«Hele verden» synger velsignelsen
Minst 175 utgaver av «The Blessing» ligger nå ute på YouTube.
Å synge velsignelsen er blitt et fenomen blant lovsangere og andre sangglade kristne rundt om i verden.
For ett år siden la den kjente, amerikanske lovsangslederen Kari Jobe ut en video med velsignelsen som hun og ektemannen Cody Carnes hadde satt toner til. Der forteller hun om sangens opprinnelse:
– Vi kom sammen med pastor Chris og pastor Steven for å komme inn i Guds nærvær for å forsøke å lage tekst og melodi. Etter et par timer føltes det som Guds nærvær stanset alt, og vi skrev en sang som heter «The Blessing», forteller hun på sin YouTube-kanal.
– Rett fra Bibelen
Videoen, som ble lagt ut 6. mars i fjor, har blitt sett 45 millioner ganger.
– Den er rett fra Bibelen og handler om Guds hjerte for oss. Vi skal synge den denne morgenen, hvis det er greit, sier hun, til stor jubel fra salen og det store koret som står bak henne og mannen på scenen.
Jobe er fra Texas, bor i Nashville, og reiser i april på turnéen «The Blessing USA Tour» sammen med mannen og sønnene, Canyon og Kingston. De er med i kirken «The Belonging Co» som ble startet som en huskirke av Henry og Alex Seeley i 2014, og nå har vokst betraktelig og har møte i Nashville Campus hver helg.
Jobe har ledet lovsang i snart 20 år, har vært nominert til Grammy og vunnet flere priser.
Om «The Blessing» sier hun videre på videoen:
– Dette er en velsignelse over deg, din familie og dine barn, så plassér hendene dine foran deg og vend hjertet ditt slik at du kan motta velsignelsen fra himmelen.
– Enkel og kompleks
I kommentarfeltet har over 32.000 mennesker respondert med å fortelle om blant annet sin nyfunne tro og hva «The Blessing» betyr for dem.
«Denne sangen sprenger hjernen min. Den er for vår generasjon og kommende generasjoner», skriver en mann. Han påpeker at sangen både er enkel, kompleks og dyp, og makter å trekke den som lytter mot Guds farshjerte.
En kvinne forteller at hun ba Gud møte henne, og straks hun hørte sangen begynte hun å gråte uten å klare å stanse. «Jeg hadde en varm følelse i ryggen som om et nærvær bokstavelig talt holdt meg. Han lever, dere!», skriver hun.
Sekkepipe
23. februar i år ble en samlevideo av «The Blessing» i 175 versjoner og svært mange ulike språk lagt ut på YouTube.
Her er sangere fra India, Afghanistan, Kenya, Filippinene og Sverige, for å nevne noen. Mange musikere har gått sammen slik at mange bidrar i hver video. Flere har også lagt vekt på å bruke sine nasjonale drakter og vise frem sine land. Her er kvinner som danser med kurver på hodet eller som tilbereder mat mens de synger. Her er bilder av byer med templer og minareter.
De som laget den særegne skotsk-gaeliske-varianten har tatt med sekkepiper for anledningen:
«På lik linje med våre brødre og søstre rundt om i verden har denne sangen hjulpet oss å forene oss i Kristus i denne tiden med avstand. Må den velsigne deg!», skriver de på YouTube.
Arv
Til Dagen supplerer Naomi Stirrat i Celtic Worship følgende i en e-post:
– Vi elsket UK Blessing og følte at det lå en mening i å velsigne hvert hjørne i landet. Dette fikk oss til å arbeide med venner fra kirker over hele Skottland for å skape en versjon som både ga oss mulighet til å synge en velsignelse over denne nasjonen, og innlemme instrumentene, lydene og språkene som vi har fått i vår arv. Vi tror Gud har gitt oss dette for at vi skal bruke det i lovsangen.
Hun legger til:
Tegnspråk
I Makaton UK Blessing er flere av bidragsyterne psykisk utviklingshemmet. Store og små bruker tegnspråk i denne versjonen.
Den som måtte lete etter en norsk utgave, vil finne en video laget i Norge i samlevideoen. Det har ikke lyktes journalisten å finne «The Blessing» i norsk tekst blant de mange utgavene.
Namibia
Ponti Dikuua er ansvarlig for bidraget fra Namibia.
– Ideen var å gjøre det så namibisk som mulig, sier han til Dagen.
Han viser til at det i videoen er filmklipp fra hele Namibia. Landets bidrag er en oppmuntring til dem som nå hindres i å gå i kirken grunnet smittesituasjonen.
– Vi ønsket å gi noe til landet som kunne bære oss gjennom denne tunge perioden hvor vi ikke kan synge, lovprise og be sammen, slik vi kunne før pandemien.