SAL: Bildet viser Rikets Sal på Haugenstua i Oslo.

Jehovas vitner stevner Barne- og familiedepartementet

Statforvalteren ga trossamfunnet et ultimatum. Nå ønsker menigheten å prøve saken for retten.

Publisert Sist oppdatert

Jehovas vitner i Norge ble fratatt statsstøtten for 2021 fordi Statsforvalteren i Oslo og Viken mente menigheten brøt trossamfunnsloven.

I høst fikk dermed Jehovas vitner et varsel hvor de fikk anledning til å rette opp forholdene som ledet til nekting av statstilskudd.

Hvis ikke forholdene ble rettet, ville de også miste sin registrering som trossamfunn.

Jehovas vitner fikk svarfrist til 20. desember. I brevet svarer trossamfunnet at de ikke kommer til å endre sin eksklusjonspraksis.

– Diskriminerende

I et brev 21. desember, skriver trossamfunnet at de ønsker å stevne inn Barne- og familiedepartementet til Oslo Tingrett å få prøvd Statsforvalteren i Oslo og Vikens vedtak.

Trossamfunnet kaller vedtaket om tap av statsstøtte for diskriminerende.

I et brev, sendt til Dagen, omtaler trossamfunnet vedtaket for et «historisk angrep på religionsfriheten i Norge».

– Overraskende nok besluttet Barne- og familiedepartementet likevel å opprettholde vedtaket den 30. september 2022. Av de mer enn 700 forskjellige trossamfunnene som er registrert i Norge, blir Jehovas vitner behandlet annerledes av myndighetene basert på en urettmessig og feilaktig tolkning av deres bibelbaserte religiøse tro, skriver Fabian Fond, fra informasjonsavdelingen til Jehovas vitner.

Peker på internasjonal dom

Trossamfunnet mener behandlingen de har fått i Norge er «bekymrende likt situasjonen i Russland», hvor Jehovas vitner er forbudt.

I brevet skriver Fond at beslutningen om å nekte Jehovas vitner statsstøtte og eventuelt trekke tilbake registreringen som trossamfunn, vil føre til at Norge går «i motsatt retning av internasjonal rett.»

Han peker på dommen Taganrog LRO and Others mot Russland av 7. juni 2022 som ble tilbakevist av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

– Brudd på loven

Bakgrunnen for at Jehovas vitner ble fratatt statsstøtten for 2021 er det Statsforvalteren mener er brudd på trossamfunnsloven.

Jehovas vitner kan ekskludere medlemmer, noe som får store konsekvenser, blant annet ved at de ikke får ha sosial kontakt med familiemedlemmer. Dette bryter med prinsippet om «fri utmelding», ifølge Statsforvalteren.

Dagen har kontaktet Barne- og familiedepartementet, som bekrefter at de har mottatt stevningen. De ønsker ikke å kommentere saken.

Heller ikke Statsforvalteren i Oslo og Viken ønsker å kommentere saken.

Slik begrunner Statsforvalteren sin støtte-nekt

Rett til fri utmelding

Eksklusjonspraksisen innebærer at medlemmer nektes kontakt med utmeldte medlemmer. Dette vil også gjelde for medlemmer som frivillig har forlatt trossamfunnet. I praksis betyr dette at de som melder seg ut ikke kan ha kontakt med familie og venner i menigheten. Etter vår vurdering hindrer dette retten til fri utmelding, og er i strid med trossamfunnsloven § 2.

Eksklusjon av barn

Trossamfunnet åpner også for å ekskludere døpte mindreårige. Det betyr at barn kan bli ekskludert dersom de bryter trossamfunnets regler. Vi mener dette er negativ sosial kontroll og krenker barns rettigheter. Udøpte barn som bryter med trossamfunnets regler, kan bli utsatt for sosial isolasjon. Dette oppfattes også som negativ sosial kontroll og brudd på barns rettigheter. Slik behandling av barn er i strid med trossamfunnsloven § 6.

Statsforvalterens skjønn – tilsynsmyndighetene kan nekte tilskudd

Jehovas Vitner har ved flere anledninger forsvart eksklusjonspraksisen. Trossamfunnet har detaljerte regler for hvordan medlemmene skal praktisere eksklusjon og sosial isolasjon overfor disse gruppene. Reglene meddeles medlemmene blant annet via bøker og studieartikler. Vi har vurdert lovbruddene som systematiske og forsettlige, og har derfor valgt å nekte tilskudd. Dette er i tråd med trossamfunnsforskriften § 11 tredje ledd.

Kilde: Statsforvalteren.no

Powered by Labrador CMS