Norgespremiere: – Filmen vil avsløre forskningsfadese om Likkledet i Torino
Den nye filmen om kledet Jesus skal ha hatt på seg i graven, vises for første gang i Norge.
Likkledet i Torino er et omtrent fire meter langt tøystykke av lin med et bilde av en mannskropp med merker etter mishandling. Flere sår, blod på hendene, hodet og på høyre side av brystet er funnet på kledet. Funnene stemmer overens med Bibelens beskrivelse av Jesu skader ved korsfestelsen.
Omkranset av mystikk
Samtidig har likkledet vært omkranset av mystikk. Er det ekte? Hvor gammelt er det? Og hvorfor er noen overbevist om at det er en forfalskning mens andre bruker det som bevis for Jesu oppstandelse?
Pensjonert pastor og forfatter Oddvar Søvik sier at filmen «The Silent Witness» som vises i Norge denne helgen, kaster nytt lys over striden. Han er en av ildsjelene som har sørget for at en spesiell urpremiere av filmen finner sted i Q42 i Kristiansand og i Forum i Bergen denne helgen.
Ble avskrevet som forfalskning
Ifølge reklamen presenteres «ny og oppsiktsvekkende informasjon» i filmen. Til Dagen utdyper Søvik hva som ligger i dette.
– I filmen viser den prisbelønte filmskaperen David Rolfe at det ble gjort en rekke formelle feil da likkledet ble avskrevet som en forfalskning fra mellomalderen, sier Søvik.
Historien går ut på at British Museum i 1988 testet likkledet med C14-metoden. De konkluderte med at kledet ikke var eldre enn 700 år.
– Da gikk lufta litt ut av ballongen. Når en professor gikk ut og sier at det stammer fra 12-1300-tallet, var det mange som tenkte; «ja, da var det vel slik», sier Søvik.
Avslører forskningsfeil
Rolfe ble selv kristen etter å ha undersøkt likkledet. I filmen gjennomgår han de feilene forskerne skal ha gjort. Manglende blindtest og samrøre mellom de ulike forskerne, er noe av det som blir tatt fram. Klesstykket som ble testet skal dessuten ha vist seg å stamme fra en reparasjon i mellomalderen. Tilhengerne av likkledets ekthet mener dette forklarer hvorfor C14-metoden ga den nevnte dateringen.
– Filmen avslører rett og slett at det var forskningsfadese. En vitenskapelig fiasko. Og samtidig viser den hvor pålitelig forskningen er som taler i favør av likkledets ekthet, sier forfatteren.
– Netflix har vist interesse
Søvik kan også avsløre at han har personlig snakket med Rolfe flere ganger og at nordmenn har vært involvert i å realisere filmen.
– Rolfe var i Norge og presenterte ideen om en film. Vi var flere nordmenn samlet som tente på ideen. Gjennom diverse kanaler har vi vært med å finansiere den, forteller han.
– Vil filmen bli tilgjengelig for flere enn de som bor i Kristiansand og Bergen?
– Produsentene har vært i kontakt med flere kinoer og TV-selskaper som sier at de vil vise filmen. Blant annet har Netflix vist interesse, og vi håper også at flere kinoer vil takke ja, sier Søvik.