TRO: Sara Louise Igelkjøn Emmerhoff er ansatt i NKSS Laget.

Sara Louise måtte ut av «kristenboblen»

Lagsarbeideren trives best når hun får snakke med kirkefremmede om tro. – Gjør deg selv tilgjengelig. Folk er mer nysgjerrige enn du tror, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Sara Louise Igelkjøn Emmerhoff kommer raskt inn på kristen tro når hun snakker med nye mennesker. Kanskje ikke så rart, for hun har gått på bibelskole, studert teologi og jobber i en kristen studentorganisasjon.

Men før det gikk hun på en offentlig skole og hadde få andre kristne å støtte seg til i skolehverdagen.

Fantastisk og slitsom

Overgangen til bibelskole i Bergen ble både fantastisk og slitsom på en gang.

– Jeg havnet i en skikkelig kristenboble. Løsningen ble å finne en jobb som ikke hadde noe med troen min å gjøre, forteller hun.

TIL RETTE: På «Velkommen til Bergen» legges det til rette for at man kan komme i kontakt med andre kristne på studiestedet.

Onsdag denne uken leder hun arrangementet «Velkommen til Bergen» for nye studenter. Der legges det til rette for at man kan komme i kontakt med andre kristne på studiestedet og å finne en menighet.

– Jeg har hørt flere historier om folk som har funnet sin vennegjeng på «Velkommen til Bergen», opplyser hun.

«Skapkristne»

Laget utførte i 2018 en stor undersøkelse blant kristne studenter om hvordan de forholder seg til sin egen tro som student. Tallene viste at de aller fleste unngår å bli identifisert som kristne. 90 prosent av de som ble spurt mener at kristne studenter er «skapkristne».

Det er også en kjensgjerning at mange forlater troen i studietiden.

VIL VITE: Lagsarbeideren hilser hjertelig på Jesus som vil vite mer om Laget.

Dagen møter henne på stand på NLA Høgskolen i Bergen. Klokka er 12.00, og studenter og ansatte spiser lunsj.

I surret av små samtaler høres det plutselig et hjertelig utbrudd: «Hei, Jesus!»

Sara Louise har møtt ham før og forklarer oss at «han heter faktisk Jesus.»

Den spanske studenten vil høre mer om «Velkommen til Bergen». Han skal studere teologi og har nettopp flyttet til byen. I løpet av samtalen blir han også invitert til å være med på en gudstjeneste den påfølgende søndagen.

– Vær tydelig

– Hva er ditt råd til ferske studenter som starter på et nytt studiested?

– Jeg tror det er viktig å tidlig være tydelig om at man er kristen. Det setter en standard for deg selv og ansvarliggjør deg for måten du lever og møter mennesker på.

STUDERE: Emmerhoff oppfordrer kristne til å studere Bibelen sammen og å sette ord på det de tenker og erfarer.

– Hvorfor tror du at så mange vegrer seg for å snakke om tro?

– Vi har prøvd å finne årsakene til det, for de kan være mange. For en god del handler det nok om at de ikke helt vet hvordan de skal snakke om tro. De har hørt på mange prekener og kan kanskje mye om kristen tro, men de har ikke øvd seg på å snakke om det.

– Ikke la folk bli «prosjekter»

Emmerhoff oppfordrer kristne til å studere Bibelen sammen og å sette ord på det de tenker og erfarer.

Hennes enkle oppfordring er å bry seg som folk og å ikke la dem bli «prosjekter».

– Jeg har tro på at de du møter i studiehverdagen kan velsigne livet ditt, og at du kan velsigne deres liv. For de fleste som ikke studerer på et kristent studiested, vil det naturlig oppstå anledninger til å snakke om tro.

I samtaler med kirkefremmede har hun erfart at de aller fleste er positive til å snakke om de store spørsmålene, men at de ikke har noen arena å gjøre det på.

Fordommer

I forbindelse med Skepsisuken i Bergen i februar, snakket representanter fra Laget med over 400 studenter. Mange som sa at de var ateister, endte opp med å si at de er agnostikere, forteller Emmerhoff.

SKEPSIS: I forbindelse med Skepsisuken i Bergen i februar, snakket representanter fra Laget med over 400 studenter.

– Samtalene viste at man ofte kan ha fordommer mot kristen tro fordi det er noe ukjent. Men i realiteten er folk veldig åpne i studietiden, sier hun.

Ifølge Emmerhoff finnes det eksempler på at folk tar imot Jesus på en fest, men hun tror at de fleste vil ha behov for mer kunnskap før de tar skrittet.

– Youtube kan være et godt sted å begynne om man er nysgjerrig på den kristne tro, sier hun.

Lett å starte samtaler

Lagsarbeideren beskriver seg selv som en evangelist. For henne er det lett å starte samtaler om det som betyr mest for henne.

– Jeg har sittet på mange barer rundt i Bergen og snakket om tro. I slike samtaler utfordrer jeg folk til å fortelle hva de tror på, om de har vært i en kirke eller om de tror på Gud. Jeg utfordrer dem også på hvilket livssyn de har, for jeg tenker at alle mennesker har et livssyn - bevisst eller ubevisst.

– Må man alltid ha svar på det folk spør om?

– Det er lov å si at man ikke vet. Det har jeg svart en del ganger på Grill en kristen-arrangement. Et alternativ kan også være å foreslå at dere kan finne ut av det sammen. Det er helt greit å ikke ha en mening om absolutt alt.

De vanskeligste spørsmålene

Hun anbefaler kristne å ta tak i de vanligste spørsmålene som dukker opp og lete fram gode svar.

– Man skal ikke bare adoptere meningene til pastoren. Når vi ser at så mange holder seg borte fra kristen tro, er det nettopp på grunn av de spørsmålene vi synes er vanskelige å svare på, sier Emmerhoff som har en podkast med tittelen «Slik snakker du naturlig om tro».

2020: Sara Louise Igelkjøn Emmerhoff på Velkommen til Bergen i 2020.

Fem råd

– Om du skulle gitt fem råd til ferske studenter, hva skulle de vært?

– Snakk med Gud om vennene dine før du snakker med dem om Gud. Du kan prøve å gjøre ting i egen kraft, men det går ofte ikke så bra.

– Be Gud om å gi deg en mulighet til å dele tro.

– Det er viktig å ha et kristent fellesskap, en smågruppe eller en kirke som holder deg ansvarlig og som gir deg påfyll.

– Be gjerne sammen med noen og snakk om hvordan det er å være kristen på studiestedet.

– Se hvem du har foran deg. Det kan være kollokviegruppen. Kanskje kan du velsigne dem ved å invitere dem til middag. Det handler om å prøve å skape gode relasjoner, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS