– Personlige problemer blir ofte ekteskapsproblemer
Marit og Eilif Haaland mener skam er et av menneskets mest grunnleggende problem. De fikk livet forandret da de omvendte seg.
Det begynte for 32 år siden. Ekteparet Marit og Eilif Haaland hadde vært gift i 14 år da de tok med seg fem gutter og reiste på disippeltreningsskole (DTS) i Canada. Her fikk de undervisning om hva som bodde i deres eget hjerte. Det forvandlet dem.
– Det ble en revolusjon, sier Eilif, som sitter ved siden av Marit i sofaen hjemme på Krokeide i Hordaland.
På stuebordet ligger bibelverset fra Salomos ordspråk «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet går ut fra det».
– Vi reiste på bibelskole for å bli kjent med Gud og oss selv, fortsetter Marit.
Var selvmedlidende
De ante likevel ikke at det skulle få så store konsekvenser. Eilif beskriver at de fikk en langt bredere evangelieforståelse. Nå skjønte de at Guds lengsel var å forme sitt bilde i dem. De begynte å se at de hadde tatt til seg «sannheter» i hjertet som ikke var Guds sannheter.
– Jeg var full av selvmedlidenhet, forklarer Marit, som er utdannet sykepleier.
Hun hadde søkt hjelp i psykiatrien og fått bekreftet at det var synd på henne. Det var kanskje en trøst, men det hjalp henne egentlig ikke. Gjennom undervisningen på DTS-en fikk hun høre at dette bygget på vantro.
Hun stolte ikke på at Gud kunne ta vare på henne, eller at hun var god nok. Det endte med at hun bekjente sin selvmedlidenhet som synd og omvendte seg.
– Jeg ble fri, sier hun i dag og smiler.
Barna så forskjell
«Hva er forandringen», spurte de. Svaret var klart: «Pappa kommer ikke så sent til avtaler og mamma er ikke så mye sint».
Tårer
En de tingene Eilif oppdaget var at han hadde bygget mye av sin verdi og sitt selvbilde ut i fra hva han presterte. Han var flink til mye, og hjemme hadde han ofte fått skryt som barn. «Så flink du er, Eilif. Vi er glade i deg», kunne foreldrene si. Eilif var blant annet flink med musikk. Hjemme i Norge drev han et stort og vellykket kor-arbeid.
Men en torsdag i Canada var han helt alene. Plutselig hørte han, i følge ham selv, en fysisk stemme som sa: «Eilif, legg ned musikken, for den står i veien for meg».
Han snudde seg og så rundt seg. Det var ingen der. Der og da skjønte Eilif at han hadde brukt sin suksess med koret til å fortelle Gud: «sant jeg er akseptert og viktig for deg? Ser du hva jeg får til»?
– Jeg får nesten tårer i øynene når jeg tenker på det, sier han.
– Jeg hadde bygget sider av min relasjon til Gud på at jeg fortjente det i kraft av min suksess. Men da hadde jeg ubevisst satt korset til side. Da forstod jeg med hjertet det min bevisste hjerne hadde visst lenge, at frelsen ikke er av gjerninger, men av nåde, for at ingen skal rose seg.
Han gikk ned på kne og bekjente sin synd. Han bad også familien og menigheten om tilgivelse for at det var sider ved hans tjeneste for Gud som han mente var styret av gale motiver.
– Jeg har vært en tålmodig kone, supplerer Marit fra høyre flanke.
Kurser tusenvis
Det de lærte i Canada tok de med seg hjem og startet Hjertefokus i 1990. Til nå har ca 6000 personer tatt kurset i Norge, både med ekteparet Haaland og andre kursholdere. Svært mange av dem er under 30 år.
Eilif og Marit er opptatt av hva som former oss som menneske. Hvilket bilde vi har av oss selv, og hvilket bilde vi har av Gud. De tror disse bildene blir til i våre relasjoner.
Ekteparet mener et av menneskets grunnleggende problem er skam. Skam definerer de som en opplevelse av uverdighet.
– Alle mennesker strever i sitt hjerte i større eller mindre grad med spørsmålet: «Er jeg verdifull», eller «verdifull nok»?, forklarer Eilif, som har jobbet som lege i hele sitt yrkesliv.
Syndefallet
De tror ideen om at vi ikke er verdifulle nok formes i møte med vanskelige opplevelser i livet. Som en konsekvens av syndefallet skjedde det et grunnleggende paradigmeskifte, en endring i menneskets tankesett, mener de.
Før syndefallet står det i Bibelen at Adam og Eva var nakne, men «skammet seg ikke».
– Hvorfor er det et poeng at Bibelen forteller om en egenskap som ikke er der, spør Eilif.
