SNAKKER UT: Per Ove Berg forteller om tiden i den store bergensmenigheten Levende Ord, der han var medpastor for Enevald Flåten.

Han var Enevald Flåtens høyre hånd – Slik husker han tiden på Levende Ord

Da en ung Per Ove Berg ikke ble helbredet, dro han ut for å bli misjonær. Etter Levende Ords krise i 2006 er han tilbake i kallet.

Publisert Sist oppdatert

Per Ove Berg sitter i det som en gang var hjørnekontoret til pastor Enevald Flåten i bergensmenigheten Levende Ord, sammen med Olav Rønhovde.

De to utgjør i dag toppledelsen i Credokirken, som Levende Ord ble hetende etter navnebyttet i 2009.

For første gang snakker de to ut om tiden i Levende Ord, krisen i 2006 og tiden etterpå.

Intervjuet med ledelsen i Credokirken blir publisert i tre artikler over tre uker. Du kan høre mer i bonusserien som publiseres på Dagen podkast. I dette intervjuet får vi høre Per Ove Bergs historie, frem til krisen i 2006.

Her finner du alt vi har publisert i denne serien.

I domkirken

Det store rommet fungerer i dag som møterom, med god plass til både en sittegruppe og et møtebord.

Per Ove Berg forteller om en kristen oppvekst som ble utfordret av lysten til å feste med venner. En sen kveld i Bodø domkirke kom endringen.

– Jeg fikk et møte med Den hellige ånds kraft, Guds ild. Jeg ante ikke at det eksisterte en gang.

BYTTET: Olav Rønhovde (til høyre i bildet) er i dag hovedpastor i Credokirken, tidligere Levende Ord. Per Ove Berg er misjonsleder.

Hendelsen som Berg forteller om gav ham ny lyst til å lese Bibelen og kristen litteratur. Det ble starten på en vandring som skulle ta ham verden rundt og langt inn i karismatikkens verden.

– Jeg visste ikke om noen som talte i tunger, det var helt fremmed. I løpet av en seks måneder så gjorde jeg bekjentskap med det. Så det var en helt ny verden som åpnet seg opp.

Ikke helbredet

En annen formende opplevelse skjedde da Berg, som var en lovende fotballspiller, slet med en kneskade. Bodøværingen lurte på om skaden kunne være et tegn på at det var på tide å ta et valg. Han var til stede på et møte med en svensk helbredelsespredikant.

Per Ove Berg forteller at han ba om at hvis Gud ikke ønsket at han skulle satse på fotball, så måtte han gjøre det slik at mannen ikke fikk til å be for ham.

– Når han kom til meg og skulle be, så stoppet han opp og sa: «Du, Herren gir meg ikke lov å be for deg.» Så da tok jeg det som et veldig tydelig tegn på at det var en annen vei for meg, ler Berg.

– Jeg fikk bekreftet at jeg skulle gå en annen vei. Det var et misjonskall som våknet til live.

Han dro til Fijiøyene og senere til Brasil, der han var med på å starte menigheter i et slumområde i storbyen Belo Horizonte.

Sverige, Ekman og Flåten

Som nygift dro Per Ove Berg og kona Kirsten rett til Livets Ord i Sverige, der de møtte Ulf Ekman. For Berg ble det full klaff. Han elsket offensiviteten, den systematiske undervisningen og at de snakket om mye av den åndelige virkeligheten han hadde møtt ute på misjonfeltet.

Det kunne bli heftig på Livets Ord?

– Ja, jeg opplevde det slik. Selv om at det var mye motstand mot Livets Ord, så hadde de en offensivitet på misjon som trigget meg.

Det var i denne perioden, skoleåret 1991/92 at han for første gang møtte Enevald Flåten. De gikk i samme klasse, men det var på et bønnemøte for Norge at han for første gang la merke til Enevald, som ledet bønnemøtet.

– Uten at vi sa et ord så var det som at vi merket at vi hadde en slags kobling.

De snakket sammen neste dag, og Flåten inviterte familien Berg med til Bergen for å starte menigheten Levende Ord. De ble med.

