Jehovas vitners talsmann: – Skader vårt gode rykte som lovlydige og eksemplariske borgere
Trossamfunnet er klare til kamp for å vinne tilbake sin registrering i retten.
I fjor ble det kjent at Jehovas vitner mistet sin statsstøtte på rundt 16 millioner kroner.
Så, like før jul, fikk medlemmene beskjed om at de også hadde mistet sin registrering som trossamfunn.
Dagen møter kommunikasjonsrådgiver Fabian Fond, fra hovedkontoret i Skandinavia, på en kafé i Oslo.
Han er pent antrukket med dress og slips.
– Blir tatt ut av systemet
Fond forklarer at million-støtten har gått til en rekke formål i trossamfunnet.
– Oversettelse av bibelbasert litteratur, samt all litteratur som brukes i møtene våre, bygging og vedlikehold av Rikets saler og nødhjelpsarbeid, sier Fond.
Han presiserer at alt arbeid i organisasjonen er frivillig og at de som jobber heltid ved oversettelseskontorene bare får en symbolsk sum i tillegg til kost og losji.
– Hvilke økonomiske konsekvenser får det for dere når støtten forsvinner?
– Jeg kan ikke nevne noe konkret, sier Fond.
Noen dager senere utdyper Fond svaret i en epost:
– Gjennom den diskriminerende avgjørelsen om statsstøtte, har myndighetene formidlet det budskapet at det er noe galt med Jehovas vitner. Det skader Jehovas vitners gode rykte gjennom flere år som lovlydige og eksemplariske borgere. Det å miste muligheten til å få de samme rettighetene fra staten som de over 700 andre registrerte trossamfunnene i Norge vil naturligvis påvirke familier og barn av Jehovas vitner i deres hverdag.
Reagerer på forskjellsbehandling
Bakgrunnen for at Jehovas vitner ble fratatt statsstøtten for 2021 er det Statsforvalteren mener er brudd på trossamfunnsloven.
Jehovas vitner kan ekskludere medlemmer, noe som får store konsekvenser, blant annet ved at de ikke får ha sosial kontakt med familiemedlemmer. Dette bryter med prinsippet om «fri utmelding», ifølge Statsforvalteren.
– Det at dere blir satt på utsiden av trossamfunn i Norge. Er det verre enn det faktiske økonomiske tapet?
– Det er vanskelig å sammenligne. Begge deler blir et brudd på våres rettigheter. Dette er en rett vi har hatt siden ordningen ble startet for over 30 år siden, men nå blir vi behandlet annerledes enn alle andre, sier Fond.
– Nå er det en prosess for å få registrering tilbake. Er det støtten eller registreringen som er viktigst?
– Det henger sammen med hverandre.
Glade for avgjørelse om vielser
Jehovas vitner meldte like før jul at de ønsker å stevne inn Barne- og familiedepartementet til Oslo Tingrett å få prøvd Statsforvalteren i Oslo og Vikens vedtak.
De kaller vedtaket om tap av statsstøtte for diskriminerende.
Nå venter trossamfunnet på en dato for rettssaken.
Fond ønsker ikke å kommentere hva som gjøres nå, siden det er en pågående rettssak.
Deres advokat, Anders Ryssdal varslet i en sms til Vårt Land at trossamfunnet kan fortsette å utføre vielser i 2023 på grunn av en såkalt «utsatt iverksettelse» av vedtaket fra Oslo kommune.
– Det er vi veldig glade for, sier Fond.
– Det var flere par som hadde planlagt å vise seg de kommende ukene. Da kan de fortsette sine planer om å vie seg i sin menighet med familie og venner tilstede, sier han.
Er overrasket
Medlemmer i Jehovas vitner har kalt tap av støtte og registrering som forfølgelse og sitert Jesu ord «har de forfulgt meg, skal de også forfølge dere».
Fond vil ikke gå så langt å kalle det for en forfølgelse.
– Ikke ennå, i alle fall.
– Vi opplever det som diskriminerende. Det gjelder jo ikke bare Jehovas vitner. Det at Statsforvalteren har gått inn for å vurdere vår tro og praksis er en krenkelse av våre rettigheter. Både det grunnloven har sagt om trossamfunn og det Menneskerettighetsdomstolen har truffet av tidligere avgjørelser. Dette er ikke bare en sak for Jehovas vitner, men for alle norske borgere, sier Fond.
– Tror dere andre trossamfunn kan komme til å møte det samme som dere i fremtiden?
– Vi er overrasket over at det bare er vi som er valgt ut. Skal Statsforvalteren fortsette i det samme sporet, vil det kunne påvirke alle.