Inder som inspirerer Jordan Peterson om bibelbruk, kommer til Norge
Bibelens betydning er kraftig undervurdert mange steder i verden, ifølge filosof og forfatter Vishal Mangalwadi.
I slutten av april kommer Mangalwadi til Norge.
Den indiske filosofen og sosiale reformatoren skal være i Storsalen, hos Ungdom i Oppdrag, på Høyskolen for Ledelse og Teologi og i Filadelifakirken Drammen.
– Han står for en reformasjonstanke som innebærer at kristendommen skaper samfunnsforandring, sier pastor Erik Jensen i Forsquare, som er en av innbyderne.
– Han er en betydelig intellektuell kapasitet har har fått innpass i forskjellige miljøer, legger Jensen til.
Gjest hos apologet
I flere år har Mangalwadi hatt kontakt med den kjente psykologiprofessoren Jordan Peterson. Blant annet var han gjest i podkasten til canadieren i fjor.
Han er også med i den nyeste podkastserien til den britiske kristne forfatteren og programlederen Justin Brierley, som har vært intervjuet i Dagen flere ganger. Podkastserien heter «The Surprising Rebirth of Faith in God».
Gjennom årene har Mangalwadi skrevet en rekke bøker. En av dem er også kommet på norsk: «Boken som skapte din verden – hvordan Bibelen formet den vestlige sivilisasjonens sjel».
Bevisstgjøring av røtter
Anledningen for besøket er at de nordiske landene på forskjellige måter har hatt rundt tusen år med kristen innflytelse. Inderen skal også besøke Sverige, Finland og Danmark.
Erik Jensen er med i en gruppe som kaller seg «Truth and Transformation» i Norden og har planlagt besøket.
– Vishal vil peke på hvor viktig kristendommen har vært for å bygge de nordiske samfunnene, sier Jensen.
– Hva håper dere skal komme ut av besøket?
– Vi vil bevisstgjøre folk om hva som er røttene våre. Det kan virke som om samfunnet er i en kontinuerlig glidning mot avkristning, men vi merker når at det er en bevegelse også blant ateister. De ser at det finnes grunnpilarer som vi er nødt til å bygge videre på.
Jensen synes det er interessant å merke seg at en av verdens mest kjente ateister, Richard Dawkins, sier at han mye heller ville bo i et samfunn preget av kristendom enn islam, som Dagen skrev om denne uken.
Kristne på offensiven
Jensen synes mye kristen apologetikk blir selvforsvar, ved at man svarer på innvendinger.
Med inspirasjon fra Mangalwadis perspektiv håper han flere kristne kan komme på offensiven og vise at kristendommen har hatt stor betydning for hvordan samfunnet er blitt.
– Han jobber helt bevisst for å skape samfunnsforandring. Teologi er avgjørende for hvordan vi lever og styrer livene våre, sier han.