Påskefeiring i urolig Jerusalem

Gudstjenesten i Gravhagen i Jerusalem ble en stor opplevelse for de godt og vel 500 skandinavene som hadde møtt fram. Men uro har preget den israelske hovedstaden i påskeuken.

Publisert Sist oppdatert

Det har gått varmt for seg i Je­ru­sa­lem hele den siste uka med opp­tøy­er så å si hver enes­te dag fra palme­søn­dag til 1. påske­dag.

Mus­lims­ke opp­rø­re­re har gjort alt som, står i deres makt for å hind­re jøder å ta seg opp på Tem­pel­plas­sen, noe som har ført til sam­men­støt mel­lom mus­li­me­ne og is­ra­elsk po­li­ti.

Også påske­dag kom det til sam­men­støt da den ame­ri­kans­ke rab­bi­en Meir Solo­veichik og hans fa­mi­lie fikk to mi­nut­ter inne på plas­sen sam­men med di­rek­tø­ren for Temp­le In­sti­tute In­ter­na­tio­nal, rabbi Chaim Rich­man.

To po­liti­menn ble ska­det i sam­men­stø­te­ne og 24 pa­le­sti­ne­re ble ar­res­tert som hadde kas­tet stei­ner på is­ra­elsk po­li­ti. I en halv times tid var hør­tes sky­ting på Tem­pel­plas­sen.

Nes­ten 3.000 i Grav­ha­gen

De tra­di­sjo­nel­le påske­mor­gen­guds­tje­nes­te­ne i Grav­ha­gen gikk imid­ler­tid som nor­malt uten noen form for av­bry­tel­ser. Al­le­re­de klok­ka halv sju star­tet det opp med to guds­tje­nes­ter på rad på en­gelsk med rundt 1.500 del­ta­ke­re.

Ved den skan­di­na­vis­ke guds­tje­nes­ten var det godt over 500 del­ta­ke­re, og ved lunsj­ti­der fei­ret rundt 600 korea­ne­re sin guds­tje­nes­te.

Fa­mi­lie­ko­ret under le­del­se av Evy Gunn Knot­ten fra en av de mange nors­ke tu­rist­grup­pe­ne, fram­før­te vak­ker sang. Det samme gjor­de san­ge­ren Arne Pare­li Pe­der­sen.

Vo­lon­tør i Grav­ha­gen Ber­til Wik tok for seg flere av Jesu di­sip­ler og deres sorg etter kors­fes­tel­sen Lang­fre­dag. Dette snud­de opp­stan­del­sen påske­dag opp ned på.

- På døren inn til Jesu grav står det: «Han er ikke her, Han har stått opp». Men vi kan også si: «Han er her, for Han har stått opp!» sa Ber­til Wik.

- Den le­ven­de Jesus går sam­men med oss og vil lede oss fra tvil til tro, fra synd til rett­fer­dig­het, fra død til liv, fra re­li­gion til re­la­sjon, sa Wik.

Fred og ro

Sol­frid og Bjør­nar Pe­der­sen fra Svol­vær gle­det seg over talen og den flot­te lov­san­gen.

- Det er bare godt å være her, det er en slik fred og ro her i hagen, sier Sol­frid.

I til­legg til selve guds­tje­nes­ten likte Bjør­nar den fine fugle­san­gen i Grav­ha­gen.

- Det var så fint å høre at selv fug­le­ne var med på lov­san­gen. Og så likte jeg at vi fikk en liten regn­skur under pre­ke­nen, smi­ler Bjør­nar.

Opp­tøy­er

Bjørg Wiig An­der­sen er en av dem som har opp­levd opp­tøy­ene i Je­ru­sa­lem denne pås­ken på nært hold. På vei hjem fra Klage­mu­ren Lang­fre­dag hav­net hun midt opp i en stor grup­pe skri­ken­de mus­li­mer.

- Jeg gikk sam­men med tre eldre del­ta­ke­re og var blitt etter grup­pen vår. Plut­se­lig duk­ket de brø­len­de mus­li­me­ne opp, og vi ble delt i to. Is­ra­els­ke sol­da­ter satte i hui og hast opp sper­rin­ger, og to av de nors­ke da­me­ne havet bak sper­rin­ge­ne. Da ble jeg litt redd, for­tel­ler Bjørg.

På­gan­gen var så stor at sper­rin­ge­ne ble brutt, og da klar­te de to da­me­ne å komme seg bort til Bjørg. Men de hadde fått blå­mer­ker både her og der.

- Det gikk godt til slutt, men det var ikke noe kjekt da det sto på, for­tel­ler Bjørg Wiig-An­der­sen.

Dagen

Påske i Gravhagen

Fire gudstjenester i Gravhagen 1. påskedag

To på engelsk, én skandinavisk og én på koreansk

Nærmere 3.000 innom Gravhagen på gudstjenestene

Mellom 500 og 600 på den skandinaviske gudstjenesten

500.000 personer fra 80 nasjoner innom Gravhagen hvert år

Powered by Labrador CMS