Over 20 kirkeledere samlet til bønn for Oslo: – Helt unikt
Pastorer og prester i Oslo har siden 2001 startet året med felles bønn for hovedstaden.
Mellom 7.-10. januar arrangeres «Bønn for Oslo» for 23. gang.
Under bønnesamlingen er representanter fra en rekke ulike kirkesamfunn i Oslo samlet under samme tak for å be for Norges største by.
Pastor i den evangeliske og karismatiske menigheten Vineyard Oslo, Kjell Martin Myhr, flyttet fra Bergen til hovedstaden i fjor. Dette er andre gang han er med på Bønn for Oslo.
– Jeg opplever dette som noe helt unikt, sier Myhr.
Stort fellesskap
Helt siden oppstarten i 2001 har visjonen til Bønn for Oslo vært å samle en bredde av kristne menigheter i byen til bønn.
Gjennom årene har listen på medarrangører blitt lenger og mer mangfoldig.
Bønnesamlingene har dessuten ledet til en rekke andre arenaer hvor kirkelederne møtes på gjennom året.
Dette fellesskapet nyter Myhr som innflytter godt av.
– For meg er det veldig berikende og oppmuntrende å bli kjent med de ulike menighetene i byen og stå sammen om det som forener oss, sier han.
Vil ikke stå alene
Under Bønn for Oslo legges det opp til mange ulike former for bønn, lovprisning og tilbedelse – basert på alt fra luthersk til pinsekarismatisk praksis.
Selv om en god del er annerledes fra slik Vineyard praktiserer troen, er ikke det et sterkt nok argument for Myhr til å holde avstand.
– Jeg tror det er farlig å sitte alene som menighet. Selv om de ulike kirkene dufter forskjellig, opplever jeg at vi i mye større grad utfyller hverandre og står sterkere når vi har en relasjon.
– Hva får du ut av å be og uttrykke troen på andre måter enn hva dere gjør i Vineyard?
– Når vi gjør det alle sammen oppleves det samlende. At vi omfavner hverandre. Jeg tror Jesus blir større i Oslo når de ulike menighetene heier på hverandre og velsigner sammen enn å betrakte hverandre på utsiden.
Sentrum av troen
En av lederne for Bønn for Oslo er Christoffer Svartdahl.
Han er i tillegg pastor i pinsemenigheten United Kristianiakirken, som er en av de over 20 medarrangørene av konferansen.
Da Bønn for Oslo ble arrangert for første gang i 2001 var han ungdomspastor i pinsemenigheten Filadelfia Oslo og deltok i lovsangsteamet.
Når han ser utover salen som arrangør i dag, blir han fylt med takknemlighet.
– Bønn for Oslo er et vitnesbyrd om det sterke fellesskapet blant kirker i byen. Relasjonene som er skapt på kryss og tvers opp gjennom årene er så solide at eierskapet går i arv blant lederne, forteller Svartdahl.
Han tror et kollektivt fokus på en tro som forener har vært avgjørende for det sterke nettverket.
– Jeg opplever at kirkene i Oslo er preget av nysgjerrighet og respekt for de andre kirkesamfunnene. Når vi beveger oss mot det som er sentrum i troen er det flere ting som forener oss enn skiller oss, sier pastoren.
Blir utfordret
En rød tråd gjennom dagene på bønnesamlingen fra år til år er å be for den åndelige, sosiale og kulturelle situasjonen i Oslo.
Uttrykkene i bønnerommet inneholder elementer fra frikirker, Den norske kirke, katolske og karismatiske kirker.
Ved å komme sammen i bønn med andre kirkesamfunn, har pinsepastoren opplevd å bli utfordret.
– For eksempel har vi mye å lære av andre kirkesamfunn om hvordan å være en diakonal kraft i byen. Men da er det så fantastisk at vi kan henge oss på de som har lange tradisjoner med akkurat det, sier Svartdahl.
På samme måte merker han at pinse- og frikirkepastorer kan inspirere andre når det gjelder glød og engasjement.
– Alle har vi styrker og svakheter. I møte med ytre krefter er vi mye mer sårbare alene. Derfor har jeg så stor tro på slike arenaer som Bønn for Oslo hvor vi kan stå sammen og styrke hverandre.
Ser mer mangfold
William Skolt Grosås er i Oslo for å undervise om bønn og preke. Han er høgskolelektor i teologi, religion og filosofi ved NLA Høgskolen Bergen.
Forrige gang han var på Bønn for Oslo var for ti år siden.
– Jeg merker at arrangementet har fått en bredere representasjon siden da, forteller Grosås.
Han mener det har mye positivt for seg å komme sammen på tvers av kirker for å be.
– Mange kjenner på en åndelig fattigdom. Meg selv inkludert. Derfor er det flott at ledere fra ulike menigheter legger til rette for bønn med elementer fra de ulike kirkesamfunnene. Bønn er noe alle kristne har til felles og det kommer til uttrykk her, sier teologen som utgjør en del av trioen bak podkasten Ulest.
Bønn for andre byer?
Christoffer Svartdahl mener det er viktigere enn noen gang å verne om økumeniske arenaer som Bønn for Oslo.
– I en verden med mye polarisering og konflikt er jeg opptatt av å ikke ta for gitt det fellesskapet vi har i Kirke-Oslo. Å kunne starte året sammen i bønn, hvor vi stilner hjertet og løfter blikket, oppleves som utrolig givende, sier Svartdahl.
Kjell Martin Myhr deler erfaringen til sin pastorkollega. Han vil oppmuntre andre byer med kirkemangfold til å se til hovedstaden.
– Det er utrolig berikende som pastor å være en del av et slikt fellesskap som i Oslo. Min inngang som ny pastor i byen hadde nok vært ganske annerledes om vi bare hadde vært alene, sier Myhr.