- Kristne er økonomisk naive
Anne Dybo i Økokrim mener kristne er spesielt utsatt for økonomisk svindel.
LES OGSÅ: Slik tapte kristensparerne millioner
- Hvis du kjenner en fyr og han er snill og grei, så tror du på det han forteller. Det kan godt hende at han tror på det selv også, sier rådgiver i Økokrim, Anne Dybo med klar adresse til kristne miljøer.
- En kobling mellom finansinvesteringer og Bibelens løfter er skummel, advarer pastor Leif Jacobsen.
Rapport
Tidlig i forrige uke trakk banksjef Toralf Østli i Verdibanken seg fra sin stilling. Det skjedde etter Finanstilsynet sin kritiske rapport ble lagt frem. Rapporten satt spørsmålstegn ved administrerende direktørs kompetanse og uavhengighet som følge av valutainvesteringen i selskapene Carat Financial Group og Forex Feeder.
Tidligere i år trakk styreleder Kjell Hande i banken seg fra sitt verv. Torleif Østli og Kjell Hande anbefalte sine venner å investere penger i prosjekter med avkastning som har vært for god til å være sann.
Historien viser at Samspar, pinsevennenes spareforening satset uten sikring og tok høy risiko. Investeringsselskapet God invest lovet usannsynlig høy rente på sine investeringer. Begge ble avviklet i 2004.
Umulig avkastning
Dybo har arbeidet med internasjonale bedragerier i 16 år, og kan konstatere at uforholdsmessig mange med et religiøst livssyn lar seg lure:
- Blir de presentert for et investeringsprosjekt, gjerne av noen de kjenner via sin menighet eller nærmiljø, og blir overbevist om at dette er bra, så går de inn med penger. Grådighet er også en del av bildet, sier Dybo, som har sett det gjentatte ganger i sakene hun arbeider med.
Hun råder folk til å be om skriftlig, kontrollerbar dokumentasjon Samtidig vil bedragerieksperten advare mot karismatiske personer i kristne miljøer som er flinke til å snakke for seg:
- Når kristne blir lovet en avkastning som nesten er helt umulig, så er den for god til å være sann.
Magne Supphellen, professor ved Norges Handelshøyskole gir Dybo delvis rett.
- Hovedpoenget går på at en lett får tiltro til de som tilhører samme gruppe som en selv, og som har de samme verdier.
Suppellen påpeker at det er et kjent fenomen også fra andre sammenhenger. Han mener en blir ekstra sårbar hvis en har liten peiling på investering og finans.
- Da er en på jakt etter det som kan vekke tillit. Man tror det er mindre sannsynlig å bli lurt av sine egne. Prosessene baserer seg på følelser og er ofte ikke rasjonelle og gjennomtenkt, sier professoren. Han mener eneste måte å unngå økonomisk svindel på er å bruke tid, tenke seg om og søke råd hos personer som har kjennskap til produktene det er snakk om.
At kristne skal være mer grådige enn andre vil Supphellen ikke være med på:
- Det er feil. De gir tvert i mot mer til veldedige formål, så det må stå for Dybos egen regning.
Skummel kobling
Leif Jacobsen, pastor i Centralkirken i Bergen, har bakgrunn fra bibelskolen i Sarons Dal, Oslo Kristne Senter og Levende Ord. Han mener det ikke fins grunnlag for å si at troen skulle føre til at kristne legger bort sin kritiske sans. Samtidig er han skeptisk til å trekke prosjekter av økonomisk karakter inn i menighetssammenheng.
- Det er gjerne slik at hvis en har funnet en god investering, så tar en utgangspunkt i sitt eget miljø og deler det der. Hvis en markedsfører prosjektet med at avkastningen blir spesielt god fordi Gud står bak, blir det feil. En kobling mellom en finansinvestering hvor vanlig risiko gjelder og Bibelens løfter om guddommelig velsignelse er skummel, sier han.
Flere av hans personlige venner har investert i prosjektene med «himmelsk avkastning» som Verdibanken gikk inn i. For Jacobsen er det uforståelig.
- Denne godtroenheten hører ingen steds hjemme.
LES OGSÅ: Slik tapte kristensparerne millioner