Tar ikke lett på konvertering
Forsamlingen Betania i Arendal opplever at mange muslimer kommer til tro. Pastor Shervin Ebrahimian erfarer at UDI ikke tror på menighetens referansepersoner i konvertittsaker.
- I vår menighet har vi opplevd at mange muslimer er kommer til møtene, har begynt i bibelgruppe og er blitt kristne. Vi har aldri tatt lett på det, forteller iransk-fødte Shervin Ebrahimian (42), som selv har bodd i Norge siden han kom til landet som 13-åring. Ebrahimian er pastor i Betania Arendal, en menighet innen De Frie Evangeliske Forsamlinger.
- Vi merker stor forandring hos de som tar i mot Jesus. Vi ser hvordan de leser Bibelen og engasjerer seg, forteller pastoren som ble kristen for 14 år siden.
- Holder ikke ut
Når asylsøkere kommer til møtene og etter hvert vil bli del av forsamlingen, snakker menighetens ledere grundig med dem for å vite at troen er reell før de kan bli døpt.
Ebrahimian har ikke møtt falske konvertitter selv, men har hørt at det er en virkelighet.
- De som er falske holder ikke ut i lengden. De kan kanskje la seg døpe, men vil nesten ikke være på møtene. Det merkes på folk som år etter år er aktive og er engasjert i menighetsarbeid. Du kan ikke drive et skuespill over så lang tid, sier pastoren.
Shervin Ebrahimian er takknemlig for biskopenes engasjement i konvertittsaken. I februar skrev Dagen at biskopene i Den norske kirke krever at utlendingsmyndigheten lytter til kristne ledere når konvertittsaker vurderes.
Biskopene mener Utlendingsnemnda gang på gang har vist at de ikke forstår religion særlig godt. Nord-Hålogaland-biskopen sa til Dagen at det ikke er noen grunn til å overprøve bekreftelse på dåp og en pastors vurdering. Han har sine bispekolleger med seg i kravet om at Staten må stole på arbeidet som gjøres i menigheter og kirker.
Det er Ebrahimian enig i. Han forteller at de fleste konvertittene i menigheten legger inn opplysninger om sin nyvunne tro i saken sin hos UDI. Pastorene har også bidratt med å fortelle om det som har skjedd og bekrefte dåpshandlingen og at troen er reell.
- I nesten 99 prosent av sakene tror ikke UDI på det. Vi føler at de ikke tror på oss, for det er jo vi som er deres referanse, sier pastoren oppgitt.
Stort press
Hemaseh Bideli (35) er jobbsøkende bioingeniør og en av mange kristne iranere som gjentatte ganger har demonstrert utenfor Stortinget eller Den iranske ambassaden i Oslo for å protestere mot presteregimets fengsling og tortur av kristne i hjemlandet.
I Kristent Innvandrerarbeid (KIA)er hun med i en iransk gruppe. De vet om familier og enkeltpersoner som er blitt sendt tilbake til Iran etter nyttår, som har gitt tilbakemelding til dem eller NOAS om at de er blitt fengslet med falske anklager.
- De kristne konvertittene i Iran som blir identifisert blir satt under stort press for at de skal vende tilbake til Islam, sier hun.
Til Vårt Land sa seksjonssjef i UNE for Afghanistan, Georg Magne Rønnevig, at det er ingen automatikk i at en konvertitt fra Iran risikerer forfølgelse. Bideli er overbevist om at aktive, evangeliske kristne vil gjøre det.
- De som har misjon på hjertet og deler vitnesbyrdet sitt frimodig kommer til å stå i fare. Jeg kjenner til mange. De får advarsel, blir skremt litt og blir tatt av sikkerhetsfolk. Regimet vil presse dem til å gå tilbake og bli muslimer, men de som ikke vil fornekte Jesus må betale prisen, sier hun.
DAGEN