Tidligere KrF-topp mener TV-serie om bønnefrokost har en skjult agenda
Tidligere KrF-topp mener serien «The Family» tross kritisk tilnærming har positiv effekt på arbeidet med å spre budskapet om Jesus til ledere.
Den store amerikanske strømmetjenesten Netflix publiserte tidligere i august en dramadokumentar i fem deler som handler om et nettverk som ble bygget opp i USA av den norske emigranten og metodistpresten Abraham Vereide.
– Det ble skapt et inntrykk av at de ville lage en serie som så arbeidet fra perspektivet til dem som står bak bønnefrokostene og arbeidet med å gjøre Jesus kjent blant ledere, sier Lars Rise, som er intervjuet i serien. Rise representerte KrF på Stortinget i to perioder.
Nettverket kalles i serien «The Family», men er også kjent som The International Foundation og The Fellowship Foundation Det er særlig kjent for å arrangere Den nasjonale bønnefrokosten i Washington D.C. der alle amerikanske presidenter har deltatt siden første gang i 1953.
Fra Bergprekenen
Serien inneholder flere klipp med Lars Rise sammen med Doug Coe, mannen som tok over som leder etter Vereide i 1969 og ledet bevegelsen helt til sin død i 2017. Blant annet vises det bilder fra før og etter Coe var i audiens hos kong Harald på Slottet i 1998. Rise har hatt kontakt med bevegelsen siden 1994 og hadde en nær relasjon til Coe.
Coe holdt en svært tilbaketrukket profil i media, men møtte verdensledere i stor skala over flere tiår.
– I intervjuet ble jeg spurt om hvorfor alt var så hemmelig rundt arbeidet til Coe. Jeg forklarte at dette var lett å svare på: Doug Coe gjorde alt han kunne for å ta alle utsagn fra Jesus på alvor og forsøke å følge dem, sier Rise.
Han viser til Jesu ord i Bergprekenen om at «alle gode gjerninger du gjør, gjør dem i det skjulte, og din Himmelske Far skal lønne deg i det åpenbare».
– Som Mor Teresa ville han ikke snakke om de gode gjerningene, men heller søke å etterleve Bergprekenen. Derfor stoppet han alle bok- og filmprosjekter så godt han kunne og snakket ikke om selv de mest spektakulære hendelser han var med på, sier Rise.
– Kynisk prosjekt
Det bærende elementet i serien er fortellingen til Jeff Sharlet, en journalist som tilfeldig kom i kontakt med The Fellowship. Han har skrevet to kritiske bøker om det han erfarte. Han regner seg ikke som kristen, men har skrevet om religion i mange år og forteller at hele historien om kristnes vitnesbyrd i verden har gjort sterkt inntrykk på ham.
– Det kristne vitnesbyrdet handler ikke om å innynde seg med makten, sier Sharlet i et intervju med Religion News Service.
Han mener serien ikke gir en urettferdig fremstilling av Coe eller andre i nettverket, men lar fakta tale.
Ifølge Sharlet har nettverket et langsiktig prosjekt om å fremme konservativ kristen innflytelse på udemokratisk vis, ved bruk av amerikansk makt.
– I sine egne dokumenter er Coe, og definitivt mange av de politiske lederne, fullt klar over at de brukte amerikansk makt for å snike seg inn åpne dører på vegne av dette bestemte religiøse prosjektet, sier han.
– For meg er dette en dypt kynisk øvelse.
Vendte seg til rike
– Forstår du dem som mener at arbeidet som fremstår som et hemmelighetskremmeri, kan virke som et skalkeskjul for å tjene interessene til rike og mektige mennesker, Rise?
– Også dette er greit å svare for. Det var en direkte instruks fra Jesus til apostelen Paulus at han skulle bære fram hans navn for alle folk, for konger og for Israels folk, sier Rise.
Han påpeker at Abraham Vereide kjente til både Kinamisjonsforbundet (nå Norsk Luthersk Misjonssamband) og Israelsmisjonen hjemme i Norge, men ingen som gikk til konger.
– Vereide begynte arbeidet sitt med å bygge opp barnehjem, men oppdaget etter hvert at han kunne gjøre mer for de fattige ved å henvende seg til de rike og mektige og få dem til å bry seg om de fattige, sier Rise.
Viser til Jesus
Den viktigste satsingen har helt siden Vereides dager vært å etablere små grupper der ledere kan samtale og be sammen.
– Serien tillegger de involverte uedle motiver, sier Rise.
– Det som beskrives som et av de store feilgrepene er at man har hatt kontakt med massemordere og kriminelle, diktatorer og brutale despoter. Men Doug Coe sa ofte: Jo større skurken er, jo bedre er det, fortsetter han.
– Men dette er en strategi som kan virke dristig?
– Jesus var en dristig person. Han kom ikke for de friske, men for de syke. Han kom ikke for å kalle rettferdige, men syndere, sier Rise.
Han nevner Charles Colson (1931-2012) som et eksempel. Denne nære medarbeideren av president Richard Nixon ble dømt for sin medvirkning under Watergate-skandalen, men ble senere oppsøkt av mennesker i The Fellowship.
– På den tiden var det ingen som ville ha noe med ham å gjøre, men han fant frem til tro og ble en av USAs mest kjente kristne forfattere. Det ville neppe skjedd om ingen var villige til å møte ham.
Hemmelige resultater
– Men en innvending er at en slik strategi overfor diktatorer kan fungere mer som en legitimering enn et korrektiv?
– Du vil aldri få noen til å svare på hvilke resultater som er oppnådd. Guds rike er et usynlig regime. Vi ser aldri i Skriften at Jesus sitter på kvelden og gjør opp regnskap. Noen ganger blir det et åpent vitnesbyrd, som med Chuch Colson, andre ganger skjer det ting i det skjulte, sier Rise.
Han forteller at han selv har vært med når mennesker i maktposisjoner har bøyd kne for Gud.
– Men ifølge Jesus skal jo dette skje «i lønnkammeret» og ikke fortelles om offentlig.
– Er det ting du tenker The Fellowship Foundation kunne gjort bedre?
– Nå er det jo satt opp en nettside som forteller om aktivitetene knyttet til Den nasjonale bønnefrokosten. Denne tv-overføres jo også direkte på C-span. Coe var opptatt av at man ikke skulle gå ut med informasjon om gode ting man gjorde, men innså på slutten av livet at det var fornuftig å ikke fremstå som helt usynlig.
– Økt interesse
Selv om serien har en kritisk tilnærming til nettverket, har responsen ifølge Rise på mange måter vært positiv.
– Det er kommet over tusen brev fra folk over hele verden som vil engasjere seg, sier han.
I en uttalelse skriver The Fellowship Foundation at serien «gir en misvisende beskrivelse av arbeidet til The Fellowship og forsøker å fremstille troende mennesker i et dårlig lys, er vi oppmuntret av hvor ofte seere blir introdusert for, og utfordret av, personen Jesus og hans prinsipper, som er kjernen i vårt oppdrag og budskap».