ELISABETH BERGUM: Lovsangsleder i OKS Romerikskirken.

Lovsangsleder Elisabeth Bergum: – Jeg ser en sterkere lengsel etter Gud nå enn før

På konferansen Lovsang 23 er deltakerne opptatte av å sette tonen for fremtidens lovsangstjeneste.

Publisert Sist oppdatert

– Det er utrolig gøy å være med på lovsangen her fordi alle i salen kan jo virkelig synge, sier Joel Linderoos (18).

Han er lovsangsleder i ungdomsarbeidet til pinsemenigheten Filadelfiakirken Drammen.

Denne helgen har han og medleder Andreas Waldemar (15) reist til Lillestrøm for å være med på konferansen Lovsang 23 for aller første gang.

De begynte som lovsangsledere for henholdsvis ett år og et halvt år siden.

LOVSANGSDUO: Joel (t.v.) har ledet lovsang i ett år. Andreas (t.h.) kom til i fjor høst.

– Her er det så mange ferdigheter og mye visdom på ett sted. Det er utrolig lærerikt og inspirerende å være her, sier Andreas.

Vennskap og tjeneste

Lovsangskonferansen har blitt arrangert siden 2015 og foregår i lokalene til trosmenigheten OKS Romerikskirken.

I år er det over 900 påmeldte deltakere. Hensikten er å bli inspirert til tjeneste, dele fellesskap og lære av andres erfaringer.

LOVSANG 23: Fra lovsangskonferansen på OKS Romerikskirken på Kjeller i Lillestrøm.

Joel og Andreas kjenner seg igjen i det de hører fra andre lovsangsledere.

– Det blir en stor del av livet. Et ansvar det er en ære å ha. For meg er det veldig fint å lede andre ungdommer i lovsang og se hvordan Guds verk går gjennom oss, sier Joel.

LØFTEDE HENDER: Mange i salen under møtene på Lovsang 23 er vanligvis vant med å stå oppe på scenen under lovsangen.

– Ungdommene er skikkelig med. Jeg som står oppe på scenen og ser alle som synger og løfter hendene. Det er et fantastisk syn, sier Andreas.

Han trekker også fram fellesskapet i lovsangsteamet.

– Vi er venner og tjener Gud samtidig. Det teamet vi har i kirka er spesielt, sier 15-åringen.

STØTTER HVERANDRE: Siden Andreas (t.v.) er yngre og nyere, er Joel (t.h.) blitt som en mentor og støttespiller i rollen som lovsangsleder.

Tenåringene leder først og fremst lovsangen under ungdomsmøtene, men det hender de leder på søndagsgudstjenestene også.

– De eldre pleier å si at det er deres favorittgudstjeneste. Det er gøy å høre, sier Joel.

– Himla viktig

Blant de mange seminarene på konferansen, valgte Joel og Andreas «Lovsangsledelse» med forkynner og lovsangsleder Thomas Neteland ved mikrofonen.

Han har de ledet lovsang foran alt fra ti mennesker til flere tusen.

For ham handler lovsang om tilbedelse og er en måte å nærme seg Gud.

ERFAREN: Thomas Neteland er vant med å stå på en scene, enten han forkynner, synger eller holder seminar.

– Gud trenger egentlig ikke tilbedelse fra mennesker. Gud er Gud uansett. Men vi mennesker trenger å tilbe Ham. Vi trenger å rekalibrere og rette fokuset vårt mot Jesus i livene våre, sa Neteland fra scenen.

– Og det er her lovsangen er et kraftig verktøy, eller våpen. Et våpen i kampen mot inntrengende krefter og ideer utenfra som vil stjele vår identitet. Når musikken kommer så skjer det noe med fokuset vårt. Vi kobler oss på. Derfor er lovsangen så himla kraftig og viktig.

SEMINAR: Thomas Neteland åpnet for en del diskusjoner mellom lovsangslederne under sitt seminar.

En lovsangsleder mener han er en forvalter av Jesu nærvær.

– Det betyr å invitere folk inn i tilbedelsen, fjerne distraksjoner og sette Jesus i sentrum. En slags «se på meg, så leder jeg deg inn»-tanke, sa Neteland.

Vil ikke prøve å tilfredsstille alle

Lovsangsleder i OKS Romerikskirken, Elisabeth Bergum (32), følger Neteland sin tolkning av lovsangslederens rolle og lovsangens kraft.

Hun begynte å synge i lovsangsteamet som 14-åring og gikk for halvannet år siden fra å være nestleder til hovedleder i lovsangen.

