Høyre vil innføre livssynsminister
Livssyns- og mangfoldsminister kan bli en ny statsrådspost i en Høyre-regjering. - Den norske kirke er blitt likestilt med andre trossamfunn, mener Høyres livssynspolitiske talsmann, Svein Harberg.
Høyres livssynspolitiske talsmann Svein Harberg sier at den nye ministerposten som erstatter kirkeminister kan få tittelen livssyns- og mangfoldsminister - hvis partiet skulle komme til makten etter høstens valg.
- Vi har et samfunn i dag som er langt mer mangfoldig, noe som blant annet kjennetegnes gjennom tro, livssyn og forskjellige kulturer som møtes og skal ha sameksistens i et samfunn, sier Harberg til Dagen.
Han var med i Høyres livssynspolitiske utvalg som utarbeidet forslag til fremtidig livssynspolitikk etter kirkeforliket mellom partiene på Stortinget.
Blir gjerne statsråd
4. mai utpekte Dagen Harberg til ny kirkeminister i eventuell ny borgerlig regjering. Selv har han ikke noe i mot å innta en statsrådspost med ansvar for hele religions- og livssynsfeltet.
- Å jobbe med det framover er en utfordring jeg gjerne tar, men det er er viktig å sette det inn i en større politisk sammenheng, og ikke bare være minister for særinteresser, sier Harberg.
- Du er klar for å bli statsråd?
- Det er klart at om jeg blir spurt, er det fordi noen tror jeg kan gjøre en god jobb. Da vil jeg vurdere det seriøst opp mot hvilket felt det spørre om, og om jeg kan gjøre det på en god måte.
Vil ha felles troslov
Etter skillet mellom stat og kirke ser han ikke lenger tittelen kirkeminister som relevant.
- Forutsetningene har endret seg. Kirken er likestilt med andre trossamfunn på mange måter. Vi i Høyre har sagt at vi vil ha en helhetlig tros- og livssynslov, og ikke én kirkelov og én lov for de andre trossamfunnene.
Det tror han vil gjenspeile seg i et framtidig statsrådnavn, der gjerne mangfold hører med, som i mangfolds- og livssynsminister. Eventuelt kan inkludering brukes i stedet for mangfold.
- Inkludering er kanskje et bedre ord enn mangfold, det er to sider av samme sak, sier Harberg.
- Religiøse sables ned
Stortingsrepresentanten fra Aust-Agder er bekymret for at religionskritiske røster får mer rom enn de religiøse.
- Religiøse stemmer, konservative eller ikke, har blitt sablet ned og bedt om å holde det for seg selv. Der skal vi ikke være. Disse har samme mulighet og rett som alle andre til å uttrykke det de står for, og skal behandles med respekt, sier Harberg.
Han mener at det er en viktig politisk oppgave å sørge for at det er god plass for ulik tro og livssyn i samfunnet.
- Det må være rom både for å drive sin religiøse virksomhet og for religionskritiske røster i samfunnet. Som politikere må vi balansere det slik at begge parter blir respektert, sier han.
Harberg mener det er fare for at tro og livssyn kan få en svakere plass i samfunnet.
- Det er stadig diskusjoner om hvilken plass tro og livssyn skal ha. Vi må skille mellom hva staten selv skal drive med og hva den skal legge til rette for.
DAGEN