Opplever mer kampglød blant norske enn svenske kristne
Generalsekretær Olof Edsinger forklarer hvorfor han engasjerer seg i debatter som mange kristenledere unngår.
I en årrekke har den svenske teologen vært spaltist i Dagen og mye brukt som taler og seminarholder også i Norge. Nylig deltok han under «Disippel 2024» i Bergen. Tidligere i år medvirket han på et tilsvarende arrangement i Vennesla.
Olof Edsinger er gjest i den nyeste utgaven av Dagen-podkasten Tore og Tarjei. Der snakker han blant annet om kristen frimodighet i noen av verdens mest sekulariserte land.
– Sekularisering blir noen ganger omtalt som glemsel. De tydelige kristne røttene i samfunnet blir delvis glemt, delvis fornekter vi det vi burde hedre i denne arven, sier Edsinger.
Bevisst avkristning
Til daglig er han generalsekretær i Svenska Evangeliska Alliansen.
– I det store og hele er Sverige mer sekularisert enn Norge, det er ganske tydelig både i kirke og samfunn. Jeg ser at dette holder på å bli forandret også i Norge, men jeg opplever litt mer «fighting spirit» i norsk kristenhet, sier Edsinger.
En mulig forklaring tror han kan være at særlig Socialdemokraterna førte en mer bevisst sekulariserende politikk utover 1900-tallet.
– Det knekte ryggraden på den svenske kirken tidligere, sier Edsinger.
Større åpenhet på gatene
I dagens Sverige opplever Edsinger at det knapt lenger finnes fordommer mot kristen tro. Begrunnelsen er at kirke og kristenliv er helt fremmed for mange svensker.
– Det er en tragedie, men også en mulighet, sier han.
På den ene siden mener han det er et alvor i situasjonen som viser behov for fornyelse og vekkelse blant kristne. På den andre siden ser han en ny interesse for troen.
– Kristne som er ute på gater og torg, opplever en mye større åpenhet enn de gjorde for ti år siden, sier han.
Henter gammel inspirasjon
De siste årene har opptøyer, gjengkriminalitet og drap i Sverige fått mye oppmerksomhet også i Norge.
– Hvordan utfordrer situasjonen kristne i Sverige?
– Den utfordrer hele det svenske selvbildet. Vi har hatt et storebrorkompleks og tenkt at det er vi som har funnet det beste systemet, sier Edsinger.
Han synes Sverige har opptrådt som en «misjonerende nasjon på den sekulære arenaen». Nå mener han selvbildet har fått seg en knekk. Det preger den politiske debatten, men påvirker også kristenheten.
– Vi trenger en kombinasjon av sann frimodighet og virkelig ydmykhet, sier han.
I møte med dagens problemer tror han kristne bør la seg inspirere av de første kristne og av vekkelses- og misjonsbevegelsene på 1800- og 1900-tallet.
– Det kan utfordre vår egen sekularisering, men også vise at vi har noe å gi til samfunnet utenfor.
Edsinger viser til hvordan kristne i tidligere tider har bygd sykehus, skoler og kirker for å ta vare på hele mennesket.
Ansvar for kjønnsdebatt
I en årrekke har Edsinger engasjert seg i debatten om seksualitet, kjønn og identitet. Boken «Når minoriteten tar majoriteten som gissel» er også gitt ut på norsk. Han er klar over at noen vil mene et slikt engasjement bare styrker fordommer om at kristne først og fremst er opptatt av andres seksualmoral.
– Mitt engasjement kommer av en genuin overbevisning om kirkens diakonale kall, sier teologen.
Han mener mange barn og unge får dårlig hjelp av ny kjønnsideologi og at engasjementet handler om å bry seg.
Ser ikke valgmulighet
Som apologet avviser han at det er mulig å velge hvilke spørsmål man vil ta opp.
– I vår tid er dette et område der det ikke bare stilles spørsmål ved Bibelens lære, men den angripes. Vi ser også det som i alle fall er begynnende forfølgelse, mener Edsinger.
– Hvis vi svikter Guds ords sannhet på disse områdene, påvirker det hele vår identitet.
Hele samtalen med Olof Edsinger kan du høre på iTunes, Spotify eller andre tjenester som leverer podkast. Den ligger også på dagen.no.