Teolog stiller seg bak ekteparets teologi i eksorsisme-rettssaken
Olof Edsinger mener kristne skal drive ut demoner, men at ekteparet har handlet uklokt. Overlege i psykiatri, Sjur Olav Sørland, mener det er lett å gå feil.
Fredag avsluttes det som beskrives som en uvanlig sak i Buskerud tingrett avdeling Nesbyen.
Et ektepar i 70-årene står tiltalt for tvang, frihetsberøvelse og vold i nære relasjoner etter at de har forsøkt å befri en psykisk syk kvinne fra det ekteparet mener er demoner.
Teolog Olof Edsinger har skrevet bok om onde makter. Nå kommenterer han saken.
Ikke feil teologi
Olof Edsinger har arbeidet teologisk med tematikken rundt onde ånder og har selv vært med i bønn for utfrielse i Sverige og i Etiopia.
Han har fulgt rettssaken gjennom Dagen, og mener teologien til ekteparet ikke behøver å være feil.
– Det hun sier er ikke så bemerkelsesverdig. Det er ikke der problemet ligger, sier Edsinger.
Ifølge Edsinger sier Bibelen tydelig at Jesus har gitt hele kirken en befaling om å drive ut onde ånder. Og gjennom kirkens historie har dette blitt gjort. Særlig der misjonærer har kommet til nye steder, har det oppstått konfrontasjoner med onde ånder, mener han.
– Uklokt
Det problematiske med saken som nå står for tingretten, er at ekteparet har dratt det for «aldeles for langt», mener Edsinger.
– Det store problemet her er uvitenheten. At de har handlet uklokt, er det minste man kan si, kommenterer Edsinger.
Han ser mange problemer i den aktuelle saken, og mener ekteparet burde handlet annerledes.
Asymmetrien mellom ekteparet og den psykisk syke kvinnen de hadde boende hos seg, er et grunnleggende problem. Han trekker også fram at de på et tidlig stadium burde hentet inn hjelp fra andre mer erfarne personer.
Han er heller ikke kjent med utfrielser som strekker seg flere uker i tid.
Mener utfrielsesbønn kan skade
Teologen mener at det kan være sammensatte grunner til at en person åpner seg opp for påvirkning fra onde ånder. For at noen skal bli fri, må det også tas tak i årsaken til at personen åpnet seg opp for påvirkningen til å begynne med.
Edsinger mener at dersom det er psykiatri inne i bildet, skal man være veldig varsom med å gå inn i bønn for utfrielse av demoner. Som en hovedregel bør dette ikke gjennomføres, mener han.
– Det er mange personer som vil kunne ta skade av det.
Samtidig tror Edsinger at den onde angriper de som er sårbare, og at psykisk syke kan være mer utsatt for fiendens angrep.
Teologen ser heller ingen grunn til å gå av medisiner i en slik prosess.
Psykiatri kommer til kort
Torsdag ble tidligere overlege i psykiatri, Sjur Olav Sørland, kalt inn som sakkyndig vitne.
Sørland kunne fortelle at han i sitt yrke hadde jobbet med de «aller sykeste av de psykisk syke».
Men i 2007 sluttet han i jobben og begynte i renholdsverket for å kunne vie mer tid til forkynnelse og forbønn for mennesker.
– Jeg så at det var begrensninger i psykiatrien. Det er områder der medisinen ikke kan hjelpe oss, at vi kommer til kort. Derfor forlot jeg den måten å hjelpe folk på og ønsket å bli brukt av Jesus til å hjelpe på en annen måte, fortalte Søland.
Forsvarer Ketil Magnus Berg, spurte så om han kunne vise til eksempler på hvordan han hadde hjulpet mennesker med bønn.
– De som kommer til meg og vil ha forbønn vil ofte si at de kjenner sitring, som jeg tror er Guds kraft som forløses. Flere forteller at smerter forsvinner, de vitner om en endring i positiv retning, fortalte Søland.
– Har drevet ut onde ånder
Den tidligere psykiateren fikk så spørsmål om han hadde erfaringer med utdrivelse av onde ånder.
– Jeg har sett sterke manifestasjoner i Pakistan og Afrika. Folk som hyler, skriker og rister. De kan gjøre bisarre bevegelser, som jeg tror er et uttrykk for onde krefter.
