BESØKTE: Carl-Ivar Hagen er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Han besøkte Levende Ord i 2004 og 2005.

Slik husker Carl I. Hagen sine besøk på Levende Ord: – Jeg ble mottatt som en konge

Frp-nestorens berømte Muhammed-tale besto av stikkord skriblet ned på en serviett.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg mente det jeg sa, og jeg mener det fortsatt. Det er ingen grunn til å endre mening på dette området.

Carl I. Hagen sitter på sitt stortingskontor og mimrer om det kanskje mest omtalte besøket han hadde ved bergensmenigheten Levende Ord.

Det var i 2004 at han sa til et begeistret publikum at islams grunnlegger Muhammed neppe ville kunne sagt som Jesus «La de små barna komme til meg». Det ville i så fall være for å utnytte dem i hans kamp for å islamifisere verden, sa Hagen.

Uttalelsen ble møtt med synlig og hørbar begeistring.

– Jeg ble avbrutt flere ganger under fremføringen av talen, så jeg følte jo at jeg var kommet til mine egne, forteller 78-åringen som altså fortsatt er aktiv som stortingsrepresentant for Frp.

DEBATT: Carl I. Hagen (Frp) taler på sommerfestivalen på Levende Ord onsdag kveld. I bakgrunnen politikerne fra de andre partiene.

Sommeren etter var Hagen tilbake, da til politisk debatt med rikspolitikere som SVs Audun Lysbakken, Trine Skei Grande fra Venstre og Knut Arild Hareide fra KrF.

Dette er en artikkel i podkastserien «Levende Ords vekst og fall». Du kan lytte til den nyeste episoden her:

Skrev på en serviett

Den erfarne politikeren forteller at han ikke hadde talen klar da han kom til den karismatiske bergensmenighetens store sommerkonferanse i 2004.

– Jeg skrev talen min på en serviett i lunsjen. Det var ikke planlagt, slik noen hevdet i etterkant. Det falt seg slik at jeg skulle snakke om forholdet mellom de kristne og islam, og jeg sto fritt.

Hagen besøkte Levende Ord da menigheten var på høyden av sin innflytelse. Det samme var Hagen selv, som formann for et parti som ved stortingsvalget høsten 2005 skulle få hele 22,1 prosent. Det resultatet gjorde dem til landets nest største parti, og det største på borgerlig side.

Bevisst taktikk

På Levende Ord møtte han Enevald Flåten og Ulf Ekman. Sistnevnte hadde skrevet boken «Gud, staten og individet» som Hagen forteller at han brukte under debatter med KrFs Kjell Magne Bondevik.

– Det var en holdning i frikirkelige miljø som var helt annerledes enn, la oss si biskopene i Den norske kirke. Det fascinerte meg. De sto for enkeltmennesket, de sto for friheten og de så faren for den islamske fremgang. Jeg følte et visst slektskap, rent generelt politisk med dem.

Å være på Levende Ord, og i andre frimenigheter, var en bevisst strategi fra Hagens side, forteller han.

– Det var kampen mellom Kristelig Folkeparti og oss, om pinsemenigheter og frikirkelige menigheter. Jeg hadde jo flere møter i Evangeliesenteret, jeg var i Sarons dal i debatt med Bondevik, forteller han.

LOVSANG: Trine Skei Grande (V), Martin Kolberg (Ap), Knut Arild Hareide (KrF), Vebjørn Selbekk og medpastor på Levende Ord, Per Ove Berg, under bønnnen og lovsangen før politikerdebatten på Levende Ord i 2005.

– Og den kampen foregår ennå, selv om den ikke er så mye fremme i media, sier Hagen.

En deilig følelse

Følelsen av å komme til Levende Ord beskriver han som «deilig».

– Jeg fikk mye applaus, det er en deilig følelse. Jeg var kommet til mine egne, jeg hadde salen i min hule hånd, husker den erfarne politikeren.

Han har ikke alltid nytt applaus fra salen.

