Kristendommen eksploderte. Nå spør sørkoreanske kristne hva som gikk galt
En makeløs bølge av kirkevekst og misjonsiver flatet ut. Ledere ber om ny vekkelse.
Den siste uken i september vendte mange kristne verden over blikket mot Sør-Korea. Lausanne-kongressen samlet misjonsledere fra 200 land og territorier, deriblant 50 fra Norge.
Kongressen var lagt til et land som er svært spesielt i moderne misjonshistorie.
På rekordtid er Sør-Korea blitt verdens tredje største sendeland for kristen misjon, med 35.000 misjonærer i 2020, ifølge årets Lausanne-rapport om status for misjonsoppdraget.
Bare USA og Brasil hadde flere kristne misjonærer.
Én prosent kristne
En av kveldene ble de rundt 5.000 deltakerne invitert med på en reise i Koreas kristne historie. Det skjedde gjennom en storslått presentasjon, med monologer, dramatisering og monumental musikk.
De første katolske misjonærene kom allerede på 1600-tallet, og de første protestantiske på 1880-tallet.
Men da Koreas uavhengighetsrerklæring ble formulert i 1919, i protest mot japansk kolonisering og okkupasjon, var andelen kristne liten.
– På denne tiden var den kristne befolkningen på 250.000, bare én prosent av den totale befolkningen, sa Seung Joong Joo, en av pastorene som bidro i presentasjonen.
Men han la til at 16 av 33 ledere i selvstendighetsbevegelsen var kristne.
– Rundt i landet spilte nettverket av kirker en avgjørende rolle for å spre den koreanske selvstendighetserklæringen, som ble sendt rundt i landsbyer og på markeder, sa pastoren.
Fanget i tragedie
Den japanske okkupasjonen hadde vart i 35 år. Etter at den var over, var nasjonen tragisk splittet.
– Den koreanske kirken var fanget midt i denne tragedien. Bølgene av prøvelser skilte likevel ut de sanne troende som hadde vært standhaftige i troen, sa kirkehistoriepforessor Jung Sook Lee.
En stor vekkelse i Pyongyang, hovedstaden i dagens Nord-Korea, i 1907 er noe av det som skulle gi grunnlag for senere kristen ekspansjon.
Misjonspioner ble martyr
Splittelsen skulle imidlertid bli enda verre da det brøt ut krig mellom nord og sør i 1950. Tre år senere ble det våpenhvile, men til denne dag er det ikke signert noen fredsavtale.
De første koreanske misjonærene ble likevel sendt ut i 1955. Før dette hadde koreanerne fått en forbilde i den omreisende evangelisten Moon Joon-kyung. Hun reiste til 122 øyer sør i landet for å spre evangeliet.
– Samtidig som hun delte Ordet, delte hun livet sitt med de fattige øyboerne. Hun levde blant dem, lo med dem, gråt med dem og tjente dem, Da nordkoreanske soldater kom, ble hun en martyr for troen, sa pastor Kee Chae Han.
Fortsatt er det den sørlige delen av landet som har høyest andel kristne, noe han ser i sammenheng med kvinnens innsats.
– Koreakrigen knuste den koreanske kirken, men gjennom vitnene som levde ut evangeliet, ble håpet om oppstandelsen enda større, sa Joon-kyung.
Startet hjelpearbeid
Koreakrigen førte til enorme ødeleggelser og dyp nød. Kristne i den nordlige delen fryktet fra kommunistenes forfølgelse og bygde teltkirker der de kunne samles.
Disse kristne fra nord kom til å påvirke kirkene også i sør, blant annet til et omfattende hjelpearbeid. De amerikanske evangelistene Bob Price og Everett Swanson besøkte landet og så de elendige forholdene. De bestemte seg for å bidra.
Det førte til opprettelsen av World Vision og Compassion, som i dag er to av verdens største kristne hjelpeorganisasjoner.
Rekordstort vekkelsesmøte
I perioden 1965 til 1988 ble det arrangert nasjonale evangeliseringskampanjer i Sør-Korea. Bevegelsen ville fremme sosial forandring gjennom personlig omvendelse og evangelisering av nasjonen.
– Bevegelsen forente den delte koreanske kirken ved å bringe alle kirkesamfunn inn under ett banner, helbrede sårene i splittelsen og gjenopprette enheten, sa pastor Kwan Jae Yoo.
I 1973 holdt den amerikanske evangelisten Billy Graham møter i seks byer. Til sammen var det 4,4 millioner som deltok. Bare på det siste møtet i Seoul var 1,1 millioner til stede, noe som skal være det største vekkelsesmøtet i historien. 100.000 mennesker ga respons på innbydelse til frelse.
For alle folkeslag
I kjølvannet av kampanjene ble den koreanske misjonsiveren revitalisert. Impulsene fra Lausanne-kongressen i 1974 bidro ytterligere til dette, ifølge Hee Won Jung i JOY Mission. Særlig tydelig ble det blant unge koreanske kristne på 1980-tallet.
– De begynte å forstå at evangeliet ikke er eksklusivt for dem, men er ment for alle folkeslag i verden, sa Won Jung.
To bevegelser vokste fram: Den ene arbeidet for sosial rettferdighet. Den andre ville gå til folkeslag som ikke hadde hørt evangeliet. Denne gruppen lot seg inspirere av dem som hundre år tidligere hadde kommet langt borte fra som misjonærer til Korea.
En tredel kristne
Nå er 32 prosent kristne, mens 14 prosent er buddhister, ifølge tall som Pew Research Center publiserte i august. 52 prosent identifiserer seg ikke med noen religion.
Av de kristne er to tredeler protestanter og en tredel katolikker.
Blant de rundt to millioner koreanerne som ifølge amerikanske myndigheter bor i USA, er andelen kristne enda mye høyere: 59 prosent.
Koreanske kirkeledere legger likevel ikke skjul på at de står overfor store utfordringer. «Sør-Koreas misjonssuksess vil ikke være framtiden», skrev Christianity Today in en artikkel i forkant av Lausanne-kongressen.
«Den koreanske kirken og misjonen har i det siste flatet ut på grunn av sekulariseirng, en generell mangel på interesse for religion blant unge mennesker og mulig påvirkning fra skandaler i megakirker», heter det i Lausanne-rapporten.
«Av denne grunn aldres den koreanske misjonærstyrken gradvis», står det videre.
Landet strever også med en demografisk krise. Ingen land har en like lav fødselsrate, bare på 0,72 pr. kvinne i fruktbar alder i 2023, ifølge BBC.
Utfordret av unge
De koreanske kristenlederne som sto på scenen foran medtroende fra hele verden, la ikke skjul på problemene.
Nå står den globale kirken, inkludert den koreanske kirken, overfor store utfordringer og kriser, særlig med å overføre troen til den neste generasjonen, sa pastor Ki Sung Yoo i presentasjonen.
Han mener et av svarene er å minne om hva Gud har gjort i Korea tidligere.
– Ved å gjøre det, vil vi avdekke hvordan evangeliet på mange måter har manifestert seg slik at Gud har vevd det inn i den koreanske kirken, sa pastoren.
Presentasjonen ble avsluttet med en bønn om tilgivelse, omvendelse og ny vekkelse i koreanske kirker.