– Jeg hadde ikke overlevd dette uten troen
Den kristne artisten Mandy Harvey (29) mistet håpet da hun ble døv som 18-åring. Nå er hun profesjonell jazz-sanger og en sensasjon på «America got talent».
Den kristne jazz-sangeren Mandy Harvey gikk direkte til finalen i «America got talent» da dommeren Simon Cowell valgte å bruke sin «golden buzzer» etter hennes første audition. Videoen på Facebook er delt over 2,7 millioner ganger etter kun to dager.
Hele dommerpanelet ble tydelig rørt av artistens spesielle historie og hun er nærmest blitt et symbol på det å ikke gi opp. Mandy Harvey er nemlig døv.
For ti år siden falt livet til Harvey sammen. Den talentfulle pastordatteren var i gang med college-utdannelse innen vokalmusikk i Colorado da en genetisk bindevevssykdom gjorde at hun mistet hørselen på begge ørene.
– Da jeg gikk på skolen var hele min identitet knyttet opp til det å kunne høre. Min drøm var å bli kor- og jazzvokal-lærer og da jeg mistet drømmen min mistet jeg også identiteten min, forteller hun i et intervju på kirken Real Life sin YouTube-kanal.
– Jeg tror ærlig talt ikke jeg hadde overlevd dette uten troen, for du mister alt. Jeg stengte meg selv ute fra verden. Det eneste jeg ikke kunne stenge ute var Gud og kommunikasjonen der, sier hun men legger til at hun prøvde.
– Jeg ble sint på Gud og sluttet å snakke med Ham, men mistet aldri troen.
Mistet håpet
Harvey forteller at etter hvert som hørselen ble dårligere og høreapparatene ikke lenger virket mistet hun alt håp.
– Jeg brukte mye tid på å stille spørsmål til Gud og spørre Ham mange tøffe spørsmål. Jeg falt, hardt, og har måttet bruke mye tid og krefter på å stole på Ham igjen og krype opp igjen av det mørke hullet, sier hun i en video fra Community Christian Church på Vimeo.
Artisten forteller at hun hadde lange samtaler med sin far Joe Harvey, som er pastor, for å prøve å finne en mening i alt som skjedde.
– En ting vi lærte av dette er at hvis du kun kan elske Gud når han gjør ting for deg, livet er enkelt og alt du ønsker skjer, da elsker du ikke egentlig Gud. Da elsker du deg selv, sier Harvey.
Hun forteller at det var hardt å innse dette.
– Jeg var veldig sint på Gud, men fant ut at jeg ikke hadde noen grunn til å være det.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Bibelvers og helbredelse
Mandy Harvey forteller til Real Life-pastor Justin Miller at fantastiske bibelvers som Romerne 5, 3-5 ikke virker så fantastiske når du går gjennom noe som er vanskelig.
– Det står at du skal prise deg i lidelsen for lidelsen fører til utholdenhet, utholdenhet til karakter, karakter gir håp og håpet skuffer ikke. Og jeg tenkte «Ja særlig, la oss prise oss i våre lidelser», sier hun med en sarkastisk tone.
Harvey var knust og sint og kom til et punkt der hun ble syk bare av tanken på å be. Hun forteller at menigheten ba for henne og forventet en mirakuløs helbredelse.
– Da den ikke kom ble jeg beskyldt for å ikke ha sterk nok tro. Jeg ble et svart får de ikke ville snakke om mer fordi de ikke kunne flytte fjell og manipulere Gud for meg, sier hun.
– Ikke perfekt
Artisten har fått nok av kristne som forventer at livet på jorda skal være perfekt.
– Vi er mennesker, vi er skilt fra Gud. Dette er ikke himmelen, det er ikke ment å være perfekt. Vi er ødelagte – det er å være menneske, sier hun.
– Jeg kan ikke stoppe at jeg har en genetisk sykdom. Det er et resultat av fri vilje, naturen og at de og de personene har giftet seg med hverandre opp gjennom tidene.
Harvey er overbevist om at Gud ikke er i stand til å være ond.
– Han gjør ikke dette av ondskapsfullhet. Hvorfor skulle Han det? Det er ikke i Hans natur, sier hun.
Hun mener vi har fått et ansvar for hvordan vi takler disse situasjonene.
– Jeg kan se på det som at Gud er en bølle som slår meg ned, noe jeg ikke tror, eller jeg kan si at uansett hva som skjer i denne ødelagte verden så holder Han hånden min og vil aldri slippe den.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Kritikerrost
Etter et år uten sang fant Harvey ut at hun gjennom å lese noter og finne rett toneleie ved hjelp av muskelhukommelse og stemmetunere kunne fortsette å synge. Hun måtte også komme over sceneskrekken sin.
– Første gang jeg skulle si noe på en scene var jeg så nervøs at jeg kastet opp over hele første rad. Jeg tenkte ikke i mine villeste fantasier at jeg ville bli en fremførende artist, sier hun.
I 2009 gav Harvey ut sitt første album «Smile» som ifølge Wikipedia høstet ros og anerkjennelse fra jazz-kritikere. Året etter gav hun ut «After you`re gone» og hennes siste album «All of me» kom i 2014.
Nå reiser hun rundt som jazz-solist og motivasjonstaler og er også ambassadør for organisasjonen No Barriers.