Historisk korsfunn i Sogn
Trolig var det kristne i Norge allerede rundt 800-tallet.
På onsdag denne uken ble det funnet en støpeform for kors i en kvinnegrav fra vikingtiden i Vik i Sogn. Arkeologene mener funnet kan være fra før år 900, og daterer det til mellom 850 og 900 etter Kristus.
- Dette enkeltfunnet er helt klart noe som kommer til å bli brukt i diskusjonen fremover om kristningen av Norge, sier Leif Inge Åstveit til NRK.
Åstveit er prosjektleder for utgravingene som er i gang, og er oppglødd over at det har foregått produksjon av kristne symbol i Norge på et så tidlig tidspunkt.
- Kanskje kan en da se for seg at kristendommen var mer etablert på den tiden, og det er veldig interessant, sier Åstveit.
Vidar Haanes, kirkehistoriker og rektor ved Menighetsfakultetet i Oslo, er enig i det:
- Det er spennende med konkrete funn som stammer fra tiden før 900.
- Det ble antydet at dette funnet kunne forandre kristningshistorien i Norge. Er det grunnlag for å si det?
- Ikke i det hele tatt, egentlig. For meg som foreleser om kristningen av Norge er dette et interessant funn, men jeg kan legge det inn i mitt foredrag uten å forandre noe. Funnet viser at det har vært en del kristne i Norge allerede rundt 800-tallet, og at de ikke bare har hentet kors med seg fra Europa.
Haanes påpeker at det i undervisningen og blant forskere lenge har vært klart at det var kristne impulser i Norge på 800-tallet, og forteller at det er funnet såkalte kombinasjonsamuletter i Danmark som inneholder både Tors hammer og kors.
- De stammer fra en overgangsperiode hvor troen gikk litt fram og tilbake. Mange vikinger fulgte åsatro i Norge, men opptrådte som kristne da de var på handelsreiser utenlands.
DAGEN