Etter at de spiste av treet som gir kunnskap til godt og ondt, er plutselig skammen kommet inn mellom dem.
– Adam og Eva kjenner seg mindreverdig og prøver å gjøre noe med det. De prøver å frelse seg selv, løfte seg opp på Guds nivå. Skammen er etablert både i dem og mellom dem, sier Eilif.
Omvendelse
Noen mener man bare skal pøse på med kjærlighet hvis noen skammer seg. Da bør man bekrefte vedkommende. Men Marit og Eilif har en litt annen tilnærming. De mener man må ta et oppgjør skammen fordi dette er vantro.
– Hvis elementer i hjertet sier at jeg ikke er verdifull, eller i hvert fall verdifull nok, stemmer ikke dette med hva Bibelen sier om meg, sier Eilif og fortsetter:
– Hvis jeg forteller meg selv at jeg ikke er verdifull, så er det en løgn, altså vantro, mot hva Gud sier. Jesus definerer synd slik: «Synden er at de ikke tror på meg».
Ekteparet fremholder at Bibelen oppfordrer oss til å ta et oppgjør med synd.
Verdikamp
Når Marit og Eilif holder kurs opplever de gjerne at mange ikke har et klart begrep om hva omvendelse er. Men hvis man ikke tar tak i skammen og omvender seg, får man ikke bukt med problemet og det dukker opp i nye sammenhenger.
– Gud hadde aldri tenkt at skammen skulle være der. Men mennesket grunnleggende kamp er å kjenne seg verdifull.
Eilif reiser seg og henter et ark. De har en modell for verdibegrepet de både bruker på kursene og når de forklarer barnebarna om hva som gir et menneske verdi. Nå vil han tegne og forklare.
– Mennesket har en egenverdi fordi vi er skapt i Guds bilde. Denne verdien kan ikke endres, sier han, og skriver egenverdi nederst på arket.
– Over dette nivået ligger det vi kaller prestasjonsverdi og relasjonsverdi, og disse tre må ikke blandes, fortsetter han.
Legen forklarer at vi ikke må hente vår selvtillit fra hva vi presterer eller fra våre relasjoner. Det vil by på problemer. Særlig hvis man ikke presterer godt nok, eller opplever seg degradert i relasjoner. Eilif kommer med et eksempel.
– For meg var det utrolig viktig å konkurrere og være best uten at jeg egentlig skjønte det. Hvis jeg ikke var best, eller i alle fall god nok, fikk jeg en uggen følelse. Dette fikk konsekvenser for både ekteskapet og familielivet. Når jeg lot egenverdien min bli påvirket av min prestasjonsverdi fikk det konsekvenser for hva som ble viktig i livet og hva jeg brukte tid på. Dermed investerte jeg i perioder feil med tanke på barn og ektefelle. Slik la jeg til rette for at de lot seg såre, og slik fortsetter skammen fra generasjon til generasjon.
Samlivsproblemer
De mener at samliv kanskje er den arenaen hvor verdikampen utspiller seg mest. Hvis ektefellen for eksempel kritiserer den andre kan man oppleve det truende fordi man kan føle seg degradert.
– Men hvis du forankrer din verdi i hva Gud sier, så tåler du mer. Kritikk blir ikke så farlig, sier Eilif.
– Vi har hatt par på kurs som var på tampen til å gi opp, men som reiste hjem med et fornyet ekteskap, sier Marit.
– Personlige problemer blir ofte ekteskapsproblemer. Men hvis man tar et oppgjør i eget liv opplever mange at samlivsproblemer får en mer nyansert årsak og at de kan håndtere dem på en annen måte, sier Eilif.
Forkynner ikke omvendelse
– Flere mener omvendelse forkynnes mindre i norske menigheter nå enn tidligere, hva tenker dere om det?
– Det er ganske katastrofalt. Vi har møtt folk som regner seg som kristne, men som ikke har omvendt seg fra sin vantro. De har sett på Jesus som sin frelser som gir nåde, men å gå til korset og kalle en spade for en spade, det har de ikke gjort. Derfor blir kurset for mange en veldig sterk og frigjørende opplevelse, sier Eilif.
Marit har sittet og tatt notater under hele intervjuet. Da Eilif snakket fikk hun en ny a-ha-opplevelse om noe hun tenker i sitt hjerte.
– Selv om jeg har tatt kurset mange ganger, viser Gud meg nye ting, sier hun.
– Ja, det er viktig å si at vi ikke er i mål. Men det er godt å bygge ned løgnen i våre liv og gripe Guds sannheter. Det er veldig befriende når du opplever deg elsket og viktig for den du er i deg selv, og ikke for noe du har å vise til, sier Eilif.