UPPSALA: Ulf Ekman taler til forsamlingen på dette bildet fra 80-tallet, som viser et av de tidlige møtene i den nye kirkesalen i Uppsala.

Norges største bibelskole lå i Sverige - nå er Livets Ord 40 år

En av Skandinavias største frimenigheter feirer jubileum.

Publisert Sist oppdatert

Livets Ord ble startet i Uppsala i 1983 av den lutherske presten Ulf Ekman.

Ekman hadde forlatt Svenska kyrkan til fordel for den såkalte trosbevegelsen, som var en voksende bevegelse innenfor pinsebevegelsen på 80-tallet.

Menigheten vokste raskt med inspirasjon fra megamenigheter i USA og Asia og kristne ledere som Kenneth Hagin, Oral Roberts og David Yonggi Cho.

Ble omvendt - så pastor

Selv om menigheten fra begynnelsen fungerte som en fornyelsesbevegelse innenfor kristenheten i Skandinavia, så nådde man også ut til Uppsalas befolkning.

GRUNNLEGGER: Ulf Ekman var den lutherske presten som startet en av Skandinavias største frimenigheter.

Blant de første nyomvendte var Janne Blom, som i dag er hovedpastor i Livets Ord.

Etter få år vokste antallet nordmenn som dro til Livets Ord for å gå på menighetens bibelskole. På et tidspunkt var det over 300 nordmenn på den svenske bibelskolen.

Dermed var det flere norske elever ved Livets Ord bibelskole enn ved noen annen bibelskole i Norge.

Da jernteppet falt i Russland, startet Livets Ord et omfattende misjonsarbeid i landet.

– Frimodig forkynnelse

Arnfinn Clementsen var en av de pastorene i Norge som tidlig lot seg inspirere av trosforkynnelsen og Ulf Ekman.

Han ledet en tradisjonell pinsemenighet i Stavanger som opplevde fornyelse og forandring på åttitallet og etter hvert ble til menigheten Karisma Senter.

TELT: I 1992 holdt Livets Ord sin sommerkonferanse, Europakonferansen, i et gigantisk telt utenfor kirkebygget.
LOVSANG: Deltakere løfter hendene i lovsangen, som ble et viktig trekkplaster i den svenske forsamlingen.

– Den frimodige trosforkynnelsen opplevde jeg som en fornyelse av det vi sto for og var en av årsakene til den vekkelse og forandring vi opplevde i menigheten, sier Clementsen.

Her spilte Livets Ord en viktig rolle.

– De var en av de store inspirasjonskildene i Skandinavia.

– Traff en nerve

Celmentsen eller menigheten hadde ingen formelle bånd til Livets Ord, men selv gikk han på Livets Ords pastorskole, som ble holdt i Oslo i 2004-2005.

– Hva gjorde at mange nordmenn dro til Livets Ord?

– Jeg tror det handlet om den frimodigheten og tydeligheten menigheten viste i mange spørsmål. Det var en frimodighet, friskhet og tro på Guds Ord og en ny lovsang som trakk mange. Ulf Ekmans undervisning og direkte tale traff en nerve og møtte et behov hos mange kristne, sier Clementsen.

KONFERANSE: Bilde fra forsamlingen på slutten av 90-tallet.

Han peker dessuten på at mange ble inspirert til å starte nye menigheter hvor Livets Ord var et forbilde for en del av disse.

– Sjokkert og lei meg

Utover på 2000-tallet merket Clementsen en endring på Livets Ord. Menigheten ble mer liturgisk og hentet inspirasjon fra tradisjonelle kirker.

– Vi la jo merke til utviklingen hos Ulf Ekman og det han sa og skrev, og var spørrende til noe av dette, men vi hadde jo aldri tenkt at han skulle bli katolikk. Vi tenkte vel at han ville føre inn noe mer av det liturgiske og tradisjonelle i sin forståelse av kirke og gudstjeneste, sier Clementsen.

I 2014 kunngjorde ekteparet Ekman at de konverterte til Den katolske kirke og beskrev dette som «å komme hjem».

KONVERTERTE: Ulf og Birgitta Ekman foran Den katolske kirkes sentrum i Vatikanet i Roma.

– Jeg ble jo sjokkert og lei meg og kunne ikke forstå det. Jeg opplevde at Ulf Ekman var en unik personlighet og forkynner. Han hadde bygget en megamenighet i Uppsala med Nord Europas største gudstjenstefeirende forsamling i mange år, sier Clementsen og fortsetter:

– Men jeg er glad for at Livets Ord står oppreist og går videre både som lokal kirke og som inspirasjonssenter for mange, og gratulerer dem med 40-års jubileet.

– Betyr mye fortsatt

Selv opplever han at mye av forkynnelsen fra 80-tallet fortsatt betyr mye for ham, og han tror det lever videre i ulik sammenheng, ikke minst innen Pinsebevegelsen.

– Selvfølgelig var ikke alt fullkomment, men vi behøver den friske og frimodige forkynnelsen av bibelske sannheter. Disse sannhetene er like sterkt hos meg nå, som da, sier Clementsen.

I dag teller Livets Ord rundt 2.000 medlemmer. Menigheten driver et misjonsarbeid, tv-arbeid og skolevirksomhet.

Nylig var Ulf Ekman tilbake på Livets Ord for å markere menighetens jubileum og gi sin støtte til hovedpastor Janne Blom, som overlevde en alvorlig ulykke i fjor.

JUBILEUM: Joakim Lundqvist, Janne Blom, Ulf Ekman og Rune Borgsø under Livets Ords 40-årsjubileet 4. juni 2023.
Powered by Labrador CMS