– Kirken bøyer seg for politisk korrekt press
Kirkerådsmedlem Therese Egebakken mener Den norske kirke er blitt trangere til tross for at Åpen folkekirke har et solid flertall.
– Jeg er stolt av å tilhøre en kirke som står i hvert lokalsamfunn med åpne armer for alle, gjennom hele menneskelivet. En kirke med lang historie, dype tradisjoner og solid hjertevarme.
Slik innledet Therese Egebakken (21), delegat fra Stavanger bispedømmeråd og medlem i Kirkerådet, sitt budskap på generaldebatten under årets Kirkemøte.
Kirkenes øverste valgte organ er i disse dager samlet på Scandic Nidelven Hotel i Trondheim. Her har Åpen folkekirke flertall. De stilte til valg første gang i 2015 med likekjønnet vigsel som kampsak, en kamp de vant fram med noen år senere. En åpen og inkluderende folkekirke er grupperingens overordnede målsetting.
– Trangere
I sitt innlegg la Egebakken raskt til at hun er flau over den samme kirken, som hun mente hadde blitt trangere, til tross for at Åpen folkekirke har solid flertall:
– Den virker å bøye seg for samfunnstrender, politisk korrekt press og forventninger utenfra, sa 21-åringen.
– Trist og rart
Hun henviste til at Den norske kirke hadde mennesker i prestetjeneste som både er skilt, gjengift, samboere og skeive.
– Men de menneskene i prestetjeneste som av teologisk overbevisning mener at kvinner ikke skal stå i prestetjeneste, og dermed ønsker å følge sin samvittighet ved ikke å dele gudstjeneste- og alterfellesskap med kvinnelige prester, de har vi liksom ikke plass til. Det er trist og rart, sa hun, med henvisning til prestene som har forlatt Den norske kirke i høst.
Kan ikke reservere seg mot å samarbeide
Mikael Bruun var tidligere sokneprest i Stedje og Fjærland. Etter arbeidsforholdet til Den norske kirke ble avsluttet, ble han nylig ansatt som prest i DELK, Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn.
Vikarprest i Ørskog i Møre bispedømme, Vidar Nes Mygland, avsluttet også sin tjeneste i høst.
– Det er ikke forbudt for prestar å være mot kvinners prestetjeneste, men du kan ikke reservere deg mot å samarbeide, forklarte biskopen, Ingeborg Midttømme, ifølge NRK.
Egebakken, som er innvalgt på Nominasjonskomiteens liste i Stavanger bispedømme, viste til paradokset ved å stenge ute personer med en slik teologisk forståelse samtidig som det er prestemangel i Den norske kirke.
Ønsker ikke et politisk Kirkemøte
Hun avsluttet innlegget sitt i en positiv tone:
– Heldigvis kan tro flytte fjell. Jeg håper på en endring, sa hun.
I likhet med Kydland, ønsker ikke Egebakken at Kirkemøtet skal være en politisk arena.
– Jeg ønsker at kirken tydeligere skal arbeide som om vi er et trossamfunn og ikke et politisk storting.
Hun presiserte:
– Vi er vanlige kirkegjengeres tillitsvalgte. Det må vi bli mer bevisste på og la vedtakene våre i mye større grad speile fremover.