– Jeg har også holdt foredrag hvor jeg har blitt buet ut; og kastet stein og flasker på. Det å komme dit og være sjef, det var veldig bra. Det var en hyggelig opplevelse, en veldig hyggelig opplevelse.

DEILIG FØLELSE: Carl I. Hagen har gode minner fra besøkene på Levende Ord.

Imponert

Hagen var formann i Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006, våren etter politikerdebatten på Levende Ord. Da gav han stafettpinnen videre til Siv Jensen.

Noe av det som har karakterisert Hagens lange karriere er en manglende aksept fra de øvrige politiske partiene. Ikke minst nektet Kjell Magne Bondevik å gå i regjering med Frp og Hagen, til tross for at dette kunne skape en sterkere borgerlig regjering.

Hagen ser noen likhetstrekk mellom seg selv og Flåten, som han forteller at imponerte ham.

– Enevald Flåten var omstridt, men han hadde lykkes i å bygge en veldig stor menighet med egen skole og mange tilhengere. Jeg var gjennom mye av det samme, med motstanden. Så vi ble begge uglesett, frosset ut og behandlet som spedalske til tider.

– Var denne kontakten viktig for dere?

– Ja, den var viktig. Husk på at vi ble skjelt ut veldig sterkt av veldig mange. Det da å ha stor støtte i en del kristne miljøer, bedret vårt generelle bildet av Frp, sier han og legger til:

– Men det var jo ikke derfor vi inntok standpunktene. Standpunktene inntok vi jo fordi de var de riktige.

– Hadde dere en gjensidig nytte av hverandre, tror du?

– Det har jeg ikke tenkt på, men det kan være. Det kan godt hende at Flåten vurderte at det å få Carl I Hagen, som på det tidspunktet var populær, til Levende Ord kunne bedre hans og menighetens image.

KOLLEKT: Martin Kolberg (tv) (Ap) , Carl I. Hagen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) med kollektbøssa på Levende Ord i forkant av politikerdebatten i 2005.

Kontakten ble formidlet gjennom Frp-politikeren Torkill Åmland som var rektor på Levende Ords videregående skole. Åmland har blant annet vært statssekretær for flere Frp-statsråder i perioden fra 2017-2019.

Demokratiske verdier

Han registrerte striden rundt Flåten og den dramatiske exiten i 2006. Selv om han ikke kjenner omstendighetene nøyaktig, så tror han at en sterk, karismatisk leder på topp vil få problemer etter hvert om ikke vedkommende er klok og lyttende.

– Dette kan skje i alle typer organisasjoner, og noen har sagt at det er litt som Frp, medgir han.

– Jeg opplevde av og til noe av det samme. Men i en helt annen grad. En menighet bygget rundt den karismatiske leder er noe helt annet enn et politisk parti som har landsmøte hvert år.

Den demokratiske styringsformen og et sentralstyre utgjør en sikkerhetsventil, forklarer han.

– To ganger i min tid jeg omtrent har sagt at om jeg ikke får viljen min her så går jeg av. Jeg tapte begge gangene, ler han.

– Jeg gikk ikke av. Jeg måtte bare finne meg i det.

Kristne verdier

Mange har spurt Hagen direkte om han er en kristen. Men det vil han ikke svare på. Hva et menneske tror i sitt indre, er en privatsak, sier han.

– Noen velger å dele det, noen velger å ikke dele det. Jeg velger å ikke dele det.

– Er de kristne verdiene viktig for deg?

– Jeg vil si det. Noen vil si at de ikke kan tenke seg at Carl I Hagen noen gang tilgir dem som prøver å ta ham. Men jeg har prøvd å gjøre det. Jeg har flere eksempler på folk jeg har vært bitre fiender med, der det etterpå har gått veldig bra.

– Er den delen av kristendommen blitt viktigere for deg?

– Etter hvert som vi blir eldre så blir vi mer modne. En blir roligere, ikke så stridbar, og aksepterer lettere nederlag. Det har skjedd med meg som med de fleste andre, sier han og legger til:

– Selv om jeg har også hatt mine stridigheter med mine etterfølgere.

Powered by Labrador CMS