Roland Utbults egen favoritt
Den svenske artisten Roland Utbult har opptrådt mye i Norge. Tidligere i år fylte han 70, men så sent som i fjor kom han ut med nytt album - «Langs vägen».
Ikke selvsagt
I oppveksten var det ikke selvsagt at Utbult skulle bli en kristen, men han har i årevis stått frem med en trygg og samtidig undrende tro som har vært til inspirasjon for mange. Kanskje kan man si at Utbult representerer en type artister som står i fare for å havne litt i skyggen når lovsang i snever forstand blir enerådende i gudstjenestesammenheng.
For flesteparten av Utbults sanger er mer å betrakte som viser enn som typiske allsanger. Samtidig vitner de om et nært og tillitsfullt forhold til Jesus, og om livet som kristen.
Politiker
I 2010 ble Utbult innvalgt som riksdagsrepresentant for Kristdemokraterna, og han er fortsatt politisk aktiv. Han har lenge hatt et sterkt sosialt engasjement, og fant det naturlig å la dette komme til konkret uttrykk i politikken.
Tragikomisk nok ble en av Utbults klassikere, «Då ska glädjen bryta fram» nylig trukket frem av en svensk journalist som et eksempel på det angivelige skrekkscenarioet som kan inntreffe dersom reglene for offentlig radio blir endret. Da risikerer nemlig svenske radiolyttere å måtte lytte til Utbults sanger, har vi kunnet lese i svenske Dagen.
Dette sier nok mer om den den kulturelle situasjonen enn om Utbult. For han er verken overmodig eller høyrøstet, verken bokstavelig eller billedlig talt. Derimot er han blant de få som har sunget fra Riksdagens talerstol.
På sykehus
I 2020 ble Utbult alvorlig rammet av covid-19, og tilbrakte tre uker på sykehus. Dette skriver han selv om på sin egen nettside.
Jeg må ha vært tidlig i tenårene da min far første gang tok meg med på konsert med Roland Utbult i Nesttun bedehus. Jeg var nok en del yngre enn den gjennomsnittlige konsertdeltakere den gangen, og husker at Utbult etter konserten kom og tok meg i hånden. Det sier kanskje noe om mennesket Roland, det.
En gang ble han spurt om hvilken av sine egne sanger han setter aller mest pris på. Da svarte han umiddelbart «Til vår Gud», som Vidar Kristensen har gitt en god norsk oversettelse. Begrunnelsen var noe slikt som at den inneholder det store perspektivet idet den beskriver hvem Gud er og samtidig også sier noe om at Gud bryr seg om oss.
Lavmælt frimodighet
Jeg har selv mange ganger hatt glede av å benytte denne sangen i gudstjenestesammenheng. Den bærer med seg Utbults lavmælte frimodighet, og tar opp i seg både en forkynnende, en apologetisk, en mer sjelesørgerisk og en lovprisende åre.
Ingen andre har slik makt
Ingen kan forstå oss slik
Ingen kjenner alt som skjer oss slik som Gud
Om vi vil forstå hans makt
Når vår tanke ikke langt
Bare litt av all hans storhet kan vi se
Det er mange som har sagt
At det ikke fins en Gud
Og de har forsøkt å legge fram bevis
Men vår Gud er ikke taus
Han har vist oss hvem han er
Gjennom alt som han har gjort og som han gjør
Til vår Gud vil vi gi all lov og ære
Til vår Gud skal vår takk og tillit være
Til vår Gud vil vi synge jubelsanger
Til vår Gud
Vi vil prise ham, vår Far
Som tar hånd om sine barn
Og i godhet sendte Sønnen til vår jord
Han led døden på et kors
For å gi oss evig liv
Ja, han lever og hans løfter gjelder oss