MØTEPUNKT: Praten går lett rundt bordet for (f.v.) Andreas Ernstzen (21), Filip Fosser (17), Tiril Brattås (15), Isak Holt (20), Leah Horten (17) og Daniel Soli (17).

Kristen ungdomsleir doblet deltakertall

Publisert Sist oppdatert

Kristelig Pressekontor besøker idylliske Oven leirsted ved Ytre Oslofjord mot slutten av årets leirsesong. Her har ungdom i flere aldre samlet seg om lek og moro og om Ordet i åtte tiår. Denne sommeren er intet unntak.

– Vi har hatt fire sommerleirer på rekke og rad, minileir, juniorleir, tweensleir og ungdomsleir, forteller Jeanette Groseth (30) som er leirkomitéleder og med på alle leirene.

LEIRLIV: Det er fint å arrangere leir på Oven, mener både komiteleder Jeanette Groseth og leirsjef Christian Vea, her foran hovedbygningen.

Hun sier det står bibelsamlinger og aktiviteter ute og inne på programmet på alle leirene som har et tett program fra morgen til sene kvelden. Hun nevner i fleng: Vanndag, splash-, fotball- og kanonballturnering, bading på stranda, krabbefiske og de såkalte Ovenlekene.

KPK er innom både tweensleiren med 90 deltakere og ungdomsleiren med 100, og det er stor aktivitet hele tiden.

SAMSPILL: Seks jenter med ball under tweensleiren, f.v. Aurora Johanne Østbye Daae (14), Maria Victoria Mtrious (13), Linnea Lykke Landvik (14), Nora Amalie Aaserud (14), Esther Paw-Bolås (14) og Karen-Helene Moslått (13).

– Leir gir opplevelser for livet både åndelig og på det menneskelige plan. Mange av deltakerne kommer igjen år etter år, og mange får god ledertrening, sier Christian Vea (24) som er leirsjef på femte året og som gjerne fortsetter som leder i lang tid framover.

– Det er en velsignelse og glede å bli vist en slik tillit, sier han.

– Det er fint å være på leir. Vi får høre om Jesus og Gud, og det er så mange og fine aktiviteter her, sier leirdeltaker Linnea Lykke Landvik (14) som nevner markedsdagen som deltakerne selv står for. Den gir en inntekt på mange tusen kroner.

– Pengene går til hjelpesendinger med kristen litteratur, medisiner og annet nødvendig utstyr til Ukraina, i regi av New Life Ministries, opplyser Christian Vea.

På ungdomsleiren møter vi Daniel Soli (17) som er på Oven for første gang.

– Det er gode og spennende dager her og fint å bli kjent med mange andre ungdommer, sier han.

HJERTELIG: Ingen tvil om hva leirdeltagerne Marte Fredheim (12) (t.v.) og Isabell Dybsjord Christie (13) mener om sommeren på Oven.

Doblet deltakertall

– Det er mange som melder seg på leir. I år har vi for eksempel doblet antall deltakere på ungdomsleiren sammenlignet med fjoråret, sier Jeanette Groseth fornøyd.

Hun merker seg også andre endringer de siste åra.

– Kravene til leirene er blitt høyere, og vi må konkurrere med mange andre tilbud til barn og ungdom. Dessuten er det blitt vanskeligere å skaffe voksne ledere og hjelp på kjøkkenet. Og flere av deltakerne har bedt om prisreduksjon på grunn av trang økonomi, forteller hun.

En hel del har altså skjedd siden den gangen deltakere måtte ha med seg bestikk og koppestell når de dro på leir.

Barndommens leirrike

Det var fortsatt krig i Norge da den første kristne samlingen fant sted på leirstedet i Råde for 80 år siden. Liv-Cathrine Eriksen har vært her de fleste somrene siden.

– Jeg har vært på leir på Oven siden jeg ble frelst som 8-åring, forteller Liv-Cathrine Eriksen.

VETERAN: Liv-Cathrine Eriksen er fast inventar på Oven leirsted, nå som assistent på kjøkkenet, og har vært her hver sommer siden 1960-tallet.

67-åringen er en av de mange som holder det kristne leir-Norge i gang sommer etter sommer. Som assistent på kjøkkenet sørger hun for at folk får mat i kroppen.

– Min mor var også på kjøkkenet her, og far hadde ansvar for økonomien. Selv fikk jeg mer og mer ansvar med årene, men nå er jeg bare assistent, noe som passer meg utmerket, sier Eriksen med et stort smil.

Manglet varmtvann

Hun har mange minner fra tidligere leirer. I krigsårene og etterkrigstiden var kravene til fasiliteter og standard helt annerledes enn i dag. Slik var det fortsatt da Liv-Cathrine var på sin første leir midt på 1960-tallet, og hun husker blant annet at deltakerne selv måtte ha med seg bestikk, kopp og tallerken.

– Vi hadde ikke varmt vann til oppvasken heller, så alt ble seigt. Men jeg kan ikke huske at noen ble syke av det, sier hun.

Det er 80 år siden den første kristne leiren ble holdt på Oven leirsted i Råde i regi av De Frie Evangeliske Forsamlinger, og 12 DFEF-menigheter rundt Oslofjorden eier og holder fortsatt liv i en blomstrende virksomhet her.

Etter 40 år ble det skrevet bok om Oven. Den forteller at Stefan F. Trøber i De frie venner i Sarpsborg hadde visjonen og startet arbeidet, både på Oven og Sørlandet. Dette skjedde ikke uten motstand fra flere hold i bevegelsen. Blant annet var man redd for at arbeidet skulle bli oppdelt mellom yngre og eldre. Men Trøber holdt ut og vant fram, forteller boka.

Den første leiren var på Fuglevik i Råde i 1943. Alt året etter startet man litt lenger sør, på Oven. Stedet lå ikke så enkelt til, og de unge leirdeltakerne kom med buss eller sykkel til Saltnes og ble så skysset med fiskeskøyte til Oven. De første årene leide DFEF stedet før det ble kjøpt i 1947. Hus ble reist, først ett, så flere, og leirarbeidet vokste. For å ta et eksempel: I 1974 var kapasiteten sprengt med hele 380 påmeldte på juniorleiren, forteller boka.

Nytt hus etter brann

– Etter en brann høsten 2008 ble det bygd en stor ny og moderne hovedbygning på 2.200 kvadrat med sal til 220 mennesker og 80 overnattingsplasser, forteller Terje Søgaard, som har vært med i styret i mange år.

Han sier de store inneområdene gjør Oven til et attraktivt sted også i vinterhalvåret.

– Vi har utleie til blant annet bryllup, konfirmasjoner og åremålsdager, i tillegg til arrangementer i egen regi. Det årlige julebordet er svært populært og samler fullt hus.

– Hva har dere i gjeld?

– Vi har nå igjen cirka 9 millioner av gjelden. Vi skulle gjerne hatt enda mer aktivitet her i vinterhalvåret, slik at inntektene kan øke. Alt arbeidet gjøres her på frivillig basis, legger han til.

Powered by Labrador CMS