Olav Thon fyller 100 – tror på et liv etter døden
Det går fram av et intervju med milliardæren som fyller 100 år denne uken.
Olav Thon var på et tidspunkt en av Norges rikeste menn, med en formue på over 21 milliarder kroner. I 2013 overførte han mesteparten av formuen til «Olav Thon Stiftelsen» som deler ut penger både til forskning og diverse allmennyttige formål.
I anledning at han fyller 100 i år har Norges eldste milliardær gitt noen få intervjuer. Blant annet har han latt seg intervjue i podkasten Asle Tojes time og i Nettavisen.
Aldri klage, aldri banne
Han forteller om sitt begivenhetsrike liv helt fra fattige kår i Ål i Hallingdal til å bli en forretningsmann som eier over 90 hoteller og 90 kjøpesenter over hele landet.
– Å vokse opp under enkle kår var så viktig for min psyke, fortalte Thon til NRK-journalist Ole Torp for en tid tilbake.
I samtale med Asle Toje forteller han også om hvilke verdier han fikk med seg hjemmefra.
– Man skulle ikke klage, og man skulle aldri banne. Da ble min mor sint. Uansett hvor sint man ble skulle man ikke banne, men man skulle i stedet løse problemene, sa hun.
Livet etter døden
I intervju med Nettavisen forteller Thon også litt om hva han tenker om døden og om et mulig liv etter dette.
– Vi får ingenting med oss fra kirkegården. Vi vet jo at våre dager på jorden er begrenset.
Etter å ha bekreftet at han tror på et liv etter døden, spør journalisten ham også om hvordan han ser for seg at denne eksistensen vil være.
– Nei, det må jo være bra det? Vi får tro det. Vi kan i alle fall ikke tro det motsatte, sier Thon.
Israelsvenn
Fra før er det kjent at Olav Thon er Israelsvenn. I 2008 skrev Dagen om at han var en av bidragsyterne til en praktbok i anledning Israels 60-årsjubileum.
– Han er selvsagt preget av arven og heimen og fikk det nok med seg derfra, sa Thons biograf Hallgrim Berg til Dagen.
Som ung engasjerte han seg i avholdsbevegelsen og gikk på Danvik Kristelige ungdomsskole i Drammen.
I Bergs biografi «Milliardær i anorakk» blir det dessuten fortalt at Olav lærte å be hjemme: «Gud bøye mit unge hjerte til en sann Gudsfrykt og kunnskab, ammen» var fast morgenbønn.