. For andre kan det være motsatt.

Egenverdi

I dagens norske virkelighet tror han opplevelsen av å være travel er et av de største hindrene for et dypere gudsliv.

– Hvis vår åndelige motstander har som et prosjekt å dra oss vekk fra Gud, så er dette i vår sammenheng et enkelt virkemiddel. Det har vel sammenheng med at vi som samfunn er gjennomsyret av en tanke om at alt vi gjør, skal ha en produksjonsverdi eller være nyttig for noe.

Bakke mener det fort fører til at Gud «faller gjennom».

– Det skjer hvis alt vi tenker om Gud er at han skal fylle et behov, løse et problem eller rydde opp i noe. Vår kultur innbyr for lite til bare å være sammen med Gud og andre kristne for fellesskapets skyld. Dette er annerledes i en del andre kulturer, sier Bakke.

Selv har han sett annen kultur på nært hold da han og familien var utsendt til Brasil for Det Norske Misjonsselskap.

LES: Disipler som varer

Praktisk ateisme

I et stadig mer sekularisert samfunn opplever presten også at det lett kan skje at Gud mer eller mindre bevisst plasseres på sidelinjen.

– Vi er ganske mange i Norge som tror på Gud og kanskje til og med deltar en del i kristent arbeid, men likevel er praktiske ateister, sier han.

Med boken sin ønsker han å vise en annen vei - uten på noen måte å påstå at han selv er kommet i mål.

– Mange som kjenner meg kan si at jeg kaster stein i glasshus når jeg skriver om travelhet som hinder i gudslivet. Jeg liker å ha mange jern i ilden og har møtt veggen fordi jeg arbeidet for mye og tok for lite hensyn til meg selv og familien. Jeg reflekterer over egne utfordringer og strever med disse tingene kontinuerlig. Som en som ikke har fått det til, inviterer jeg til lavmælte samtaler i fellesskap, sier han.

Trosopplæring

Boken skal brukes som utgangspunkt for undervisning og i smågrupper både i Bymenigheten og flere andre menigheter i Rogaland denne høsten.

– Hvem skriver du for?

– Jeg appellerer nok mest til dem som allerede har et forhold til kristen tro og kanskje er over 20 år, men jeg har også brukt noen av tankene overfor unge konfirmantledere i egen menighet. Jeg ser på boken som trosopplæring for voksne. Med en litt skjønnlitterær skrivestil og korte stykker som kan leses uavhengig av hverandre, håper jeg den kan være ålreit også for dem som ikke har en tydelig kristen bakgrunn, sier Bakke.

LES OGSÅ: Disiplene som forsvinner

Deler erfaringer

Inspirasjon har han hentet blant annet fra svenske Magnus Malm, amerikanske Eugene Peterson og australske Michael Frost.

– De skriver spennende om slitesterkt trosliv, sier Bakke.

Han opplever at det er et steg å ta å gi ut egne refleksjoner mellom to permer, men er oppmuntret av oppfordringer fra kolleger.

– Det er ikke så mange ledere i min generasjon som skriver. Kanskje trenger vi at noen av oss som er rundt 40 år, deler erfaringer med dem som er yngre, sier han.

Powered by Labrador CMS