USIKKERHET: Stadige angrep gjør at Igor Bandura opplever at hverdagslivet i Ukraina er preget av usikkerhet og frykt.

Hver morgen takker ukrainsk pastor Gud for at han har overlevd nok en natt

Baptistpastor Igor Bandura opplever at krigen har en alvorlig åndelig dimensjon, men gleder seg over kristen fornyelse.

Publisert Sist oppdatert

Bandura er visepresident i Den ukrainske unionen av evangelisk-kristne baptister og pastor i European Bible Church (EBC) i byen Irpin. I forrige uke deltok han på Lausanne-kongressen i Seoul.

For å komme dit måtte han først kjøre rundt 100 mil fra hjembyen Irpin, like øst for Kyiv, til Warszawa. Derfra kunne han ta fly til Seoul.

– Krigen er ikke i media mer. Det er bare en sjelden gang når noe virkelig forferdelig skjer. Men krigen fortsetter, sier Bandura.

I fjor ble han intervjuet i Dagen da han besøkte Norge under den internasjonale misjonskonferansen til baptistene i Stavanger.

Titusenvis av døde

Dagen møtte Bandura i Seoul sist lørdag. Samme dag rapporterte BBC at ni ukrainere var drept i et angrep på et sykehus i byen Sumy, nordøst i landet.

Ved utgangen av juli meldte FNs høykommissær for menneskerettigheter at minst 11.520 sivile var drept i Ukraina siden Russland gikk til angrep i februar 2022.

To år etter invasjonen sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at 31.000 ukrainske soldater var drept, men amerikansk etterretning mente tallet var enda høyere.

Over 70.000 russiske soldater er døde, ifølge beregninger BBC publiserte i september i år.

Aldri trygge

Bandura forteller at ukrainere lever under en konstant trussel fra droner og missiler.

– De kan treffe hvor som helst og når som helst, sier han.

INSPIRASJON: Igor Bandura var på Lausanne-kongressen også i Cape Town i 2010 og syntes det var verdifullt å delta i Seoul.

Selv om landet nå har bedre våpen enn ved krigens utbrudd, og trusselen ikke alltid oppleves like intens, er den konstant.

– Soldater og sivile blir drept hver dag, sier Bandura.

Pastorer presset og drept

Hver kveld når Bandura legger seg, ber han og legger livet sitt i Guds hender.

– For jeg vet ikke om jeg kommer til å våkne neste morgen. Og neste morgen, hvis jeg våkner, er jeg i live og takker Gud.

Pastoren forteller at han ønsker å formidle den alvorlige situasjonen til kristne i andre land. Av baptistunionens 3.200 menigheter, ligger 300 i okkuperte områder. 100 av dem har opphørt å eksistere fordi folk har flyktet.

– I mange situasjoner er russerne spesielt harde overfor evangelikale kristne, sier han.

Internasjonale medier har meldt om at flere pastorer er blitt drept i løpet av krigen.

Bandura mener baptist- og pinsepastorer blir oppfattet som agenter for amerikanske myndigheter, noe han oppfatter som tåpelig.

– Det er tydelig for oss at det er en åndelig dimensjon i denne krigen, og den kan bare vinnes av kristne som vet hvordan de skal be. Det er viktig å mobilisere bønnekrigere over hele verden som kan overvinne mørkets og ondskapens krefter, sier han.

Millioner på flukt

Pastoren anslår at 70-80 prosent av ukrainerne har behov for materiell hjelp.

– Men spør du hvor mange som er traumatisert, er svaret hundre prosent.

Han viser til opplevelsen av ødeleggelser, tap av sine nærmeste og millioner av ukrainere på flukt. Over seks millioner ukrainere er spredt rundt i Europa, meldte FN i september.

STØTTESPILLERE: Igor Bandura oppfordrer kristne i andre land til å be for Ukrania.

Bandura mener situasjonen er ekstra krevende fordi den russiske aggresjonen framstår som et angrep på ukrainsk identitet.

– Vi kan ikke starte en fredsprosess, for de ønsker fortsatt å ødelegge oss fullstendig.

Planter nye kirker

Selv om pastoren forteller om sorg, slitenhet og utmattelse, ser han også lyspunkter. I menighetene opplever han tilstrømning av nye mennesker og nye som melder seg til tjeneste.

Selv om mange kirker er tapt, er det også plantet 60 nye bare det siste året.

– Vi ser Guds nåde og evangeliets kraft. Vi vil dele at Gud er større og at håpet fortsatt er sterkt. Selv ikke denne krigen kan stoppe evangeliet.

Vekst under motstand

Bandura legger til at to og et halvt år med krig har gjort alle klar over at de er sårbare.

– Alle ønsker en bedre framtid for Ukraina, men hva er min evige framtid? Den forferdelige realiteten stiller folk ansikt til ansikt med svært alvorlige, grunnleggende spørsmål.

Pastoren mener det samsvarer med erfaring fra områder med kristenforfølgelse både i dag og i kirkehistorien.

– Jeg bruker ikke begrepet vekkelse om det som skjer. For meg er vekkelse når store grupper av mennesker blir kjent med Jesus som herre og frelser på kort tid. Men vi ser at nye mennesker blir døpt nesten hver eneste søndag.

Forventer ukrainsk seier

Hvordan krigen vil utvikle seg, synes han er vanskelig å spå om.

– Situasjonen er veldig vanskelig. Vi er trøtte og til og med utmattet, men vi beholder håpet og er ikke fortvilet. Vi ber, arbeider og kjemper. For vi tror Gud vil redde Ukraina fra russisk aggresjon. Vi vil vinne denne krigen, selv om det menneskelig talt er umulig.

Han legger til at han ikke vet om det vil innebære at de får tilbake hele territoriet.

– Kanskje kan det bli et koreansk scenario, sier han, og viser til at dette landet ble delt etter våpenhvilen i Koreakrigen i 1953. Det er ikke en tanke han liker. Men uansett tror han Ukraina vil bestå.

– Sakte vil vi bygge opp igjen landet og kirkene, leve i det gudgitte landet og ære Gud, i frihet.

Samtidig håper han på fornyelse i det ukrainske samfunnet.

– Vi vil ikke tilbake til landet slik det var før krigen, med problem og korrupsjon som ødela for oss.

Powered by Labrador CMS