Høyre vil innføre livssynsminister

Livssyns- og mangfoldsminister kan bli en ny statsrådspost i en Høyre-regjering. - Den norske kirke er blitt likestilt med andre trossamfunn, mener Høyres livssynspolitiske talsmann, Svein Harberg.

Publisert Sist oppdatert

Høy­res livs­syns­po­li­tis­ke tals­mann Svein Har­berg sier at den nye mi­nis­ter­pos­ten som er­stat­ter kirke­mi­nis­ter kan få tit­te­len livs­syns- og mang­folds­mi­nis­ter - hvis par­ti­et skul­le komme til mak­ten etter høs­tens valg.

- Vi har et sam­funn i dag som er langt mer mang­fol­dig, noe som blant annet kjenne­teg­nes gjen­nom tro, livs­syn og for­skjel­li­ge kul­tu­rer som møtes og skal ha sam­ek­sis­tens i et sam­funn, sier Har­berg til Dagen.

Han var med i Høy­res livs­syns­po­li­tis­ke ut­valg som ut­ar­bei­det for­slag til frem­ti­dig livs­syns­po­li­tikk etter kirke­for­li­ket mel­lom par­ti­ene på Stor­tin­get.

Blir gjer­ne stats­råd

4. mai ut­pek­te Dagen Har­berg til ny kirke­mi­nis­ter i even­tu­ell ny bor­ger­lig re­gje­ring. Selv har han ikke noe i mot å innta en stats­råds­post med an­svar for hele re­li­gions- og livs­syns­fel­tet.

- Å jobbe med det fram­over er en ut­ford­ring jeg gjer­ne tar, men det er er vik­tig å sette det inn i en stør­re po­li­tisk sam­men­heng, og ikke bare være mi­nis­ter for sær­in­ter­es­ser, sier Har­berg.

- Du er klar for å bli stats­råd?

- Det er klart at om jeg blir spurt, er det fordi noen tror jeg kan gjøre en god jobb. Da vil jeg vur­de­re det se­riøst opp mot hvil­ket felt det spør­re om, og om jeg kan gjøre det på en god måte.

Vil ha fel­les tros­lov

Etter skil­let mel­lom stat og kirke ser han ikke len­ger tit­te­len kirke­mi­nis­ter som re­le­vant.

- For­ut­set­nin­ge­ne har end­ret seg. Kir­ken er like­stilt med andre tros­sam­funn på mange måter. Vi i Høyre har sagt at vi vil ha en hel­het­lig tros- og livs­syns­lov, og ikke én kirke­lov og én lov for de andre tros­sam­fun­ne­ne.

Det tror han vil gjen­spei­le seg i et fram­ti­dig stats­råd­navn, der gjer­ne mang­fold hører med, som i mang­folds- og livs­syns­mi­nis­ter. Even­tu­elt kan in­klu­de­ring bru­kes i ste­det for mang­fold.

- In­klu­de­ring er kan­skje et bedre ord enn mang­fold, det er to sider av samme sak, sier Har­berg.

- Re­li­giø­se sab­les ned

Stor­tings­re­pre­sen­tan­ten fra Aust-Ag­der er be­kym­ret for at re­li­gions­kri­tis­ke røs­ter får mer rom enn de re­li­giø­se.

- Re­li­giø­se stem­mer, kon­ser­va­ti­ve eller ikke, har blitt sab­let ned og bedt om å holde det for seg selv. Der skal vi ikke være. Disse har samme mu­lig­het og rett som alle andre til å ut­tryk­ke det de står for, og skal be­hand­les med re­spekt, sier Har­berg.

Han mener at det er en vik­tig po­li­tisk opp­ga­ve å sørge for at det er god plass for ulik tro og livs­syn i sam­fun­net.

- Det må være rom både for å drive sin re­li­giø­se virk­som­het og for re­li­gions­kri­tis­ke røs­ter i sam­fun­net. Som po­li­ti­ke­re må vi ba­lan­se­re det slik at begge par­ter blir re­spek­tert, sier han.

Har­berg mener det er fare for at tro og livs­syn kan få en sva­ke­re plass i sam­fun­net.

- Det er sta­dig dis­ku­sjo­ner om hvil­ken plass tro og livs­syn skal ha. Vi må skil­le mel­lom hva sta­ten selv skal drive med og hva den skal legge til rette for.

DAGEN

Høyre om tro og livssyn

I Høyres stortingsvalgsprogram slår partiet fast for at de skal sørge for at «religionsfriheten gjelder på samme måte både for religiøse og religionskritiske ytringer».

Videre vil partiet utarbeide en helhetlig lov om tros- og livssynssamfunn og å sikre at enkeltpersoner og organisasjoner kan utøve sin tro og sitt livssyn uten statlig innblanding.

Powered by Labrador CMS