Lærer om tro på språkskole
120 mennesker fra 24 land studerer norsk i IMI-kirken i Stavanger. Nå søker menigheten etter personale som vil lede studenter i samtaler om tro.
- De nyankomne i Norge er ressurser, ikke en byrde, sier Terje Høyland. Han er internasjonal leder i IMI Kirken i Stavanger, og har - etter eget utsagn - som oppgave «å bringe IMI til verden og verden til IMI».
Trenger akutt hjelp
Utlendinger i Norge er absolutt innenfor hans virkeområde. I 2010 gjorde han og to medarbeidere det første spede forsøket på å få i gang et arbeid blant nye landsmenn.
I dag er språkskolen godt etablert, og har dette semesteret 125 studenter fra 24 land. Høyland har rundt 30 medarbeidere som fungerer som lærere og språkassistenter noen timer hver mandag kveld.
Undervisningen på nivå én og to er religiøst nøytral. På tredje nivå gir IMI Kirkens språkskole studentene sine en innføring i den kristne kulturarv. 40 utlendinger har søkt om å få være på det. Pågangen har gitt menigheten en utfordring:
«Med førti søkere trenger vi akutt hjelp fra deg som kan tenke deg å lede ei gruppe på åtte til ti nye landsmenn i samtale om den kristne tro», står det på IMI kirkens hjemmeside.
Fornøyd
En av de som har hatt glede av språkkurset til IMI kirken er Jemal Ekkasi (32) som kom til Norge fra Iran i 2010. Han begynte på språkskolen året etter, og ble assistent der etter å ha fullført det tredje nivået.
- Jeg er veldig fornøyd. Språkskolen er kjempeflott. Den er billig og har mange gode lærere og assistenter, skryter Ekkasi. I dag har han jobb på IKEA, men har også tatt på seg flere oppgaver i menigheten som han først ble en del av gjennom vennskapet med Terje Høyland.
- Jeg ble kristen i Norge og er døpt her. Egentlig skulle jeg bare gå på gudstjenestene hver søndag, men så inviterte Terje meg til å bli med på språkskolen fordi jeg ikke snakket norsk, forteller han.
I dag hjelper Ekkasi til i menighetens kafé og bidrar også på Alphakurset i tillegg til innsatsen på språkskolen.
- Eventyrlig
Språkskolen bruker elementer fra Alpha i sin undervisning når studentene skal lære om den kristne kulturarven. Da deles studentene i grupper på rundt ti personer fra ulike land og religioner som snakker sammen, for eksempel om hvem Jesus er.
- Våre ledere har ikke lov til å gi svar men skal hjelpe gruppen til å finne svar på spørsmålet. Ofte kan det være kristne i gruppen som deler det de har. Det er helt eventyrlig, sier Høyland. Han har erfart at religion betyr mye mer for de nyankomne enn for etniske nordmenn.
- Det er viktig å være trygg på religion når du skal inn i det norske samfunnet, sier han.
Godhet
IMI Kirken er kjent for å arrangere godhetsfestivaler der menighetens medlemmer hjelper til der det trengs i lokalsamfunnet. Språkskolen er godt plantet i denne tradisjonen.
- Å bygge samfunnet og å lykkes med at Stavanger skal bli et maksimalt godt sted å bo i er et mål i seg selv. Vi har en årelang tradisjon for at samfunnsbygging er et viktig menighetsoppdrag, sier Høyland. Han viser til bibelverset fra Jeremia 29,7: «Se til at den byen som jeg har ført dere bort til må ha fred og fremgang, og be til Herren for den! For når det går den vel, går det også dere vel.»
Ifølge tall som Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserte i 2013 er 12 prosent av Norges befolkning innvandrere. Ved årsskiftet 2012/2013 var det 593.300 innvandrere og 117.100 norskfødte med innvandrerforeldre i landet.
Høyland peker på at integrering av nye landsmenn er en av de største utfordringene i det norske samfunnet. Han har selv bodd i utkanten av Paris i syv år og opplever at han har lært en del om hva mangelfull integrering er. Det gir ham et driv i arbeidet mot rasisme og for at Norge skal lykkes i å bli et multikulturelt samfunn.
- Når folk blir kjent med hverandre og får arbeide sammen merker de at de er like. Kanskje spiser de ulik mat, men de er opptatt av de samme tingene.
Sysselsetting
Integrering av innvandrere i arbeidsmarkedet er en av myndighetenes hovedprioriteringer. I en SSB-rapport fra 2010 om levekår og kjønnsforskjeller blant innvandrere går det frem at sysselsetting henger sammen med norskferdigheter og gir innvandrere større kontroll over økonomien, flere norske venner og bedre psykisk helse.
Rapporten viser at disse sammenhengene holder uansett kjønn og opphavsland.
Foreløpig er IMI Kirken bare involvert i språklæring.
- Vi prøver å se hva vi kan gjøre i forhold til jobb. Over 50 prosent av de som bosettes i Stavanger havner i Nav-systemet, sier Høyland.
Helt greit
I dag er 40 ulike nasjonaliteter representert i IMI kirken i løpet av en uke. Det er åpenhet for at de ulike språkgruppene kan ha sine egne samlinger i løpet av uken, men det har i liten grad skjedd. Kirken ønsker at menigheten skal være norsk «for integreringens del» og ønsker at den skal være et stort og mangfoldig fellesskap på søndagen.
Høyland opplever det som et stort privilegium å ta i mot nye landsmenn og få dem med på laget som vender Norge tilbake til Gud.
- Helt greit for oss at få andre ser mulighetene, men jeg unner virkelig flere menigheter å bli en norsk menighet for alle nasjoner, ler han.
DAGEN