Ny undersøkelse: Kun én av to ikke-troende studenter ønsker relasjon med en kjærlig Gud
– Det er akkurat som om det ikke helt går opp for dem hva implikasjonene av dette vil være, sier generalsekretær Karl-Johan Kjøde.
Skepsisuker ved norske universiteter har vært en suksess for den kristne studentorganisasjonen Laget.
Årlig arrangeres det mellom ti og tolv såkalte «skepsisuker», der de lokale studentlagene inviterer til foredrag og seminarer knyttet til temaer om tro.
Seminarene er ofte myntet på de som ikke har et personlig forhold til tematikken. Og arrangementene benyttes som en arena for å fortelle ikke-troende om kristendommen.
Gjennom året har Laget også gjennomført en spørreundersøkelse blant deltakerne på skepsisukene ved universitetene i Bergen, Trondheim og Tromsø.
Særlig et av svarene opplever generalsekretær i Laget Karl-Johan Kjøde som oppsiktsvekkende.
Ønsker ikke relasjon med Gud
Et spørsmål som ble stilt til de ikke-troende deltakerne, er om de ville ønsket å ha en relasjon med en god Gud som elsker deg betingelsesløst, dersom han finnes.
Bare litt i overkant av 50 prosent svarte bekreftende på dette spørsmålet.
– De ser ikke det som en mulighet en gang at det vil være gode nyheter for dem om det finnes en god Gud, kommenterer Kjøde.
– Det er akkurat som om det ikke helt har gått opp for dem hva implikasjonene et slikt verdensbilde vil være, sier han også.
Vil styre eget liv
Generalsekretæren stiller spørsmål til om de kristne har vært gode nok til å formidle de positive sidene ved det kristne livssynet.
Han forteller at flere av de som svarer avkreftende på spørsmålet, sier de ønsker å leve livet sitt uten innblanding.
– Sannsynligvis er er dette et av de største anstøtene mot det kristne verdensbildet, at man ønsker å være sjef i eget liv.
Åpne for samtaler
Et annet av funnene som Kjøde trekker frem, er at en av tre ikke-kristne studenter som Laget har snakket med, er åpne for å snakke om «slike spørsmål i fellesskap med andre».
– Kristne studenter har gode nyheter, bare ved å åpne opp trossamtalen, sier han.
– Vi må fortsette å bruke den samtalekompetansen som kristne har, men vi må flytte den ut fra kirken og inn i studiesfæren. Da tror jeg man kan bety en skikkelig forskjell.
Vitenskap og bevis
Kjøde forteller at skepsisukene er et av flere virkemidler Laget bruker for å komme i prat med mennesker om tro. Han erfarer at de særlig treffer «de som er grublere og tenkere».
Av deltakerne i spørreundersøkelsen som ikke tror på en Gud, oppgir nesten to av fem at det ikke er nok bevis eller at vitenskapen ikke kan forenes med å ha en tro.