Sarah fra Brasil jobber for vekkelse i Europa: – En sky av vantro henger over kontinentet
Som brasilianer synes hun det er påfallende at mange europeiske kristne er mer pessimistiske enn det hun opplever blant medtroende i hjemlandet.
Selv om Europa mer enn noen annen verdensdel er preget av en kristen historie, er det en liten andel som personlig bekjenner troen på Jesus som verdens frelser. De færreste går regelmessig i kirken, leser i Bibelen og ber. I mange land, som Norge, har andelen falt raskt de siste tiårene.
Sarah Breuel fra Brasil tror trenden kan snu. Og hun tror det kan skje hvis kristne faktisk er salt og lys.
– Vekkelse var ikke noe jeg var spesielt opptatt av, men på en måte kapret Jesus hjertet mitt for å be om vekkelse, sier hun til Dagen.
Misjonærer i Italia
Sarah Breuel er født og oppvokst i Brasil, men kom til Norge for å studere ved Hald internasjonale senter i Mandal for rundt 20 år siden. Like etter ble hun gift med brasilianske René. De er misjonærer i Roma. Der har de vært i en årrekke. Ekteparet har to barn sammen.
Dagen møtte dem i Sør-Korea i slutten av september der de deltok på Lausanne-kongressen. Det er bare en av flerre internasjonale kristne sammenhenger der de har engasjert seg.
Kall til studenter
Sarah leder Revive Europe. Andreas Nordli, som leder Ungdom i Oppdrag i Norge, er en av dem som sitter i styret.
– Det startet som en konferanse der hjertet er å søke vekkelse blant universitetsstudenter og unge voksne, forteller hun.
Konferansen vokste ut av Lagsbevegelsen, IFES. Annethvert år samles 3.000 studenter fra mange land i 4-5 dager til bønn, forkynnelse og fellesskap.
33 medarbeidere holder til over hele Europa: Italia, Tyskland, Spania, Norge, Storbritannia, Slovenia og Ukraina. Den neste konferansen skal være i Polen i desember.
På norgesbesøk
Brasilianeren forteller at hun opplevde å få et kall om natten i desember.
– Ut av det kallet vokste det en personlig vekkelse, tilgivelse og omvendelse, forteller hun.
Norge er et av landene der hun har opplevd at det er gjenklang for det hun er opptatt av. De siste årene har hun talt på blant annet The Send i 2022 og på bønnekonferansen på Grimerud tidligere i år.
– Jeg er så oppmuntret. Det er på tide å forberede seg, og jeg tror nordmenn vil være en av de viktigste nasjonene.
Syn og smak
– Hva betyr det når Jesus sier at kristne skal være salt og lys?
– Det er en grunn til at han snakker om begge deler, begynner Breuel.
Hun påpeker at lys handler om det som er synlig, mens salt handler om det som gir smak. Det første må ikke skjules, men vises fram. Det andre handler om å gi en smak av himmelriket, samme hvor man er.
– Lyset er ikke skjult. Er det midt på natten, er det ingen vits i å skjule det. Som hans budbringere må vi skinne for ham så klart som mulig, sier hun.
Styrket av omvendelse
– Hvordan kan dette skje?
– Jeg liker at vi først er kalt til Jesus selv - til vennskap, nærhet og til å få friskt mot, sier hun.
Det mener hun gir grunnlag for å være frimodig om hvem Jesus er og hva evangeliet handler om.
– Vitnesbyrdet vårt er ikke bare i munnen vår, men vises i hvordan vi lever. Vi skal være ambassadører for Jesus der vi er.
Hun understreker at det ikke handler om egen styrke, men om å leve et liv i omvendelse og bli drevet av det kallet Jesus har gitt etterfølgerne sine.
Sky av løgner
Som brasilianer synes hun det er påfallende at mange europeiske kristne er mer pessimistiske enn det hun opplever blant medtroende i hjemlandet og mange andre steder.
– Det er vanskelig å sette ord på, men den beste måten å uttrykke det på er at det nesten er en sky av vantro. Vi har mistet terreng som kristne. Med sekularismen har vi akseptert fiendens løgner og gjort Gud mindre enn han er.
Lærer av israelittiske speidere
– Hvordan påvirker det kristnes evne til å være salt og lys?
– Det er vanskelig å forvalte oppgaven med å være salt å lys hvis man ikke tror at Gud er høyere enn oss, sier hun.
Som eksempel nevner hun historien fra 4. Mosebok om de tolv speiderne som Moses sendte ut for å undersøke landet Gud hadde lovet israelsfolket. Ti av dem ble mismodige fordi det var kjemper i landet.
Josva og Kaleb så akkurat det samme, men ble likevel ikke mismodige.
– De stolte på at Gud er større. Spørsmålet er hvordan du plasserer deg: Tilpasser du deg det Gud sier om situasjonen vår? Da kan vi være både lys og salt med smak i samfunnet.
Oppmuntret av bønnebevegelser
– Hva gir deg forventninger om at ting kan forandre seg i Europa?
– For det første er det prinsippet. Hvis man sier at Europa er etterkristent, ser jeg ikke i Skriften at vår historie er over, sier Breuel.
Hun viser til Dommernes bok i Det gamle testamente, der Gud reiser opp nye dommere når folket roper til ham.
– I tider med desperasjon kan Gud gripe inn. Vekkelseshistorien viser at Gud gjør det når det ser mørkest ut. Når ingen mennesker kan få ære for det, men vi bare har desperasjon etter Gud, kan han komme.
Hun viser til bønnebevegelser i flere land, som har holdt ut i mange år.
– Jeg ser sult i denne generasjonen. Jeg mener The Send i 2022 var et stort bevis for det. Og jeg ser unge mennesker som hungrer etter det som er ekte og virkelig.
Som en god far
– Hvordan oppmuntrer du kristne som opplever at de ikke lykkes med å være salt og lys?
– En av de tingene jeg elsker med Jesus, er at han møter oss der vi er. Samme hvor vi er, ser han på oss med inviterende nåde.
Som mor synes hun det er fint å legge merke til at Jesus sammenlikner Gud som giver med hvordan foreldre møter behov hos barna sine.
– Samme hvor vi er, kan vi si: Jesus, kan du tilgi meg? Kan du gi meg mot?