– Det ble en spennende og naturlig utfordring for meg. Nå kan jeg si at det er en tjeneste jeg trives veldig godt i, sier Bergum.

– Lovsang engasjerer mange og skaper en del diskusjoner på hva som er rett og galt. Er det mulig å tilfredsstille en hel forsamling som leder?

– Nei, det er det ikke. Men for meg er ikke det et mål heller. Noen synes sangene går for mørkt eller lyst, og bare der kan det bli uenighet. Det samme gjelder uttrykk, språk og årgang. Men som lovsangsleder tenker jeg det er lurt å innimellom ta en sang vi kan godt men ikke brukt på lenge.

Gleder seg over de unge

– Hvordan er det å komme her sammen med mange andre som står i den samme tjenesten som deg?

– Kjempefint. Helt fantastisk. Mange du møter i ulike sammenhenger har et hjerte for lovsang, men her treffer du også de som har det som tjeneste og som kjenner at dette er min gave. Jeg merker at det skjer noe spesielt helt når vi kommer sammen og deler.

LANG TJENESTE: Elisabeth Bergum har vært aktiv i lovsangstjenesten i OKS Romerikskirken siden hun var 14 år.

– Det er ganske lav snittalder her. Hva synes du om det?

– Jeg synes det er veldig fint. Det skjer noe spennende både med ungdommer og unge voksne i kirka nå. Det er Ikke så mange år siden jeg selv var aktiv i ungdomsarbeidet, men jeg føler at jeg nå ser en sterkere lengsel etter Gud enn før. Og da er lovsangen og tilbedelsen et viktig rom, sier Elisabeth Bergum.

Mesterverk

For Øistein Øvregaard har helgen vært en sammenhengende opptur.

Han er daglig leder av lovsangsnettverket lovsang.no som arrangerer Lovsang 23.

Lovsang 23

Nasjonal konferanse for lovsangere, team og mennesker i forbønnstjeneste , eneste av sitt slag i Norge, tverrkirkelig og landsdekkende.

Den første konferansen var i 2015.

Vi ønsker å samle alle med hjerte for lovsang, kreative uttrykk og bønn til to dager med inspirasjon, utrustning og fellesskap. Dette er en konferanse for hele menigheten, med egne spor for ulike instrumenter, sangere, flim og foto, grafikere, dansere og teknikere. Gjennom flere fellessamlinger er målet å inspirere og bruke tid sammen i lovsang og tilbedelse.

Vi ønsker å løfte opp forbønnstjenesten i norske menigheter. Derfor inviterer vi de som er del av en forbønnstjeneste og alle med hjerte for forbønn til å bidra og bli utrustet på lik linje med lovsangere.

Kilde: lovsang.no

– Vi trenger å se oss selv og de andre vi står i tjeneste med slik Gud ser oss, sier Øvregaard.

Temaet for hele konferansen er «Mesterverk» som spiller på bibelverset fra Efeserbrevet 2:10.

«For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud forut har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem.»

MANGFOLDIG BAND: Lovsangsbandet under konferansen hadde både to fløytespillere og en danser på scenen.

Han blir begeistret over å se utviklingen konferansen har hatt siden 2015, også nå etter koronapandemien.

Over 900 deltakere fra rundt om i landet og i alle aldre er en styrke, mener han.

– Men spesielt flott er det å se at de unge er så gira i lovsangen. Jeg synes det er påfallende hvordan den oppvoksende generasjonen de siste par årene virker å søke det som er sant, søke Gud. Det gir håp for fremtiden, sier Øvergaard.

Lovsang på gata

Etter konferansen ser Joel Linderoos og Andreas Waldemar fram til å komme tilbake til Drammen og forvalte det de har lært på Lovsang 23.

– Det gir en motivasjon til å stå på videre. Lovsang blir bare viktigere å viktigere siden musikk er så tilgjengelig. Jeg bruker det å sette på en lovsang som min måte å snakke med Gud på, sier Andreas.

FUNNET SIN PLASS: Joel og Andreas føler de er på rett sted som lovsangsledere i Filadelfiakirken Drammen.

– Jeg håper vi kan vokse og bli flere også. Så har jeg en drøm om å ta med lovsangen ut av kirka også. På gata, liksom. Det hadde vært noe.

– Såpass?

– Ja, du så den vekkelsen som var i Asbury og hvor viktig lovsangen var. Jeg tror vi må skape et slikt rom der hvor unge mennesker kan finne Gud og en trygg identitet. Der er lovsangen unik og kan bli en velsignelse for ungdommer som opplever identitetskrise, sier Joel Lindeross.

Powered by Labrador CMS