Speiderne vurderer å kutte kristentroen
Norges speiderforbund står nå overfor en mulig lovendring som kan fjerne det kristne innholdet i speideren. I 2015 skal det bestemmes om speidere er forpliktet til å bekjenne seg som troende.
- Dette kan ryste hele organisasjonen. Kristendom er en så stor del av speideren, og hvis den fjernes blir det vanskelig å tilhøre speideren, sier John Øyvind Livden, korpssjef i Misjonsforbundets speiderkorps.
I første omgang er det speiderloven som skal revideres. Ifølge Knut Slettebak, speidersjef i Norges speiderforbund, vil en revisjon av speiderloven innebære større åpenhet og mer inkludering.
- Vi ønsker at speideren skal være åpen for alle. Dersom flertallet ønsker en lovendring som fjerner kristendommen fra speideren, vil denne gjennomføres, sier Slettebak.
Lovendring
For speidersjefen er demokratiet innad i organisasjonen viktigere enn å beholde de kristne verdiene. Selv ønsker Slettebakk lovendringen, men håper og tror at den kristne formålsparagrafen vil bli stående slik den er.
- Speideren er en kristen organisasjon, men jeg tror den er tjent med å endre hvordan det kommer til uttrykk. Nå er formuleringen av speiderloven slik at speiderne skal være åpne for Gud. Med en eventuell endring oppfordres speiderne til å være aktivt søkende, noe jeg mener er gunstig, også i et kristent perspektiv, sier han.
Knut Slettebak tror mange ikke vet at eller tenker på speideren som en kristen organisasjon. Dette er årsaken til at speiderforbundets kristne rammer nå diskuteres, tror speidersjefen.
Omstridt kristentro
Når en speider avlegger sitt speiderløfte, er troen en sentral del av løftet som gis. Også speiderloven - slik den står i dag, gjenspeiler troen på Gud og hans ord.
Diskusjonen om speiderens kristne rammer er et sårt og omstridt tema innad i den norske speideren, og på neste års landsmøte skal organisasjonens framtid bestemmes. Livden tror flesteparten i speideren ikke vet hvilke avgjørelser speideren står overfor.
- Grasrota er ubevisst denne utviklingen, og vi risikerer at det plutselig vedtas noe som få mennesker er enige i, sier Livden.
Derfor synes korpslederen det er bedre å få alle kortene på bordet før en avgjørelse blir tatt. Det gjøres uansett ikke før i 2015, etter at Norges speiderforbund og KFUK/KFUM har hatt sine landsmøter.
- Sekulariserte speidere
Livden har selv vært speider i over 30 år og denne uken er han med den hordalandske leiren på landsleir i Stavanger, der nesten 10.000 speidere er samlet.
- Speideren beveger seg i en sekularisert retning, på lik linje med samfunnet. Når krefter innad i organisasjonen ønsker å tone ned en tydelig kristen verdiforankring, mister speideren sin egenart. Forslaget om åpenhet høres flott og sosialdemokratisk ut, men jeg frykter det handler om å være politisk korrekt mer enn ønsket om åpenhet, sier han.
John Øyvind Livden synes bredden i speideren er noe som bør bevares, men holder fast på at speiding ikke er speiding dersom gudstroen fjernes som kjerneverdi.
- Vi lever i et samfunn som utsettes for en stadig sekularisering, og speideren er intet unntak. Tradisjonelt er speideren i Norge et sted for trosopplæring. Som kristent barne- og ungdomsarbeid er det en stor utfordring vi nå står overfor, sier Livden.
I England har jentespeideren nå nylig vedtatt en endring av speiderløftet som innebærer at troselementet er valgfritt og opp til den enkelte speider. Speidersjef Slettebak tror Norges speiderforbund på sikt vil gjøre det samme.
DAGEN