Reiste sammen

For Berg ble den 14 år eldre menighetsgrunderen Enevald Flåten som en mentor og åndelig far. Han ble med på Flåtens mange reiser rundt om i landet, der han fikk se Flåten i aksjon. Han fikk også stille spørsmål og forteller at de to hadde mange lange samtaler på reisene.

– Han hadde en egen gave eller evne til å fange opp hva behovet i forsamlingen var. Vi pleide å be, noen ganger kunne det være i timesvis, helt til det var et eller annet som løsnet. Og da husker jeg at vi kunne gå på møtene og det var en sånn fred og åpenhet.

– Andre ganger kunne det oppleves litt trått i møtet, men han gikk på og forkynte og proklamerte. Og veldig ofte så var det som at atmosfæren endret seg.

Måtte være klar

Hjemme i Bergen ble Berg med og underviste litt på Levende Ord bibelskole. Som Flåtens nære medarbeider kunne han oppleve å bli spurt om å «ta bibelskolen» for ham samme morgen.

Det var gøy, en stund.

– Jeg måtte sette litt grenser etter hvert og si at nå må vi planlegge litt annerledes.

Etter et studieopphold ved Oral Roberts i Tulsa, Oklahoma i USA kom Berg tilbake til Levende Ord og etter hvert ble han medpastor for Enevald Flåten.

På dette tidspunktet har Levende Ord vokst til godt over 2000 medlemmer. I pressen står Flåten frem som mannen som aldri hviler. Men en kollaps på Sørlandet satte i gang et arbeid med å fordele ansvarsbyrden.

I podkasten «Levende Ords vekst og fall» ble det klart at Flåten både startet og motarbeidet denne prosessen. Berg bekrefter dette bildet.

– Han var jo med på det og initierte det. Men når det kom til stykket og det skulle gjennomføres, så klarte han ikke det. Da glapp det

– Det pågikk egentlig over flere år?

– Ja, absolutt. Han så nok behovet, men klarte ikke å gjennomføre det.

DELER: Olav Rønhovde og Per Ove Berg snakker for første gang ut om tiden i Levende Ord, krisen og tiden etterpå. Intervjuet publiseres som en bonusserie i podkasten «Levende Ords vekst og fall».

Kjente på presset

Berg forteller at han selv opplevde seg mer som en misjonær, men at andre mente han kunne gjøre en god jobb som pastor. Det ble ingen enkel tid for ham, selv om han opplevde at menigheten fortsatt var i oppdrift.

– Man er ung og uerfaren. Det er en ting å reise rundt, det er noe annet når du får ansvar for mange mennesker og forskjellige avdelinger. Det var et stort og omfattende arbeid, veldig intenst. Voldsomt intenst.

– Begynte det å koste?

– Ja, det er i denne perioden fra 2003, 2004 at en begynner å kjenne på at presset er stort. En ting er arbeidspresset, men det var også en litt udefinerbar følelse, sier Berg og leter litt etter ordene.

– Jeg oppdaget gradvis at det var en avstand på innsiden.

Berg forklarer at han kunne høre en hendelse eller samtale gjengitt fra noen i menigheten. Men da hans åndelige leder skulle beskrive samme hendelse så var det stor avstand mellom fortellingene.

– Da vil man jo gjerne tro på sin egen leder og den versjonen. Men det ble mange ekstrasamtaler og mye som måtte ordnes opp. Det ble mye misforståelser.

– Jeg begynte virkelig å kjenne det på kroppen i den tiden. Og da begynte jo også økonomien å rystes. Men jeg klarte ikke å sette navn på hva det var for noe.

I kriseåret 2005 til 2006 ble Per Ove Berg stadig økende grad stilt på et valg. Skulle han stole på sin åndelige mentor eller skulle han lytte til de mange stemmene rundt seg, og følelsen på innsiden som sa ham at noe var galt?

Videre lesning og lytting

Gjennom tre bonusepsioder publiserer Dagen et lengre intervju med Per Ove Berg og Olav Rønhovde. I tredje episode kommer Berg tilbake til kriseåret, sine refleksjoner rundt hans rolle i Levende Ord og beslutningen om å bli værende på Øvre Kråkenes. Dette vil du også kunne lese om i en egen artikkel.

Her finner du alle episodene og artiklene vi har publisert i tilknytning til serien «Levende Ords vekst og fall»

Powered by Labrador CMS