Slik tapte kristensparerne millioner
- Det hjelper ikke å ha gode kontakter oppover, skrev Dagens Næringsliv da Samspars egenkapital forsvant.
LES OGSÅ: - Kristne er naive og grådige
I juli 2004 ble God Invest slått konkurs. Kristenfolkets eget investeringsselskap hadde som mål å finansiere utbredelsen av Guds rike og gi ti prosent av overskuddet til evangeliserende arbeid. Men selskapet gikk med underskudd i alle driftsårene. Mesteparten av de 70 millioner kronene som 1000 kristne småsparere hadde skutt inn gikk tapt som følge av feilinvesteringer i de fem årene selskapet eksisterte.
- Konkursboet etter den kristne fadesen God Invest betaler ut 4,8 millioner kroner av et krav på 31,5 millioner kroner, skrev nettavisen e24, som først og fremst skriver om finans- og økonominyheter.
Konkurs
Med Samspar, pinsevennenes spareforening, gikk det likedan. Samme år som God Invest ble slått konkurs måtte medlemmene i Samspar ta til etterretning at de hadde tapt mellom 20 og 30 millioner kroner på aksjemarkedet. Samspar hadde markedsført seg med bibelsitater og løfter om trygg plassering.
- I ettertid ser vi at det er plassert for mye i det usikre pengemarkedet, nemlig aksjefond, sa styreleder Tore Bergum i Samspar, ifølge NRK.
Dagens Næringsliv så sitt snitt til å harselere:
- Det hjelper ikke å ha gode kontakter oppover når aksjemarkedet raser, skrev avisen, som i samme artikkel konstaterte at Samspars egenkapital (på 148 millioner) smuldret «som tørre kirkevafler».
Gode formål
Verdibanken var ennå ikke formelt etablert da disse ordene fikk trykksverte på seg, men satte ned et utvalg for å vurdere en mulig sammenslåing. Mange i Samspar så på det som en måte å redde foreningen på. Men etter at de store tapene åpenbarte seg ble det uaktuelt. For, som Dagens Næringsliv skriver:
- Banken kunne ikke overta gjeld før den i det hele tatt hadde startet opp.
I 2003 startet Verdibanken opp som en forretningsbank med konsesjon fra Finanstilsynet til å drive bankvirksomhet, og medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Menigheter, organisasjoner og bedrifter står bak, og startkapitalen var på 85 millioner kroner.
Etter fem år hadde den vokst til 1,4 milliarder kroner. Administrerende direktør Toralf Østli lot seg intervjue for anledningen:
- Vi garanterer våre innskytere og eiere at pengene vi låner ut skal gå til gode, samfunnsnyttige formål.
I jubileumsåret 2013 konstaterer Finanstilsynet at Verdibanken har en høy andel misligholdte lån. Det var blitt innvilget lån med minimale krav til egenkapital. Finanstilsynet slår også fast at styret i Verdibanken ikke har foretatt en forsvarlig vurdering av plasseringstilbud fra Carat og Forex Feeder, selskapene til en ukjent forvalter som lovet eventyrlig avkastning uten konsesjon til å forvalte penger. Pengeplasseringene ga Verdibanken uønsket profilering i media.
- De høye avkastningsprosentene burde i seg selv gi grunnlag for skepsis, skriver tilsynet, som vurderer det kritikkverdig at styret ikke har hatt tilstrekkelig forståelse for betydningen av uavhengighet og kritisk vurdering ved disponering av bankens midler.
Inhabilitet er også et tema for Finanstilsynet, som er av den oppfatning at tidligere styreleder Kjell Hande og administrerende direktør Toralf Østli, burde ha innsett at det kunne oppstå en interessekonflikt mellom de ulike investorene. Begge hadde nemlig private midler plassert i Carat da styret besluttet å plassere 1,5 million kroner i selskapet.
Det er også kommet fram at Østli privat har vervet menighetsvenner inn i de samme investeringene. Både Hande og Østli har trukket seg fra sine posisjoner. Ingen av bankens kunder har tapt noe på disse investeringene.
LES OGSÅ: - Kristne er naive og grådige