Kirken må fjerne kors på attester: – Hysterisk, mener prest
Styrker kirkens stilling, mener professor. Andre frykter at religiøse symboler blir tabu.
Fra 15. juni kan kirkekontorene i Danmark ikke lenger bruke religiøse symboler når de utsteder fødsels-, vielses- og dødsattester. I praksis betyr det at blant annet kors-symbolene forsvinner på en god del av disse dokumentene.
Ikke alle synes dette er en god idé.
Kristeligt Dagblad skriver at danske kirker i årtier har benyttet religiøse symboler på attestene. Det er Folkekirken som fortsatt har ansvar for å utstede personattester ved fødsel, vielse og død i Danmark – også for de som ikke er medlemmer av kirken.
Det er ikke-medlemmer som nå skal få attester med såkalte religionsnøytrale stempler, skriver avisen. Tre av ti dansker står utenfor Folkekirken og er omfattet av den nye ordningen.
– Tabuiserer religiøse symboler
Sogneprest Per Joachim Stender mener endringen bidrar til å tabuisere religiøse symboler. Han frykter endringen er del av en større tendens.
– Det kan oppfattes som et første skritt mot fjerning av religiøse symboler i offentligheten, mener han.
Presten minner om at danske pass har et bilde av Jellingstenen, som kalles Danmarks dåpsattest. Bildet viser den seirende Kristus.
– Er dette støtende for de som ikke er medlemmer av folkekirken. Og skal vi ha to pass – et med og et uten Jellingstenen? spør Stender.
– Hysterisk
Han får følge av kollega Kaj Bolmann som kaller endringen «hysterisk» og «noe pjatt». Presten sier han aldri har fått klager på symbolbruken.
Jødisk tilfredshet
Bakgrunnen for nyordningen er en lov som ble innført i 2017 og som gir Folkekirken monopol på utstedelse av attester. Tros- og livssynssamfunn utenfor den halvstatlige lutherske kirken har ikke attest-myndighet.
Da saken først kom opp til debatt, henviste daværende kirkeminister til at jøder skulle slippe å få kristne symboler på sine personattester.
I Det Jødiske Samfund er man tilfreds med vedtaket som nå trer i kraft, skriver Kristeligt Dagblad.
– Sikrer folkekirkens særstilling
Også teologiprofessor Kurt E. Larsen ved Fjellhaugs danske avdeling mener endringen er fornuftig.
– Det er et godt hensyn å ta til de som ikke er medlemmer og til de som er medlemmer av andre kirkesamfunn. Dessuten kan den nye praksis være med på å sikre folkekirkens særstilling i landet. Et kritikk-punkt blir fjernet, påpeker professoren.