Jobber seg tilbake til friheten
Kim kom inn i Sannhetens Ord Bibelsenter som 15-åring. I morgen kveld melder 40-åringen seg ut.
Familiefaren har valgt å følge prosessen som foregår i Sannhetens Ord Bibelsenter helt i mål. Den startet vinteren 2021 med at menigheten tok et oppgjør overfor enkelte av lederne, og slutter i morgen etter at Bjørn Olav Hansen og Terje Aadne har levert en rapport til generalforsamlingen.
Det fem sider lange dokumentet fastslår at lederskapet har drevet «grenseoverskridende kontroll» i en «altoppslukende menighet».
Kona og barna er allerede utmeldt. Nå sier Kim også takk for seg. Etter generalforsamlingen i morgen melder han seg ut.
– Jeg trodde ikke at jeg skulle holde ut så lenge i denne prosessen, sier Kim.
Han ønsker ikke å bruke etternavnet sitt fordi han trenger mer tid før han står åpent frem. Menigheten og de nærmeste vet hvem han er.
Feiret jul sammen
I desember feiret han jul med foreldrene for første gang på 25 år. Sist han gjorde det var han 15. Nå er han en voksen mann med kone og egne ungdommer.
Allerede som 15-åring flyttet han inn hos medlemmer i Sannhetens Ord Bibelsenter, der to av søstrene hans var medlemmer. Etter det har han og foreldrene levd atskilte liv, en ti minutters biltur fra hverandre.
Kronikk
I en kronikk på dagen.no tar Kim et oppgjør med menighetslivet og lederskapet i Sannhetens Ord Bibelsenter.
– For min del har det dessverre ført til 25 år med totalt brudd med mine foreldre og en søster utenfor. Det er noe jeg må leve med resten av livet, sier han.
På Dagen.no forteller Kim at han tidlig fikk en grundig innføring i hva han skulle gjøre hvis han møtte familiemedlemmer på butikken eller andre steder. Han skriver at ledelsen sa han ville ødelegge for hele menigheten og skade sin egen relasjonen til dem dersom han hadde dialog med foreldrene eller søsteren utenfor menigheten.
Brev han skrev i starten ble diktert eller gjennomgikk korrektur fra lederskapet. Sms-er fra familien skulle han ikke svare på, fikk han høre.
«Dette ble nøye fulgt opp», kommenterer han.
Eneste nettverk
I de 25 årene som har gått har menigheten vært hans eneste nettverk.
«Så valget om å ta kontakt har vært ekstremt vanskelig for meg», skriver han.
40-åringen er tydelig på at bønne- og omsorgsleder Astrid Bentsen ikke var alene om å skape frykt. Et sted skriver han at «Man er naiv om man tror et slikt gjennomarbeidet system kun skyldes én person. Selv ble han fulgt opp av pastorene Per Kristian Graff og Rune Gravdal i tillegg til Bentsen.
Hjernevasket
I dag plager han seg selv med spørsmål som: «Hvordan kunne jeg være så dum at jeg hørte på rådene fra menigheten?» Svaret hans er at han ble hjernevasket i en menighet som han ikke nøler med å kalle en sekt.
«Pinlig, men sant», skriver han.
Skal raskt si unnskyld
Kim er kritisk til prosessen som menigheten snart legger bak seg og sier den har vært vanskelig for mange, både nåværende og tidligere medlemmer.
«Nå skal alt dekkes under et teppe. Nå skal man bare gå videre. Si raskt unnskyld og løpe videre», skriver han, og viser til at allerede seks måneder etter prosessen begynte var man i gang med gudstjenester.
«Man løfter hender og synger «Jeg gir mitt liv til deg, Jesus», mens sårede mennesker ligger strødd rundt.
Han beskriver dette som en ny bombe i menigheten, billedlig talt.
Mener tilliten til lederskapet er brutt
40-åringen reagerer på at pastorene Per Kristian Graff og Bent Gabrielsen ønsker å fortsette som ledere i Sannhetens Ord Bibelsenter.
Kim opplever at ledelsen har hatt alle muligheter til å ta et skikkelig oppgjør med den usunne kulturen uten å ha gjort det. Hans egen erfaring er at tilliten til lederskapet er brutt.
I kronikken viser han til at lederskapet bortforklarer de godt over 60 utmeldingene med at «mange meldte seg ut før pastorene kom på banen i denne prosessen».
«Lederskapet har internt gitt en generell beklagelse, men har i hovedsak unngått å være konkrete. Mange har fått ødelagt store deler av sitt liv og konsekvensene er store for mennesker i og utenfor Sannhetens Ord Bibelsenter», skriver han.
Mikrofoner ble slått av
Kim reagerer på flere praktiske hensyn knyttet til prosessen og skriver at tilliten til den også er brutt.
Han reagerer blant annet på at mikrofonene til medlemmene ble slått av under menighetsmøtene allerede etter tre treff i mai 2021.
«Mulighetene til å komme med kommentarer ble kraftig innskrenket, og det ble enda vanskeligere å få svar fra ledelsen», skriver han, og påpeker at henvendelser på mail og sms i prinsippet kun ble besvart med «takk for ditt innspill».
Ønsker nullstilling
Selv ønsker 40-åringen en nullstilling av menigheten. Nå er han imidlertid aller mest opptatt av å komme ut av det han kaller «et ekstremt innfløkt og kontrollerende miljø».
Han beskriver det siste året som det mest innholdsrike - og mest krevende - i livet.
«Det har gått fra grenseoverskridende kontroll i privatsfæren til å jobbe seg tilbake til frihet og gjøre det man selv kjenner blir best, uten innblanding fra andre «som vet bedre», skriver han.
Kim vedgår at det har vært en utfordring å ta egne valg uten å tenke at Gud straffer eller trekker seg tilbake om han gjør feil eller reiser til feil sted.
God kontakt
I høst flyttet Kim og familien nærmere foreldrene hans for å kunne ha mer kontakt og være til hjelp der de kan.
– Det er blitt veldig godt mellom mine foreldre og meg, og mellom meg og min søster, sier han.
De tre gjenværende pastorene i menigheten, Bent Gabrielsen, Per-Kristian Graff og Rune Gravdal ble forelagt kronikken i sin helhet. De svarte slik:
Vi er oppriktig lei oss for det Kim har opplevd vondt i menigheten. Dette er noe vi også har meddelt han personlig. Utover dette ønsker vi ikke å føre noen dialog i avisen vedrørende det han skriver.
Bjørn Olav Hansen og Terje Aadne har ikke ønsket å svare på innlegget. Astrid Bentsen har blitt invitert til å svare, men har ikke respondert. Red.