EIA OG HAAVIK: Sosiologen Harald Eia er en av de kjente ansiktene som blir å se i den nye TV-serien hvor Thor Haavik er programleder.

Ny TV-serie lansert – Thor Haavik snakker med Harald Eia om kristen påvirkning

I en ny TV-serie snakker presten med en rekke kjente personer om hvilken betydning kristendommen har hatt for Norge.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 30. januar ble første episode av den nye TV-serien «Hendelsen som forandret Norge» lansert (se video lenger nede i saken).

I serien tar programleder Thor Haavik seerne med på en historisk reise for å utforske kristendommens grunnleggende påvirkning på Norges utvikling. Anledning er at vi i år feirer 1000-årsjubileet for innføringen av kristenretten.

– Det er litt underkommunisert hvor viktig den endringen var. Hvor stor innvirkning kristendommen hadde på menneskesynet, for eksempel, sier Haavik til Dagen.

Programleder Thor Haavik møter blant andre sosiolog og TV-personlighet Harald Eia, advokat Geir Lippestad og nonnen Anne Bente Hadland for å utforske temaer knyttet til kristendommens innflytelse.

TV-serien «Kristenretten»

I programserien Kristenretten skal Thor Haavik reise rundt i Norge for å undersøke konsekvensene av det som skjedde på Moster år 1024.

Serien skal være «leken, lett og forståelig for en ung målgruppe». En skal se på utviklingen av demokratiet og rettsstaten Norge, og studere kristendommens innflytelse på vestlig sivilisasjon.

Serien er innom viktige historiske plasser, møte norske og internasjonale eksperter, og tematiserer alt fra kunst og musikk, til historie og sosiologi.

I serien møter Thor Haavik fagfolk som belyser hvordan Norge gikk fra et ættesamfunn til et statssamfunn. Dette var med på å legge grunnlaget for at vi ble kvitt ordninger som slaveri og at barn kunne bli lagt ut for å dø. Det ble tatt mer hensyn til de svakeste, og man fikk nye idealer der rett skulle være viktigere enn makt.

Blant gjestene er sosiolog og programleder Harald Eia, forfatter Ole Petter Erlandsen, arkeolog Ellen Grav, menneskerettsadvokat Geir Lippestad, tidligere ordfører i Oslo Fabian Stang, myteknuser Bjørn Are Davidsen og professor i rettshistorie, Jørn Øyrehagen Sunde.

Opptak til serien er bl.a. gjort på Moster i Bømlo kommune, på Krosshaug ved Haugesund, på Norsjø i Telemark sammen med vikinggruppa «Olavs menn», i Oslo tinghus, Deichmanske bibliotek, på Huseby gård, ved Nidarosdomen og i Jessheim kirke.

Serien har tre episoder:

1. Hvorfor er Norge et av verdens beste land?

2. Fra slaveri til menneskeverd

3. Fra maktsamfunn til rettssamfunn

Serien er produsert av TV Inter for Bjørgvin bispedømme. Den er ett av Den norske kirke sine viktigste bidrag til markeringen av at det er 1000 år siden kristenretten ble innført på Moster.

Serien produseres av TV Inter, i samarbeid med Tro og Medier, og er finansiert av Bjørgvin Bispedømme.

Tilbake til vikingtiden

I første episode reiser Thor Haavik tilbake til vikingtiden, og dykker ned i Norges historie. På Krosshaug utenfor Haugesund møter han forfatter Ole Petter Erlandsen, og undersøker et kors fra 700- tallet. Åsatrua møtte den nye religionen til dyst, og Odin og Tor ble byttet ut med Gud og Jesus.

Her kan du se episode 1:

I episode møter vi også forfatter Simon Vincent og fader Kristian i Den ortodokse kirken som gir oss et innblikk i hva som skjedde med Olav Haraldsson da han var i Kyiv.

Møtet med Eia

I den andre episoden møter Haavik sosiolog, komiker og podkaster Harald Eia. På gamle Deichmanske bibliotek samtaler de om hva kristendommen betyr for Norges utvikling. Hvor stor ære skal kristendommen ha for at Norge har blitt som det er? Kan dette måles i prosent?

– Jeg hadde aldri truffet Harald Eia før, så det var kjekt. Jeg spøkte litt med at jeg var «Ut i vår hage»-frelst i ungdommen, sier Haavik og refererer til komiserien Eia lagde for NRK sammen med Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen mellom 2003 og 2008.

– Eia er ikke selv kristen. Hvilken vurdering hadde han av dette temaet?

– Jeg tror ikke jeg skal avsløre det før programmet sendes. Men litt av poenget for oss er å snakke med folk som har kunnskap om temaene vi drøfter i serien, sier Haavik.

Episoden med Eia kan sees her fra 2. februar.

Vil knuse myter

Han får støtte fra regissør Anette Løken Jahr.

– Vi lager et program som i høy grad oppfordrer seerne til å kunne reflektere rundt disse spørsmålene selv. Da intervjuer vi også mennesker som ikke nødvendigvis har de samme brillene som vi selv har, sier Jahr.

NY TV-SERIE: Thor Haavik er programleder og Anette Løken Jahr regissør for den nye serien som tar for seg kristendommens inntog i norsk samfunn og lovverk for 1000 år siden.

Serien tar mål av seg å «ta allmennkunnskapen om kristendommens betydning for Norge opp til et nytt nivå, gjennom å knuse etablerte myter». Målet er å bevisstgjøre den neste generasjonen og gi alle større innsikt i viktigheten av å bevare Norges kristne kulturarv.

– Derfor snakker vi med folk som har troverdighet og tyngde. Noe av poenget her er bevisstgjøring. En fisk ser ikke vannet han svømmer i. Litt på samme måte er det med kristendommens betydning for vår kultur, sier Jahr.

NY TV-SERIE: Thor Haavik i samtale med nonne og priorinne ved Sta. Katarinahjemmet, Anne Bente Hadland om hellige Hallvard av Lier.

De nye norske heltene

Thor Haavik drar fram historien om hellige Hallvard, Oslos skytshelgen, som et godt eksempel på hvordan kristendommen kom med helt nye fortellinger til folket. Fortellinger om selvoppofrelse, og om at selv en slavekvinne kunne ha uendelig stor verdi.

– Det er en utrolig sterk historie som viser hvordan folkets forbilder endret seg på den tiden. Der har du en person av ganske høy rang som risikerer sitt eget liv for å beskytte en slavekvinne og hennes ufødte barn.

– En ganske stor overgang fra vikingtidens idealer?

– Ja, det kommer rett og slett nye idealer inn i det norske samfunnet. Tanker om barmhjertighet. Og om å vise omsorg, sier Haavik.

NY TV-SERIE: Advokat Geir Lippestad kommenterer kristendommens betydning for lov og rett og moral i Norge.

I anledning jubileumsåret

Serien er finansiert av Bjørgvin bispedømme i anledning at Norge i 2024 feirer at det er 1000 år siden Kristenretten ble innført.

– Det har vært veldig motiverende å jobbe med dette. Å bidra til at vi blir litt mer bevisst på røttene våre. Uansett hva man måtte mene om hvor sekulært Norge er i dag, så er vi en del av en større tidslinje, avslutter Jahr.

Her finner du alle tre episodene.

Powered by Labrador CMS