– Har du selv drevet ut demoner, spurte så forsvarer.
– Ja, jeg har bedt for syke og tror det har vært onde åndskrefter i mennesker som har forlatt dem. Det har foregått rolig og fredelig, men også med sterke manifestasjoner som hyl og skrik. Så har jeg erfart lettelsen etterpå når folk opplever at noe har forlatt dem, sa Søland.
– Kan være onder ånder
Aktor ville så vite om Søland hadde bedt for psykisk syke personer, som hadde psykose.
– Hvis du er på et kristent møte, og folk kommer fram og vil ha forbønn, så vet man jo ikke om vedkommende er psykotisk, deprimert eller psykisk syk. Men hvis vi ser manifestasjoner, så er jeg åpen for å be og drive ut en ond ånd, sa han.
Forsvarer Anders Green lurte på om Søland trodde at psykisk sykdom kunne være onde ånder?
– Ja, det tror jeg. I Skriften står det om sykdomsånder. All sykdom og svekkelse kommer jo av syndefallet, som vi alle er preget av. Jeg tror mye av det som går under psykisk lidelse i alle fall er påvirket av onde krefter, men det kan også være besettelse.
– Kan man bli fri fra det onde ved bare å bruke medisiner? spurte Green.
– Det brukes jo i dag. Folk går til lege og psykolog og får hjelp og behandling. Mange vil oppleve bedring og helbredelse, men jeg tror også at folk kan bli fri ved forbønn, sa Søland.
Kutte medisin eller ikke?
Et av punktene bak tiltalen er at ekteparet fra Hallingdal «fikk fred» for å droppe medisiner for kvinnen som var kraftig psykisk syk. Dette var dessuten noe kvinnen selv ønsket.
I retten begrunnet ekteparet avgjørelsen med at man måtte kutte medisinen for å kunne bli befridd fra de onde åndene.
Dagen fikk snakke med Søland etter at han hadde vitnet i retten.
– Er det tilfeller der det er riktig å kutte ut medisiner for å bli fri?
– Det er vanskelig å si noe generelt om, man må se det an for hvert enkelt tilfelle. Men hvis noen som er syk, ønsker å kutte medisin fordi man tror man kan bli frisk ved forbønn, så bør det skje i samarbeid med behandlingsapparatet, sa Sødal.
Han presiserte at han bare hadde en overfladisk kjennskap til ekteparets tilfelle og derfor uttalte seg på generelt grunnlag.
Frisk under medisinering
– Psykisk syke kan jo bli kraftig medisinert for å dempe symptomene. Kan man bli fri ved forbønn også under kraftig medisinering?
– Ja, slik jeg leser Bibelen, så tror jeg det. Det står jo, hvis dere har tro så skal ingenting være umulig for dere. Om blir man fri fra en alvorlig psykisk plage, så vil man oppleve å bli forferdelig trøtt av medisinene, og da vil behandlerapparatet skjønne at pasienten er overmedisinert og redusere medisinen og til slutt ta den vekk. Så da går jo alt bra.
– Er dette den metoden du vil anbefale, å først blir frisk, så kutte medisinene?
– Jeg kan ikke si noe generelt. Man må søke Herren og se. Det vil jo være pasienter som kaster medisinen i do, mens andre vil følge gode råd fra hjelpeapparatet.
– Er du åpen for at Gud kan si at man skal kaste medisinene før man er blitt frisk?
– Herrens veier er uransakelige. Men man må alltid være viselig og be om råd. Man må lytte til Herrens ånd. Det er ånder som vil forføre, som bare vil ødelegge, og de vil alltid imitere Den hellige ånd og lede til kjappe, lettvinte løsninger. Derfor ser vi mange kristne gå feil. Men Den hellige ånd vil alltid tale med en rolig stemme på innsiden og det vil alltid være i linje med prinsippene i Guds ord, sa Sødal og kom med et råd til mennesker om søker helbredelse:
– Trå varsomt, ikke gå i overmot, søk Herren og vær forsiktig.
Fredag avsluttes rettssaken med prosedyren, som er partenes avsluttende innlegg. Deretter følges påstand om straff eller frifinnelse.