LIVETS ORD-GRUNNLEGGER: Ulf Ekman var tidligere kjent som Nordens apostel. Nå har han tatt et oppgjør med deler av trosbevegelsen, men enkelte mener at han ikke går langt nok.

Mener Ulf Ekman bør ta kraftigere oppgjør med trosbevegelsen: – Minner om sjamanisme

En tidligere elev ved Livets Ord Bibelskole i Uppsala anklager eks-pastoren for ansvarsfraskrivelse.

Publisert Sist oppdatert

Livets Ord er den største trosmenigheten i Skandinavia, grunnlagt av Ulf og Birgitta Ekman for 40 år siden. Han var kjent i karismatiske kretser som Nordens apostel og var en sentral drivkraft bak å starte flere trosmenigheter også i Norge, deriblant Levende ord i Bergen

Det gikk et sjokk gjennom den karismatiske verden da det i 2014 ble kjent at ekteparet Ekman meldte overgang til Den romersk-katolske kirken.

Trenger vi herlighetsteologien?

Nylig skrev Ekman teksten «Behöver vi härlighetsteologin?» i Segl 2023 (St. Olav forlag). Vårt Land skrev om Ekman i forbindelse med artikkelen. I Segl forsvarer han noen sider av sin tidligere teologi, og tar avstand fra andre.

På den ene siden kritiserer det han ser som en «karikatur» og en forenklet kritikk av trosforkynnelsen som fokusert på hva Gud kan gi oss i dette livet, av både penger, helse og velbefinnende.

På den andre tar han avstand fra en «erfaringsbasert pentekostalisme», med et for sterkt fokus på følelser. Pentekostalisme er en internasjonal samlebetegnelse på pinsekristendom.

TROSMENIGHET: Livets Ord i Uppsala er den største trosmenigheten i Skandinavia, grunnlagt av Ulf og Birgitta Ekman for 40 år siden. Slik kunne et møte se ut på 90-tallet.

«Vi var unge, entusiastiske, henførte og iblant alt for ensporet. Ensidighetene og overdrivelsene på ulike områder kunne føre til skuffelse og sår hos mennesker som hadde satt til håp til dette, og som ikke syntes det fungerte. Dette er dypt beklagelig», skriver den tidligere megakirkepastoren.

Manglet «screening»

Like før nyttår ble Ekman intervjuet i Vårt Land. Også der tar han noe selvkritikk, men forsvarer også deler av sitt tidligere liv. Han har blant annet ikke noe behov for å ta et oppgjør med Livets Ord.

Noe kunne vært gjort bedre, sier han, blant annet de ha vært flinkere til å «screene» mennesker før de ble gitt ansvar i menigheten.

– Da kunne en del mennesker som senere mente at de ikke trivdes hos oss, få slippe det. Men nå var det åpent for alle, alle kunne gjøre alt, og alle skulle komme til oss. Vi var nok litt naive i starten, uttaler Ekman.

– I 30 år sa Ekman at det var han som hørte fra Gud

I et nytt intervju kritiserer den tidligere eleven ved Livets Ord Bibelskole, Alexander B. Hangaas, Ulf Ekman for ansvarsfraskrivelse. Hangaas var en stund innom en katolsk sammenheng, men er nå tilbake i en pinsesammenheng.

– I 30 år sa Ekman at det var han som hadde svarene, at det var han som hørte fra Gud. Han hadde fått åpenbaringskunnskapen som gjorde at folk burde lytte til han heller enn til andre åndelige ledere. Å utfordre denne posisjonen var et uttrykk for opprør mot den Gud hadde salvet, sier Hangaas til avisen.

Han savner at Ekman tar et oppgjør med flere sider av forkynnelsen han sto for.

– Jeg måtte også ta et oppgjør med forsøkene på å manipulere virkeligheten med åndelige teknikker, en praksis som minner mer om sjamanisme. Altså at jeg ved «rett tro» og «rett bekjennelse» kan få en åndelig virkelighet til å manifestere seg i den fysiske verden.

Prestasjonskultur

Han viser videre til det siste intervjuet pastor Enevald Flåten ga til noen avis, nemlig i Dagen. At det hersket en prestasjonskultur hvor det var vanskelig å vise svakhet er noe av det som kom fram i intervjuet.

– Det gjaldt vel å være sterk og vise styrke, og det er noe av svakheten når du er på toppen. Du kan ikke vise svakhet. Det var det samme med medarbeidere, vi pratet aldri om hvordan du egentlig har det, sa Flåten til Dagen.

Til Vårt Land sier Ulf Ekman at han ikke har anledning til å svare på kritikken fra Hangaas. Den tidligere Livets Ord-pastoren har heller ikke svart Dagen.

Som del av podkast-serien «Levende Ords vekst og fall» hadde Dagen flere artikler og episoder om teologien bak trosbevegelsen. Bonusepisoden «Born in the USA» finner du her.

Powered by Labrador CMS