Inviterte skeptikere til egen boklansering
- Det er ikke åpenbart for meg at Gud finnes, sa Espen Ottosen under lanseringen av sin nye bok «Hvorfor skriver ikke Gud på himmelen?»
Tittelen på boken er spørsmålet Norsk Luthersk Misjonssamband ( NLMs) informasjonssjef Espen Ottosen selv fikk som tenåring på en kristen ungdomsleir i Kongsberg. Siden har han forsøkt å finne svar.
- Det er det vanskeligste spørsmålet jeg har kjempet med, og jeg syntes dessverre at det fremdeles er et godt spørsmål etter at jeg har forsøkt å svare på det i boken, sa Ottosen innledningsvis under boklanseringen i Oslo torsdag.
- Finnes Gud?
Han tror likevel boken gir noen svar på det sentrale spørsmålet: «Hvis Gud er allmektig, og vil at alle skal tro på ham, hvorfor sørger han ikke da for å fjerne all tvil og usikkerhet?».
Han er opptatt av forholdet mellom tro og vitenskap, og tro og fornuft, og reflekterer i boken over ateistiske anklager, om Big Bang og evolusjonslæren, og hva som egentlig kjennetegner kristen tro.
- Som kristen vil jeg si at mye av det Gud gjør også kan bortforklares fordi det må tolkes. Jeg tror ingen klarer å forholde seg nøytralt til spørsmålet om Gud finnes, sier Ottosen, og fortsetter:
- For meg er det ikke naturlig å feie spørsmålet om Guds eksistens av banen og si «selvfølgelig finnes Gud». Det er ikke åpenbart for meg at Gud finnes.
Ble ikke frelst av boken
Blant de som gjestet torsdagens lansering var krimforfatter og ateist Tom Egeland, og journalist, forfatter og ansvarlig redaktør for tidsskriftet Humanist, Didrik Søderlind.
- Jeg har stor respekt for troen, men syntes det er vanskelig å debattere en gudstro, sier Tom Egeland om boken.
- Jeg er grenseløst nysgjerrig på hva som får mennesker til å tro på denne guden som ikke jeg tror på.
- Roser Ottosen for åpenhet
Egeland roser likevel Ottosen for sin ærlighet om sin tro og tvil i boken.
- Som samfunnsdebattant, spaltist i Aftenposten og som kronikkforfatter fremstår Ottosen sjelden som søkende og tvilende. Det er nettopp den ærligheten i boken som imponerte meg og som gjorde hovedbudskapet mer troverdig, sier Egeland.
- Forstår ikke sin samtid
Også journalist, forfatter og redaktør for tidsskriftet Humanist, Didrik Søderlind var invitert til å si sin mening om Ottosens siste bok under lanseringen.
- Det er en bevegende bok. Jeg liker grunnstemningen i boken og hvor viktig tvilen er. Tvil er for meg en sperre mot fanatisme og blind tro både for troende og ikke-troende, sier Søderlind og legger til:
- Noe av problemet med Espen, og som også er problemet med en del konservativt kristne er det han skriver i boken: «istedenfor å søke en hellig Gud, velger mennesker å gjøre penger, velstand, underholdning og sex til livets mening og det som er «hellig» for dem».
- Da tenker jeg at han ikke forstår sin samtid, og han forstår ikke mennesker spesielt godt hvis han tror det er slik moderne mennesker lever livet sitt. Livet mitt er ikke så morsomt som det han beskriver der, sier Søderlind.
Vil droppe kristne klisjeer
Ottosen syntes tilbakemeldingen fra sine kritikere var interessant, og tror han ville gjort noe med formuleringen i boka om han hadde hørt det før.
- Det jeg har vært opptatt av i boken er å videreføre færrest mulig kristne klisjeer. Det kan hende jeg burde ha formulert dette på en annen måte, sier han.
Bruker ateistisk sitat
Et av sitatene i boken som Ottosen har brukt for alt det er verdt, er fra den ateistiske filosofen Thomas Nagel. Han sier at «jeg vil at ateismen skal være sann».
- Da blir mitt spørsmål: Hvordan skulle Gud ha overbevist Thomas Nagel på en sånn måte at han ikke tvang han til tro.
- Hvis Gud skulle ha utryddet all tvil så lurer jeg på om Han tidvis måtte ha brukt tvang for å få mennesker til å velge Ham, sier Ottosen.
DAGEN