– Snåsamannen fortalte hvor mye fisk vi skulle få
Mye er skrevet om Joralf Gjerstads helbredende hender. Nå kommer boken om hans tro.
Neste høst kommer en nær og personlig bok om Joralf Gjerstads tro og hans syn på kristendommen. Den skal gis ut på Aschehoug forlag.
Bak boken står freelancejournalist Christer Rognerud, som er en nær barndomsvenn av Gjerstads yngste sønn, Svein Magnus Gjerstad.
– Jeg vokste opp med Joralf og familien og kjenner dem fra innsiden, sier Rognerud.
– Min siste bok
Dagen treffer ham under et besøk i Bergen domkirke i midten av september. Her forteller Rognerud at det var Snåsamannen selv som spurte om han ville skrive boken.
Det skjedde i fjor da Rognerud besøkte Gjerstad på Snåsa sykehjem.
– Vi drakk kaffe og snakket om politikk, samfunnsutvikling og livet generelt. Så sa han til meg: Du er jo flink til å skrive. Vil du skrive min siste bok?
På det tidspunktet syntes Rognerud at det hørtes interessant ut, men han var ikke helt overbevist om at han var flink nok. Ett år senere opplever han at det er en mening med det hele.
– Jeg tror ikke det er tilfeldig at han spurte meg. Det har vært en modningsprosess, men nå føles det helt riktig, og jeg er veldig motivert, sier forfatteren.
Rogneruds barndomsvenn og Snåsamannens yngste sønn, Svein Magnus Gjerstad, skal dessuten bidra med personlige fortellinger i boka.
Spådde fisketur
Forfatteren forteller at det var spesielt å vokse opp så tett på personen som skulle bli kjent som Snåsamannen.
– Jeg har så mange gode minner og opplevelser som har gjort inntrykk, sier Rognerud.
Han nevner et eksempel.
– En dag da vi skulle ut å fiske, sa Joralf til oss at vi ikke kom til å få så mye, bare en ørret på 1,2 kilo. Vi fisket og fisket. Klokka ble tolv på natten og vi hadde fortsatt ikke fått noe. Så klokka halv ett dro vi til slutt opp en fisk. Det var en ørret, forteller Rognerud.
Da de to kameratene kom hjem la de fisken på en skålvekt.
– Ørreten veide nøyaktig 1,2 kilo.
Rognerud forteller at dette bare er en av mange historier som vitner om Snåsamannens «klarsyn».
– Ber alltid
Det er likevel det indre troslivet til Gjerstad som blir tonen i boken, sier forfatteren.
– Joralf har gjennom et langt liv gitt håp og tro til folket. Han har vært det siste håpet for mange etter at de har blitt gitt opp av leger, sier Rognerud.
Han forteller at Gjerstad alltid ber for folk, selv om han ikke ber høyt.
– Joralf har sagt til meg at han ber for alle personer han hjelper. Det har kanskje ikke vært så godt formildet før, sier forfatteren.
Boken skal også formidle Gjerstads livsvisdom som han har fått etter å ha hjulpet over 50.000 mennesker.
– Han har fått mye visdom i kraft av den nådegaven han har fått og alle de menneskene han har møtt og hjulpet gjennom et liv i tjeneste for andre.
Siterte Jesus
Gjerstad har sluttet å tilby forbønn, med noen få unntak. Han reiser sjelden, men valgte likevel å takke ja til innbydelsen fra domkirken i Bergen.
– Kraften ligger ikke i hendene, men i bønnen, sa Gjerstad da han besøkte kirken i midten av september.
400 personer hadde møtt opp for å høre 93-åringen som har blitt landskjent for sin forbønn.
I et intervju med domprost Gudmund Waaler siterte Gjerstad Jesu ord:
– Be og dere skal få, bank på og det skal lukkes opp for dere.
Han oppfordret forsamlingen til å tro på Jesu ord om bønn.
Han sa også at han tidligere «ikke maktet å få kristendommen inn i seg», men at han nå var glad for at han var «i kristendommen».
– Kristendommen er enkel
Dagen fikk møte Gjerstad like før han gikk på scenen i Bergen domkirke.
Da han fikk spørsmål om sin kristne tro, svarte han:
– Alle folk som er ærlig og har tro på det gode og vil gjøre noe for sin neste, de er under ledelsen av kristendommen. Kristendommen er så enkel. Det står at du skal være god. Det er perlen i kristendommen. Du skal stå i kamp for andre og gi dem av ditt beste. Så får du lønn og tro på det. Det er min kristentro, sa Gjerstad.